Како да ја зголемиме брзината на WiFi во нашиот дом

Брзина на Wi-Fi

Кога креирате Wi-Fi конекција во нашиот дом, мора да се земат предвид различни фактори бидејќи не е сè толку убаво како што може да изгледа на почетокот. Пред безжичните врски да станат вообичаен и поевтин метод за создавање мрежа во нашата канцеларија или дома, каблите од типот RJ45 беа вообичаен метод. Главната предност што ни ја нудат каблите е тоа што нема загуба на брзината, нешто што не се случува со безжичните врски. Во оваа статија ќе ве научиме како да ја подобрите брзината на вашиот WiFi за да можете да го извлечете максимумот од вашата интернет-врска.

Како општо правило, секој пат кога соодветниот оператор ќе пристигне во нашиот дом за да ја инсталира соодветната Интернет-врска, за жал, во многу малку прилики обично не прашува каде сакаме да го инсталираме рутерот што ќе ни овозможи пристап до Интернет. Како општо правило, обично се инсталира во просторијата најблиску до местото каде што се наоѓа уличниот кабел. Случајно, таа просторија е секогаш на најоддалечената точка од куќата, така Интернет-врската никогаш нема да стигне до другиот крај од куќата без помош.

За среќа, можеме лесно да ги убедиме техничарите кои ја инсталираат врската да го сторат тоа. на најпогодното место во нашиот дом за да не мора да користиме репетитори на сигнали за да можеме да обезбедиме Wi-Fi покриеност на целиот наш дом. Да откриеме која е најдобрата точка за поставување на рутерот е едноставен процес и тешко дека ќе ни трае долго.

Каде го инсталиравте рутерот?

Каде го инсталирам рутерот

При инсталирање на рутерот што ќе ни понуди Интернет-врска, мора да го земеме предвид типот на куќата: еден или повеќе спрата. Покрај тоа, исто така е неопходно да се земе предвид нејзината локација каде што врската ќе се користи главно, или во нашата дневна соба или во просторија што можеби сме ја воспоставиле за компјутерот. Ако една од главните употреби што ќе ја искористиме за нашата интернет-врска е да уживаме во видео услуги, најдобра опција е да го поставите рутерот во близина на телевизорот за да можеме да го поврземе тв или сет-топ-кутијата што ја користиме преку мрежен кабел. Подоцна ќе се погрижиме за проширување на Wi-Fi сигналот до остатокот од куќата.

Ако, од друга страна, главната употреба што ќе ја дадеме ќе биде онаму каде што е компјутерот, треба да процениме дали ќе ни треба максимална можна брзина, да ја инсталираме во таа просторија или можеме да управуваме со Wifi повторувач. Ако нашата адреса е составена од два или три ката, најдобрата опција е секогаш да се стави на подот каде што се извршува главната активност од ден на ден, да биде втора во случај да биде 3 ката, бидејќи сигналот ќе достигне, не без тешкотии, и среброто над под.

Дали имам натрапници на мојата Wi-Fi врска?

Ако некој успеал да се поврзе со нашата Wi-Fi-врска, тој не само што има пристап до нашата Интернет-врска, туку има и имајќи пристап до папките што можеме да ги споделиме. За да провериме дали некој уред е поврзан со нашата врска, можеме да ги искористиме различните мобилни апликации што ќе ни ги покажуваат уредите што биле поврзани во секое време.

Fing - мрежен скенер
Fing - мрежен скенер
Развивач: Fing ограничен
цена: слободен
Fing - мрежен скенер
Fing - мрежен скенер
Развивач: Fing ограничен
цена: слободен+

Ако во списокот што апликацијата ни ја нуди како резултат по скенирање на нашата мрежа, ќе најдеме име на уред што не одговара на оние што обично се поврзани, некој нè искористува. Ние тогаш мора брзо менувајте ја лозинката за нашата врска на Интернет во прилог на земање предвид на сите заштитни методи што ви ги покажуваме во овој напис за да спречите истото да се случи во иднина.

Зошто ми е бавна Wi-Fi конекцијата?

Бавна Wi-Fi врска

Многу се факторите што можат да влијаат на Wifi сигналот на нашиот рутер, фактори кои ја забавуваат интернет врската и врската помеѓу различни уреди кои се поврзани на иста мрежа.

Интерференција на сигналот

Никогаш не е препорачливо да го поставите рутерот или повторувачот на сигналот во близина на апарат како фрижидер или микробранова печка, бидејќи тие дејствуваат како Фаради кафези не дозволувајќи сигналите да поминат покрај тоа што ги ослабува доста. Секогаш кога е можно, треба да избегнеме поставување и на рутерот и на повторувачот на сигналот Wi-Fi во близина на овие уреди. Покрај тоа, ние исто така мора да го земеме предвид каналот што го користи нашиот рутер.

Повеќето рутери обично ги скенираат опсезите што се користат околу нас за да се воспостават кој е најдобриот бенд што нуди Wi-Fi, но во многу случаи операцијата е целосно очекувана. За да знаеме кои се најмалку заситените канали, можеме да користиме апликации за мобилни уреди кои ни ги нудат овие информации и кои ќе ви помогнат правилно да го конфигурирате нашиот рутер.

Измерете ја брзината на нашата Интернет врска

Понекогаш, проблемот можеби не е во вашиот дом, но го наоѓаме во Интернет провајдерот, нешто што не се случува многу често, но може да се должи на проблем на заситеност во мрежата, проблеми со серверите или која било друга причина. Да бидеме сигурни дека проблемот со брзината не е во нашиот дом, најдоброто нешто е изврши тест за брзина, да провериме дали брзината што ја договоривме одговара на онаа што не пристигнува.

Опсези од 2,4 GHz

Опсег од 2,4 GHz наспроти опсег од 5 GHz

Рутерите, во зависност од моделот, обично имаат 2 вида опсези за споделување на Интернет сигналот. Опсезите од 2,4 GHz достапни во сите рутери се оние кои нудат најголем опсег, но нивната брзина е многу помала од таа што се наоѓа во рутерите со 5 GHz. Зошто? Причината не е никој друг туку метежот на другите мрежи кои ја користат истата лента за споделување на Интернет сигналот. Ако сакаме брзина најдобро е да користите опсези од 5 GHz

Опсези од 5 GHz

Рутерите со опсези од 5 GHz ни даваат многу поголема брзина од онаа што можеме да ја најдеме со вообичаените рутери од 2,4 GHz. Причината не е друга метеж на мрежи од овој тип што можат да постојат во вашето соседство. Единствено што имаат овие мрежи е дека опсегот е многу поограничен од оној што можеме да го најдеме со опсезите од 2,4 GHz.

Производителите се свесни за ограничувањата на двата опсези и на пазарот можеме да најдеме голем број рутери што ни овозможуваат да создадеме две мрежи Wi-Fi во нашиот дом: еден од 2,4 GHz и друг од 5GHzНа овој начин, кога сме во однос на опсегот на сигналот од 5 GHz, нашиот уред автоматски ќе се поврзе со оваа побрза врска. Ако, напротив, не сме надвор од опсегот на оваа брза мрежа, нашиот уред автоматски ќе се поврзе со другата Wi-Fi мрежа од 2,4 GHz.

Како да ја подобриме брзината на нашата Wi-Fi конекција

Во повеќето случаи ако сакаме подобрување на брзината на нашата Интернет врска, Ние мора да направиме мала инвестиција, почнувајќи од 20 евра приближно до 250.

Променете го каналот што го користи нашата мрежа Wifi

Овој метод за да се обиде да ја подобри брзината на нашата врска, го коментирав погоре и се состои во анализа на блиските мрежи Wi-Fi до дознајте кои канали го пренесуваат сигналот. Како општо правило, најниски броеви се оние кои се користат најмногу, а највисоките броеви се најмалку заситени.

Wi-Fi анализатор
Wi-Fi анализатор
Развивач: фарпрок
цена: слободен

Оваа апликација ќе ни овозможи да ги скенираме сите Wi-Fi мрежи што ни се достапни и ќе ни покаже список на кои се најчесто користени бендови во тоа време, за да знаеме во кој опсег треба да го поместуваме нашиот сигнал.

Со повторувачи на сигналот Wifi

Повторете го Wifi сигналот безжично

Повторувачите на Wifi сигналот се најевтините производи што можеме да ги најдеме на пазарот кога станува збор за проширување на Wifi сигналот во нашиот дом. Од 20 евра можеме да најдеме голем број уреди од овој тип. Најдоброто нешто е да им верувате на признати брендови како што се компаниите Д-линк, ТПЛинк that кои се во овој сектор многу години и знаат да ги прават работите многу добро. Тие исто така нудат гаранција до три години за повеќето од нивните производи.

Работата на повторувачот на сигналот Wifi е многу едноставна, бидејќи е одговорен за снимање на главниот сигнал Wi-Fi и споделување од каде што сме го инсталирале повторувачот. Овој уред се поврзува директно со електричната мрежа и преку компјутер или мобилен уред можеме брзо да го конфигурираме. Да, за да може да го конфигурирам потребно е да ја знаеме лозинката на нашата мрежа Wifi, освен ако уредот не е компатибилен со WPS технологијата како рутерот, бидејќи во тој случај треба само да ги притиснеме копчињата WPS и на рутерот и на повторувачот.

Секогаш е препорачливо да купите повторувач на Wifi сигнал бидат компатибилни со опсези од 5 GHz, сè додека рутерот е исто така, бидејќи во спротивно во ниту еден момент нема да може да повтори сигнал што не влегува во него. Опсезите од 5 GHz ни нудат поголема брзина на врска за разлика од опсезите од 2,4 GHz како што објаснив во претходниот дел.

Со употреба на PLC

Проширете го Wifi сигналот преку електричната мрежа

Опсегот на Wifi повторувачи е ограничен бидејќи повторувачот мора да биде поставен близу до местото каде што е соодносот на опсегот на рутерот за да може да го фати сигналот и да го повтори. Сепак, PLC уредите се посветени на споделување на сигналот преку електричната мрежа, претворање на сите жици во нашиот дом во Wifi сигнал. PLCs се два уреди кои работат заедно. Еден од нив се поврзува директно со рутерот користејќи мрежен кабел, а другиот е инсталиран каде било во куќата, дури и ако сигналот Wifi не е достапен (постои предност што ни ја нуди).

Откако ќе го поврземе, вториот уред автоматски ќе започне да ја повторува Интернет-врската што се наоѓа во жиците на нашиот дом, без да треба да конфигурираме кој било друг аспект. Овој тип на уред идеален е за големи домови и со неколку спрата или каде што не стигнуваат повторувачите на Wifi поради големиот број пречки што се наоѓаат на патот.

Доколку сте заинтересирани да купите уред од ваков тип, се препорачува потрошете малку повеќе и купете модел компатибилен со опсези од 5 GHz, дури и ако рутерот не е, бидејќи уредот што се поврзува со рутерот ќе биде одговорен за искористување на максималната брзина што ја нуди Интернет-врската.

Користете ја опсегот од 5 GHz

Ако нашиот рутер е компатибилен со опсезите од 5 GHz, ние мора да ги искористиме предностите што ни ги нуди, поголема брзина од традиционалните 2,4 GHz опсези. За да провериме дали е компатибилен или не, можеме да ги пребаруваме спецификациите на моделот на Интернет или да пристапиме до неговата конфигурација и да провериме дали има врска од 5 GHz во делот Wifi.

Променете го рутерот

5 GHZ рутер, проширете ја брзината на вашиот Wifi сигнал

Ако нашата адреса е мала и ние сме доволно среќни да имаме Интернет-врска, рутер во центарот на нашиот дом, најдобрата опција да избегнете употреба на репетитори на сигналот е да купите рутер компатибилен со опсези од 5 GHz, што ќе ни понуди поголема брзина на поврзување, иако неговиот однос на опсег е нешто поограничен. Овие рутери се исто така компатибилни со опсезите од 2,4 GHz.

Како да се заштити мојата Wi-Fi врска

Заштитата на нашата Интернет врска е една од работите што мора прво да ги направиме кога ќе се изврши инсталацијата, за да спречиме кое било друго несакано лице да има пристап не само до нашата Интернет врска и да ја искористи, но исто така може и даимаат пристап до папки со документи што сме ги споделиле.

Филтрирање на MAC

Филтрирајте MAC за да спречите нивно поврзување со нашиот Wi-Fi

Еден од најдобрите начини да се ограничи пристапот до нашата Интернет врска е преку MAC филтрирање. Секој безжичен уред има своја регистарска табличка или сериски број. Ова е MAC. Сите рутери ни овозможуваат да го конфигурираме филтрирањето MAC така што на овој начин само уредите чиј MAC е регистриран во рутерот може да се поврзе на мрежата. Иако е вистина дека на Интернет можеме да најдеме апликации за клонирање на MAC адреси, мора да имаме предвид дека на прво место тие мора да знаат што е тоа, а единствениот начин да го сторат тоа е физички да пристапат до уредот.

Сокриј SSID

Ако не сакаме името на нашата Wi-Fi мрежа да биде достапно за секого и со тоа да избегнеме можни упади, можеме да ја скриеме мрежата Wifi така што таа да се појавува само на уредите што тие веќе се поврзани со тоа. Оваа опција многу често се користи во трговски центри и големи супермаркети. Со тоа што не се присутни, пријателите на другите ќе се одлучат за други мрежи што се видливи.

Користете клуч од типот WPA2

Кога станува збор за заштита на нашата Интернет врска, рутерот ни нуди различни видови на лозинка, WEP, WPA-PSK, WPA2 ... Секогаш се препорачува, ако не е задолжително, да ја користиме лозинката од типот WPA2, лозинка што е скоро невозможно да се пробие со различните апликации што можеме да ги најдеме на пазарот и велам дека е скоро невозможно затоа што може да потрае многу денови, па дури и недели за да се направи тоа со ваков вид апликации, што ќе ги принуди пријателите на другите да се откажат.

Преименување на SSID

Апликациите што се посветени на обидот за дешифрирање на нашата лозинка, користат речници, речници кои се базираат на видот на името на врската, секој производител и снабдувач обично користи сличен и лозинката на тие модели. Во повеќето случаи, лозинката за нашиот рутер се наоѓа на долниот дел од неа. Многу луѓе се посветени на создавање библиотеки или бази на податоци со овие типови на имиња и лозинки, и преку овие може да се обидете да пристапите до мрежите Wifi што ви се на дофат одново и одново. Со промена на името на нашиот сигнал, ќе спречиме овој тип на речник да се обиде да пристапи до нашиот рутер.

Променете ја стандардната лозинка на рутерот

Овој дел е поврзан со претходниот. Употребата на библиотеки каде се зачувани лозинки и SSID, името на Wifi конекцијата, им овозможуваат на корисниците кои се обидуваат да пристапат до нашата мрежа можност, иако далечинска, да можат да го сторат тоа. За да се избегне ова, најдобро што можеме да сториме е да ја смениме стандардната лозинка. Никогаш не е препорачливо да се користат имиња на домашни миленици, луѓе, родендениЛесно се памтат лозинките како што се 12345678, лозинка, лозинка ... бидејќи тие се први на кои им се суди.

Идеалната лозинка треба да биде составена од големи и мали букви, како и содржат броеви и непарен симбол. Доколку имаме потреба да дозволиме кој било посетител да ја користи нашата Интернет-врска, можеме да воспоставиме сметка за гости од самиот рутер што ќе истече кога сакаме.

Терминологија и податоци што треба да се земат предвид

Опсези од 5 GHz

Не сите електронски уреди се компатибилни со опсезите од 5 GHz. Најстарите не се, да речеме дека имаат 5 или 6 години, обично не се, затоа треба да ги земете предвид ако некој од вашите уреди не може да се поврзе со овој тип на опсег.

Рутер

Рутерот е уред што ни овозможува споделете интернет-врска од модем или модем-рутер.

Модем / модем-рутер

Ова е уредот што операторот го инсталира на нашата адреса кога ангажираме Интернет. Во повеќето случаи тие се модем-рутери, што е, покрај тоа понудете ни интернет дозволете ни да го споделуваме безжично.

SSID

SSID е обичен и едноставен името на нашата мрежа Wifi.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

2 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Алберто Гереро dijo

  Здраво, многу добар, многу добар совет, но генерално луѓето не сакаат да комплицираат ништо при инсталирање на повторувач (Wi-Fi Extender) и ако не ја разбираат оваа тема, тие обично го купуваат најосновниот. Лично, претпочитам 3-во-1 повторувачи и го конфигурирам како пристапна точка, испраќајќи кабел каде што ќе оди повторувачот и со тоа ќе се создаде нова Wi-Fi мрежа што ќе ми го испрати целиот опсег што ми треба, во зависност од бројот на повторувачи. што ги инсталираме. Поздрав.

 2.   Марио Валензуела dijo

  Одлично благодарам за информацијата