Најдобар бесплатен антивирус

Најдобар бесплатен антивирус

Дали барате бесплатен антивирус? Веќе некое време, се чини дека стана наш секојдневен леб да слушаме вести поврзани со хакирање на компании, ранливости во безбедносните протоколи што се сметаа за 110% безбедни, напади за рансомвер и на компјутери и на мобилни уреди ... Јасно е дека во оваа доба на дигитални информации, ниту еден уред или протокол не е безбеден и никој не е безбеден.

Првите дигитални закани започнаа да циркулираат во 90-тите години и брзо станаа алатка со која често се среќававме благодарение на проширувањето на Интернетот. Во 90-тите, антивирусните програми започнаа да бидат популарни, антивируси кои до ден-денес продолжуваат да бидат основен дел од безбедноста на нашите компјутери. На пазарот можеме да најдеме широк спектар, и платено и бесплатно, но во оваа статија ќе се фокусираме на тоа да ви покажеме што се тие најдобар бесплатен антивирус.

Дали е потребно да имате антивирус?

Пред сè и пред да трчаме за да преземеме каков било антивирус, мора да ја земеме предвид употребата што ја правиме со нашиот компјутер. Особено пред многу години Не користам антивирус и денес не го претрпев злото што тие можат да го предизвикаат, само треба да бидете малку внимателни со информациите што ги споделувате, веб-страниците што ги прегледувате, датотеките што ги преземате и од каде ги преземате, датотеките што ги добивате преку е-пошта (никогаш не мора да ги отворате оние од непознато потекло) ...

Со овие едноставни правила, не е потребно во секое време да инсталирате антивирус на вашиот компјутер, бидејќи првото нешто што го прават сите овие типови на апликации е забави ја работата исто, бидејќи тие се во континуирано извршување обидувајќи се да откријат каква било закана што може да се појави.

Зошто Виндоус има толку многу вируси?

Вируси во Виндоус

Причината е едноставна како и бројот на уреди што го користат овој оперативен систем. Колку повеќе компјутери има со Виндоус, толку повеќе можности постојат за да можат да заразат поголем број компјутери, па оттука и екосистемот на Епл, macOS, отсекогаш се сметал за најбезбеден, нешто што воопшто не е точно, бидејќи е исто така подложно да бидат нападнати од вируси, малициозен софтвер и други штетници. Единственото нешто што се случува е дека бидејќи има помалку компјутери со овој оперативен систем, потешко е да се заразат голем број од нив. И Windows, macOS и Linux се подложни на напади вирус, никој од нив не е 100% безбеден, ниту еден.

Најдобар бесплатен антивирус

Windows Defender

Windows Defender, бесплатниот антивирус од вдовиците 10

Списокот мора да го започнеме со антивирус интегриран природно во Виндоус 10, антивирус кој ги покрива повеќето потреби на корисниците на кои не им се потребни комплексни програми за сурфање на Интернет, преглед на нивниот wallид на Фејсбук, испраќање непарна е-пошта ... Windows Defender ни нуди заштита од вируси, малициозен софтвер и шпионски софтвер, го штити и скенира секторот за подигање на нашиот компјутер, ни нуди заштита во реално време и интегрирањето во Windows 10 е достапно бесплатно со ажурирања. Интеграцијата во Виндоус 10 значи дека никогаш нема да забележиме дека е секогаш таму, контролирајќи сè што правиме за да откриеме каква било можна закана.

Avast антивирус

Бесплатен антивирус Avast

Во последниве години Avast добива значителен удел на пазарот во компјутерскиот сектор, благодарение на добрите перформанси и неколкуте ресурси што апликацијата треба да ни ги понуди потребната безбедност. Бесплатната верзија на avast, достапни се и многу поцелосни платени верзии, заштита од вируси и малициозен софтвер, го штити нашиот прелистувач од можна кражба на пребарувачот, покрај континуираната анализа на нашата Wi-Fi конекција за пребарување потенцијални безбедносни проблеми што можат да влијаат на нашиот рутер, а со тоа и на целата наша мрежа. Avast Antivirus е достапен и за компјутер и за Android.

Преземете антивирус Avast

АВГ антивирус

Бесплатен антивирусен AVG

Од 2016 година, AVG стана дел од Avast, иако двата антивируса продолжуваат да бидат и да функционираат независно на пазарот. AVG ни нуди заштита од вируси, малициозен софтвер и шпионски софтвер и на компјутер, и на Mac и на Android. Во најновите верзии откривањето на кој било вид малициозен софтвер е значително подобрено, сè поприсутно на Интернет, покрај тоа што го намали бројот на ресурси потребни за да функционира во позадина, едно од злата што овој вид апликација секогаш го предизвикува.

Преземете AVG

Авира бесплатен антивирус

Авира бесплатен антивирус

Иако Авира е компанија која се прослави во последните неколку години благодарение на својот фантастичен антивирус, тие не се нови на ова поле, бидејќи Тие се посветени на безбедноста на компјутерот уште од нејзиното основање во 1988 година. Корисниците не само што сакаат да бидат заштитени во секое време секој пат кога сурфаат на Интернет, туку сакаат да го сторат тоа и анонимно и тука Авира се издвојува од останатите, бидејќи ни нуди бесплатна услуга VPN за никој да не друго знае што правиме или престануваме да правиме на Интернет.

Бесплатната верзија на Avira ни нуди заштита на нашиот компјутер, Mac или Android уред, свртен кон закани во форма на вируси, рекламен софтвер, тројанци или шпионски софтвер. Неговата работа во позадина поминува скоро незабележана, така што во ниедно време нема да забележиме дека имаме телохранител кој го штити прелистувањето на Интернет.

Преземете антивирусен Avira Free

Sophos Home Free антивирус

Бесплатен антивирус Софос

Софос, како и Комодо, е уште еден релативно новодојден на пазарот на антивируси. Благодарение на бесплатната верзија на Sophos, можеме заштити го нашиот компјутер од секаков вид на вирус, малициозен софтвер, шпионски софтвер и која било друга малициозна апликација. Покрај тоа, тој исто така нè штити од веб-фишинг што се обидува да се претстави како други веб-страници за да ги добие нашите кориснички податоци. Sophos е достапен и за компјутер и за Mac, исто така ни нуди верзија за Android што ги извршува практично истите функции како и верзијата за работна површина.

Преземете домашен бесплатен антивирус

Панда антивирус

Бесплатен антивирус панда

Оваа шпанска компанија стана алтернатива на големите пред неколку години, но на лоша оптимизација на вашата апликација за компјутер, го направи мијалник за ресурсите на нашиот компјутер, што го прави речиси невозможно да се бара максимум од компјутерот без претходно да се деактивира. Неколку години подоцна, се чини дека тие зедоа соодветна забелешка и меѓу карактеристиките на оваа апликација се истакнува погоре што не го забавува компјутерот.

За разлика од остатокот од антивирус, Panda не ни нуди бесплатна апликација за заштита на нашите мобилни уреди со компјутер и Android, туку навлегува во систем на месечна претплата, во кој првиот месец е бесплатен за да тестираме како работи. Се разбира, Panda Antivirus не штити од секаков вид закана што е достапна на Интернет, нешто што повеќето бесплатни верзии на антивирус што ги спомнувам во оваа статија не го прават.

Обидете се со антивирус Панда

Kaspersky Free

Бесплатно антивирусно Kaspersky

Касперски е уште еден од ветераните во светот на антивирусот што не можеме да не го споменеме во овој напис. Бесплатната верзија на овој антивирус Ни нуди заштита од вируси, шпионски софтвер, фишинг и малициозен софтвер, покрај мониторинг во секое време, која било датотека што ја преземаме од Интернет или ја добиваме по е-пошта. Потрошувачката на ресурси е практично занемарлива во споредба со другите апликации. Доколку сакаме да ги прошириме функциите што ни ги нуди, Kaspersky ни ја нуди верзијата Safe Kids, апликација што ќе им овозможи на нашите деца безбедно да се движат и од компјутер и од нивните уреди со Android.

Преземете го Kaspersky Free

Comodo Free антивирус

Антивирус без комодо

Како да има неколку достапни опции на Интернет кога станува збор за заштита на нашиот компјутер, од време на време се појавува нов конкурент, во овој случај Comodo, со идеална апликација за сите оние корисници кои имаат многу основни потреби, но не и за тоа веќе не е ефикасен. Комодо интегрира список на фирми во кои се официјалните развивачи (бела листа) и друга каде што развивачите генерално се поврзани со овој вид софтвер (црна листа).

Двете списоци се ажурираат практично секој ден за да понудат најдобри резултати и да се избегнат лажни позитиви. Благодарение на хеуристичката анализа, постојано се обидувате да идентификува какви било закани што може да се појави на нашиот компјутер и да го елиминира.

Преземете го Comodo Free Antivirus

Антивирус за iPhone

Како што можевте да прочитате во овој напис, во ниту еден момент не спомнав дека некоја од овие апликации е достапна за мобилниот екосистем на Apple за iOS. Apple повлече каква било апликација од овој тип пред нешто помалку од една година, бидејќи тие не можат да ги понудат услугите за откривање на вируси, малициозен софтвер, шпионски софтвер и други што ги ветуваат затоа што единствениот начин да инсталирате апликација на уредот е преку App Store , кои преку своите надзорници се задолжени за одобрување на апликациите што ќе станат достапни.

Да се ​​биде App Store единствениот начин да инсталирате апликации на iPhone, iPad или iPod touch, невозможно е да се инфилтрира било каков вид на софтвер што може да го зарази нашиот уред. Иако, ако е вистина дека во некоја прилика тоа се случило, а дел од грешката е во „Епл“ што не ја испита целосно апликацијата, тоа се должи на употребата на апликацијата Xcode што не е преземена од официјалниот портал на „Епл“ за да ја состави апликацијата , но од надворешни сервери кои беа задолжени за додавање на линија на секоја компилација што беше направена со Xcode и што овозможуваше далечински пристап до терминалите.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Коментар, оставете го вашиот

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

  1.   Маурициус dijo

    Многу добар пост… Ви велам дека ви недостасува антивирус наречен 360 Total безбедност, што е многу добар антивирус, како и бесплатен!