Kadospundi kula saged mangertos yen telpon kula bug?

telpon nutul
Luwih utawa kurang, kita kabeh wis nampa privasi total iku ngimpi pipe unattainable. Sing smartphone kita "Spy" ing kita lan kanthi cara ngrekam gerakan kita ing Internet. Nanging, lan ngomong kanthi serius, ana ancaman liyane sing luwih mbebayani sing kudu luwih prihatin: Kadospundi kula saged mangertos menawi telpon kula dipunbujeng?

Masalah kasebut wis dadi modis maneh ing negara kita amarga skandal kasebut Pegasus, sing njupuk jeneng saka piranti lunak canggih sing digunakake kanggo Spy telpon seluler saka macem-macem tokoh ing politik Spanyol. Kayane kita kabeh katon, nanging ana cara kanggo nglindhungi dhewe lan ngindhari risiko.

Artikel sing gegandhengan:
Kesenjangan jaringan 3G lan 4G ngidini kita didelok

Mbokmenawa sampeyan mikir manawa sampeyan wis aman saka jinis ancaman kasebut. "Sapa sing arep Spy aku?" kita bisa mikir, "Aku ora penting banget." Nanging, minangka akeh sing kita ora pengin, iku uga mengaruhi kita, awit ancaman akeh lan maneka warna. Ana akeh sing pengin nutul telpon kita lan entuk kabeh informasi: mantan mitra sing nesu golek dendam, peretas sing pengin ngosongake akun bank utawa malah wartawan sing kepengin weruh (yen kita dadi wong sing duwe publik profil). Kabeh mau bisa ngrungokake telpon kita, utawa maca lan ngirim pesen lan email.

Tanpa tiba ing paranoia, iku trep kanggo dadi banget enten lan ngerti carane kanggo nyekel pratandha sing ngandhani yen ana sing ora apik. Kadospundi kula saged mangertos menawi telpon kula dipunbujeng? Iki yaiku sawetara pitunjuk. Siji-sijine ora kudu kuwatir, nanging nalika sawetara sing pas. Lima pratandha sing kudu menehi tandha:

Masalah batere

baterei smartphone

Sinyal weker pisanan: baterei overheats lan saluran cepet banget. Umume kasus iki kedadeyan amarga bisa diterangake kanthi sampurna lan ora ana alesan sing curiga: baterei saya suwe saya suwe lan daya tahane saya sithik.

Ing wektu liyane, baterei dadi panas banget lan nandhang lara nalika nggunakake akeh aplikasi bebarengan, utawa nalika akeh wektu nonton video, muter game utawa ngrungokake podcast, contone. Nanging, baterei sing overheated uga bisa dadi tandha penyadapan. Kabar kasebut spyware angkoro bisa mlaku ing latar mburi.

Kanggo ngindhari anggepan lan tetep tenang, ora ana masalah kanggo ngawasi telpon: priksa aplikasi apa sing wis digunakake lan kepiye pengaruhe baterei. Ora normal yen kita meh ora nggunakake smartphone lan terus kehabisan baterei. Kita uga kudu ngilangi alasan liyane kenapa telpon dadi panas banget: Apa kita wis suwe banget ing srengenge? Apa kita wis nggunakake akeh aplikasi?

Panggunaan data seluler sing berlebihan

data seluler

Kadospundi kula saged mangertos menawi telpon kula dipunbujeng? Gejala liyane sing diungkapake yaiku paningkatan panggunaan data seluler sing ora bisa ditrapake. Aplikasi saka spyware sing nyelinep menyang smartphone kita biasane nggunakake akeh data. Ora lara kanggo ndeleng invoice lan nindakake pemeriksaan sing cocog.

Yen sampeyan nemokake manawa jumlah data sing digunakake saya tambah akeh lan tanpa panjelasan, sampeyan kudu ngerti sebabe. Yen ora bisa ditemokake, mula kudu kuwatir: malware bisa uga nggunakake data kita kanggo ngirim informasi sing diklumpukake menyang sumber njaba.

bug kinerja

kinerja seluler

Kanggo alasan sing padha diterangno ing bagean sadurunge, iku ketok kanggo deduce sing luwih akeh data sing digunakake, piranti bakal luwih alon. Iki minangka tandha liyane: malware bisa ngapusi smartphone sampeyan supaya bisa ndownload nganyari sistem palsu lan pungkasane ndominasi kabeh kegiatan sampeyan.

Nalika akeh informasi sing dikirim saka telpon menyang panrima eksternal, operasi umum bakal alon. Mesthi, iki uga bisa dadi tandha klasik yen telpon kita wis lawas, ora ana sing aneh. Nanging, ing sisih liya, pertimbangan kasebut bisa dadi layar kumelun sing cocog kanggo penjahat cyber kanggo tumindak tanpa kita sadari.

Cara sing apik kanggo nerangake babagan iki yaiku Priksa manawa aplikasi sing nggunakake RAM paling akeh. Iki carane kita bisa ngerti:

  • Ing iOS, kita pindhah menyang Setelan> Umum> Panyimpenan iPhone.
  • Ing Android, dalane yaiku Setelan > Aplikasi > Mlaku.

pesen curiga

telpon punctured

Spyware uga duwe cacat. Kadhangkala, cukup dadi pengamat sethithik kanggo ngerti carane ndeteksi. Kesalahan kasebut katon ing wangun pesen SMS sing curiga sing bisa uga kalebu senar, karakter, lan simbol sing katon acak lan ora masuk akal.

Anane pesen-pesen sing ketoke ora mbebayani lan ora bisa dingerteni bisa uga bukti yen piranti lunak Spy durung diinstal kanthi bener. Yen mangkono, pesen aneh bakal katon. Iki sejatine instruksi sing dikirim saka server sing digunakake peretas kanggo "bug" telpon kita lan dumadakan katon ing ngarep kita tanpa alesan.

Tandha liyane sing kudu kita waspada yaiku manawa kontak kita nampa pesen saka kita sing durung dikirim.

Tampilan situs web sing beda

nutul sinyal telpon

Pungkasan, salah sawijining pratandha sing paling jelas sing bisa nuduhake yen telpon dicekel utawa disusupi: ing tampilan situs web sing asring kita tindakake nduweni tampilan sing beda.

Yagene iki kedadeyan? Malware tumindak minangka proxy, nyegat komunikasi antarane kita lan situs sing arep kita bukak. Kita bisa ndeleng kaca palsu. Banjur kita bakal ngetik jeneng panganggo, sandhi lan informasi sensitif liyane ing tampilan lengkap saka mata-mata. Lan iki kedadeyan sanajan kita nggunakake mode browsing pribadi (sayange, istilah "pribadi" ora mesthi sinonim karo "aman").

Kaping pisanan, kita bisa uga ora weruh bedane. Kadang iku mung bab owah-owahan cilik, meh ora katon, kayata logo piksel. Bisa uga weker palsu (contone, situs web lagi ngalami owah-owahan utawa pangopènan). Cara sing apik kanggo ngerteni yaiku mbandhingake versi seluler karo sing ditampilake ing PC.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.