Што да направам ако паметниот телефон ми падна во вода?

Вода за паметни телефони

Денес, се повеќе и повеќе производители одлучуваат заштитете ги вашите уреди од влага или течности. Или официјално со сертификати IP67 o IP68, во зависност од ниво на отпорност на вода и прашина, или неофицијално, со помош на лепила и гумени дихтунзи, самите производители секој ден сè повеќе мислат дека го користиме мобилниот телефон во поразновидни средини, зголемувајќи го ризикот од оштетување.

IPhone 6s, на пример, вклучуваше промени во дизајнот што му даваат поголема отпорност на вода, но тоа беше со доаѓањето на iPhone 7 кога Apple е сертифициран со IP67 заштита отпорност на вода и прашина. Најновите модели Xs и Xs Max, тие веќе имаат заштита IP68. Но, без оглед на заштитата што ја имаат нашите терминали, Што да правиме ако нашиот паметен телефон се навлажни?

Најлошиот момент е кога нашиот паметен телефон ќе падне во вода или ќе се намокри. Паниката ќе се шири во изобилство и не е ни чудо. Електронски уред, без оглед дали е IP сертифициран или не, може да престане да работи во моментот кога ќе се навлажни, но секогаш мора да се обидеме барем извлечете ја таа течност и, пред сè, влажноста што ја генерираше во терминалот. На најраспространет метод Тоа не е никој друг туку класичен ориз. Ние ќе ви објасниме детално подолу, фокусирајќи се на случајот дека течноста што го навлажни нашиот мобилен телефон е вода.

Метод на ориз

сув мобилен со ориз

Од многу луѓе е познато дека најмногу ефтин, едноставен и ефикасен во случај терминалот да падне во вода, тој е оној за ориз. Ако мобилен уред се навлажни, чекорите што треба да се следат ќе бидат:

 • Веднаш го исклучуваме мобилниот. Не проверувајте дали работи во тоа време, бидејќи проблемот може да се влоши до смртната смрт.
 • Ја вадиме СИМ-картичката и, доколку е опремено, капакот на батеријата и Батерија само по себе.
 • Ние го исушиме терминалот надворешно користејќи мека крпа што не гребе.
 • И тука доаѓа срцето на материјата: ние мора да го потопиме уредот во сад со ориз. Се разбира, методот ќе биде многу поефикасен ако оризот го покрива терминалот без да изложува ништо.
 • Сега имаме само почекајте додека моќта на апсорпција на влага во оризот ја заврши својата работа, и земете ја со него влажноста во внатрешноста на мобилниот. Запомнете дека е многу важно да не го вклучувате вашиот мобилен телефон, освен во случај на крајна потреба.
 • Се препорачува менувајте ориз најмалку на секои 12 часа така што нејзината моќ на апсорпција не се намалува.

По завршувањето на овој процес, телефонот може да оживее, но најнормално е што е оштетен внатрешно, губејќи некои функции. Водата поминува низ местото каде што поминува, и елементи како што се botones, на камера и пред сè, на звучник, тие ќе го трпат неговиот чекор и тие нема да работат правилно, можеби некое време, па дури и дефинитивно. Но, во овој момент, и во случај на делумно зачувување на мобилниот, секогаш можеме обидете се да ги зачувате податоците внатре и веќе одлучете што да правите.

Иако во овој момент треба да правиме разлика помеѓу свежа вода и солена вода, бидејќи солта од последниот има а голема корозивна моќност, влијаејќи на одредени метални делови во внатрешноста на мобилниот, како што се одредени приклучоци или дури и матичната плоча, така што овој процес нема да работи толку ефикасно. Од изгубен до река и со оштетен уред, секој обид да се оживее е добар, иако во овој случај ќе треба да го повториме последниот чекор неколку пати да се отстрани што е можно повеќе влага и, пред сè, да се дејствува брзо за да се избегнат поголеми зла.

Мојот терминал се намокри и нема да се вклучи, дали е расипан?

влажен смартфон

Можеби изгледаме упорни, но најважното нешто што треба да се запамети е дека мораме исклучете го терминалот што е можно побрзо, ако продолжи да функционира, или не обидувај се да го вклучиш ако е исклучено. Во вакво време и со толку многу напнатост, можеби не се сеќаваме на овој детал, но може да биде разликата помеѓу зачувување на нашиот мобилен телефон или негово водење до сигурна смрт. Запомни, струјата и водата не се многу добри пријатели, затоа е подобро да се лекува во здравјето. Но, во случај дека откако ќе се навлажни и ќе се справи со методот на ориз, тој сè уште не работи или не се вклучи, најверојатно претрпе сериозна штета, но можеме да провериме дали сме имале среќа и не сме биле со мал трик.

Мојот уред се вклучува, но екранот не работи

Ако екранот не работи, мора да се ставиме во најлошото. Ако по навлажнување, екранот не се вклучи и не добиеме никаков одговор од дисплејот, можеме да започнеме да размислуваме за промена на мобилниот, иако сепак можеме да направиме одредена верификацијаЕдноставно е како да барате начин да добиете некаков стимул од мобилниот. Најлесната опција е нека ни се јави некој, но во случај да има ПИН-код или да го замолчи мобилниот, тој нема да ringвони или да стори ништо. Следниот чекор би бил поврзете го со компјутерот. Ако го препознава уредот, барем знаеме дека работи, дури и ако не можеме да видиме ништо преку екранот.

Во овој случај, зависи од секој одлучете што да правите со уредот. Опцијата за официјална услуга е секогаш присутна, имајќи предвид дека фактурата, во случај на поправка, ќе биде значителна. Инаку и ако се гледате себеси способни, можете обидете се сами да го поправите, барајќи ги деловите и следете ги упатствата што ги наоѓате на Интернет.

Може ли да исушам влажен уред со фен?

мобилно сушење со фен

Можеме да мислиме дека топол воздух ќе направи водата да испари побрзо во нашиот мобилен телефон. Но, да го имаме предвид тоа топол воздух излегување од фен има температура повисока од онаа што може да издржи мобилен телефон во нормални услови. Можеме да запалиме одредени витални делови на мобилниот, а потоа, создаваат непоправлива штета.

Иако е вистина дека некои сушари дозволуваат исфрлање на воздухот на собна температура, не е ни препорачливо, бидејќи во секој случај проширете ја водата внатре во уредот, правејќи го да достигне повеќе места и на крајот да ги оштети компонентите кои не знаеја дека се уште се здрави. Па подобро ајде да заборавиме на фен, и да останеме верни на методот на ориз.

И сега како да го поправам мојот влажен уред?

iPhone отворен

Секој случај е различен, така што ќе мораме поставете дијагноза за да знаете што е скршено. Не губиме ништо со повторување на методот на ориз уште еднаш и ќе видиме дали имаме среќа, но ако веќе неколку пати сме го повториле, следниот чекор е да ја тестираме секоја одлика на телефонот за да видиме што работи, а што не. Ако неуспехот е општ (на пример, не се вклучува или реагира на ништо), случајот е посложен и ќе мораме размислување за нов мобилен телефон. Но, ако видиме дека камерата е маглива и не фокусира добро, идеалот би бил побарајте упатство од стотиците што се во мрежите, купете ги деловите од сигурен и доверлив добавувач и да се лансираме сами сами поправете го тоа.

Се разбира, ќе треба да земеме предвид дека упатствата што ги имаме на специјализирани страници како што се iFixit се направени од професионалци и се наменети за луѓе со основни поими за поправка на електроника. Втората работа е тоа очигледно ќе ја изгубиме гаранцијата, иако кога уредот е влажен, тој ќе биде директно откажан, како што објаснуваме подолу.

Ако не сме запознаени со внатрешноста на електронските уреди, најдобро е да заборавиме сами да го поправаме терминалот и контактирајте техничка служба. Исто така, потребно е да се знае дека за да се отвори и поправи таков комплексен електронски уред, кутијата со алатки што обично ја имаме дома не ни служи, но ќе треба да си обезбедиме специфични алатки, како што се магнетизирани пенталобуларни шрафцигери за да може да се скротат ситните завртки што ќе ги најдеме.

Може ли да кријам дека мојот уред се намокри?

Одговорот е многу јасен 99% од времето: не. Се разбира, производителите се секогаш чекор понапред од корисниците, и за да избегнат проблеми, тие обезбедуваат мобилни терминали со неколку индикатори за течен контакт. Тие не се ништо друго освен мали бели налепници, кои добиваат црвеникава боја кога ќе дојдат во контакт со течност. Имаме предвид дека во некои случаи, само од контакт со влажност, како на пример во бањата за време на туширање, тие можат да ја сменат бојата, дури и без да го навлажни терминалот. Значи, без сомнение тие се многу чувствителни.

Влага при iPhone

Не е најчест, но таа можност постои. Ако забележиме дека индикаторот се претворил во црвеникава, тоа би било а губење време обидувајќи се да се покриеме со гаранцијата на производителот, бидејќи во условите јасно прецизира дека, дури и кај уредите со IP заштита, гаранцијата е неважечка во случај на мокро, тврдејќи злоупотреба на истата.

Заклучок

Да бидеме искрени. Никој не сака неговиот сакан мобилен телефон што толку тешко се стекнува случајно да се навлажни, дури и ако станува збор за терминал со водоотпорен сертификат IP67 или IP68. Ако се навлажниме, дури и ако продолжи да работи, најдобра опција е да го исклучите, следете го методот на ориз и почекајте. Клучот е трпение.

Во случај после тоа време сепак да не работи, ќе мора да ја откриеме причината. Ако го најдеме јасно, веќе можеме да одлучиме дали ќе го земеме на сервис или сами ќе го поправиме. Во случај ништо да не работи, најдобро е оди во потрага по нов терминал како замена.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.