Како да знаете колку мобилни податоци троши секоја апликација

Потрошени мобилни податоци

Во моментов, малку или скоро никаква апликација што ја инсталиравме на нашиот паметен телефон не бара податоци за да може да ги користиме. За некои тоа е неопходен услов без кој апликацијата е бесмислена, како што може да биде случај со апликациите за пораки.

Сепак, можеме да најдеме и игри, пред сè, за кои е потребна Интернет-врска, за да знаеме во секое време дека не се прават. мамење преку апликации од трети страни. Овие типови апликации обично не трошат многу податоци, сепак е секогаш интересно знајте колку мобилни податоци троши секоја апликација или игра што ги инсталиравме.

Ако сеуште сте од оние корисници кои го поминуваат месецот со 1, 2 или 4 GB, веројатно е дека во одреден момент, во средината на месецот или дури и порано, сте добиле порака од вашиот оператор во која не известува бонусот за податоци е пред крај. Во тој момент, ладно потење поминува низ нашето тело и ние сме пред исчезнување.

Брзо започнуваме да бараме решенија за да можеме истегнете ги неколкуте мега што ни останаа сè додека не заврши нашиот циклус на наплата, со сето тоа што имплицира, бидејќи моќта да уживаме во нашата сметка на Твитер или Фејсбук додека сме во автобус на патот за работа, додека чекаме состанок за лекар, додека нашиот син замине од училиште или едноставно додека пиеме тивко кафе.

Кога ја добиваме оваа порака, најверојатно е тоа секоја апликација е закачена за одредено време и се посвети на непотребно трошење на нашата стапка на податоци, и покрај фактот што претходно ја конфигуриравме така што во ниеден момент нема да користи мобилни податоци, особено ако се работи за апликации кои се одговорни за правење копија на нашите фотографии и видеа во облак. Во овој случај, Google Photos е една од апликациите што предизвикува најголемо незадоволство во овој поглед, и покрај фактот што го конфигурираме така што не ги користи податоците за да направи резервна копија на нашите фотографии и видеа.

Колку податоци трошат најпознатите апликации

Потрошувачка на податоци за паметни телефони

Како што коментирав погоре, во зависност од видот на апликацијата што редовно ја користиме, веројатно е дека потрошувачката на нашата стапка на податоци ќе биде повеќе или помалку голема. Апликациите што ни овозможуваат да зачуваме копија од нашата ролна во облакот, било да е тоа Google Drive, One Drive, Dropbox, iCloud и други, можат да бидат вистински проблем за нашата стапка ако не ја деактивираме нивната употреба преку податоците. Но, тие не се единствените. Еве неколку примери за Апликации што трошат најмногу податоци:

YouTube

И покрај фактот дека во последниве години, видео платформата на Google го подобруваше и ажурираше VP9 кодекот со цел да се намали потрошувачката на податоци, ова е сè уште доста високо. За видео од приближно 4 минути, со резолуција од 1920 × 1080, ставајќи се во случајот што троши најмногу, стапката на податоци ќе се намали за 70 MB. Ако ја намалиме резолуцијата на 1280 x 720, доволно за да можеме да уживаме во видеата на YouTube од мал екран како оној што го нуди мобилниот, потрошувачката се намалува на 38 MB.

Netflix

Нетфликс стана водечка платформа за стриминг видео во светот. Кога започна да ја нуди својата услуга преку мобилни апликации, потрошувачката на 10 часа содржина претставуваше 4 GB мобилен Интернет. Во денешно време, можно е благодарение на новите кодеци за компресија уживајте во 4 часа стриминг на видео со стапка од 26 GB.

Spotify

Spotify ни нуди три формати кога станува збор за пуштање музика од неговиот музички сервис: 96 kbps, 160 kbps и 320 kbps. Првиот од нив има просечна потрошувачка по песна од 2.88 МБ, втората од 4,80 МБ и третата, со највисок квалитет, просечната потрошувачка на песна изнесува скоро 10 MB.

Покемон GO

Покемон Гоу беше, и продолжува да биде и денес, една од најуспешните игри на пазарот на паметни телефони во последниве години. Едно од основните барања за да можете да уживате во тоа е да имате Интернет врска за да можете да комуницирате во реално време со други корисници.

Иако на почетокот се чини дека нашата стапка може да заврши брзо, ништо не е подалеку од реалноста, бидејќи потрошувачката на податоци е од апликацијата околу 10MB на час час, повеќе од разумна потрошувачка за она што ни го нуди.

Clash Royale и слично

Clash Royale и неговите соодветни клонови, станаа една од најпопуларните игри на сите мобилни платформи. Единствениот проблем што ќе го најдеме во оваа игра е порокот што го предизвикува, бидејќи податоците за потрошувачката на оваа апликација тешко влијаат на нашата стапка на податоци. Секоја игра има просечна потрошувачка од 300 kb, така, ако играме околу пет игри секој ден во месецот, потрошувачката на нашата стапка на податоци ќе биде околу 45 MB приближно.

Skype

Skype беше првата платформа за воведување систем за повици преку Интернет, наречен VoIP, систем што многу оператори не беа подготвени да го понудат, бидејќи ги спречуваше корисниците да ги користат нивните стапки. Како одминувале годините, операторите сфатиле дека тоа е иднината и беше глупаво да се блокираат овие видови на повици.

Сега Skype е услуга за повици што ни нуди најмногу потрошувачка, потрошувачка близу 900 kb во минута. Оваа голема потрошувачка се должи на квалитетот на повиците, многу слично на она што можеме да го најдеме кога остваруваме повик преку традиционалните телефонски линии.

Повици преку WhatsApp

Да се ​​биде најкористената апликација за пораки во светот, пристигнувањето на повици преку WhatsApp беше благослов за многу корисници, бидејќи тие не мораа да се грижат во кое било време за цената на повиците или минутите што траеше повикот сè додека нашата стапка беше доволно лабава или ги сторивме преку Wifi мрежа.

WhatsApp, како и другите функции што ни ги нуди, е една од апликациите што троши најмногу податоци во минута кога остварувате повици, со потрошувачка околу 750 kb во минута. Оваа голема потрошувачка, надмината само од Skype, треба да понуди повисок квалитет на повици отколку што ни нуди.

Гугл мапи

Потрошувачката на податоци што ни ја нуди Google Maps за време на патувањето е нула, сè додека претходно не сме ги преземале мапите на патувањето што ќе го направиме. Google ни дозволува да зачуваме голема количина на податоци на овој начин, особено ако сакаме да го користиме релјефниот поглед, кој ни покажува вистински воздушни слики за тоа каде циркулираме или каде сме.

Колку податоци трошат апликациите за Android

Колку податоци трошат апликациите за Android

Знајте ја потрошувачката на мобилни податоци Она што го прават апликациите што ги инсталиравме на нашиот компјутер, е од суштинско значење за да знаеме кои апликации ги трошат, а со тоа да можеме да го решиме проблемот со мобилните податоци. За да го сториме тоа, мора да ги следиме следниве чекори:

 • Се креваме нагоре подесувања.
 • Потоа избираме внатре Употреба на податоци.
 • Сите апликации што имаат пристап до нашите мобилни податоци и количината на МБ што ги потрошиле откако тарифата започна повторно.
 • Со кликнување на секоја апликација, можеме да пристапиме до опциите што Андроид ни нуди да можеме оневозможи пристап на мобилни податоци и ограничете ја нивната употреба на Wi-Fi конекција.

Колку податоци трошат апликациите за iOS

Спречете апликациите да користат мобилни податоци на iOS

iOS ни нуди начин многу едноставен и удобен за да можеме брзо да управуваме со потрошувачката на мобилни податоци од нашиот уред. За да ги провериме податоците што ги потрошила секоја апликација, постапуваме на следниов начин:

 • Прво се креваме нагоре подесувања.
 • Во рамките на Поставките, кликнете на Податоци за мобилни телефони.
 • Во следниот прозорец, ако скролуваме надолу, ќе ги најдеме сите апликации што во текот на последното ресетирање на бројачот, имаа пристап до нашата стапка на податоци, заедно со бројот на MB што секој од нив го потрошил.
 • Ако го лизгаме прекинувачот, апликацијата ќе престане да троши податоци од нашата стапка, така што апликацијата ќе работи само ако имаме Wi-Fi конекција што ни е на дофат.

Спречете апликациите да користат мобилни податоци на Андроид

Спречете апликациите да користат мобилни податоци на Андроид

Андроид никогаш не се карактеризира со нудење едноставни и интуитивни менија, особено кога сакаме да пристапиме до опциите за конфигурација, сепак, во последните верзии тоа многу се подобри. Ако сакаме да ја знаеме количината на податоци што сме ги потрошиле од нашата стапка на податоци во секоја апликација, мора да постапиме како што следува:

 • Прво се креваме нагоре подесувања.
 • Во рамките на поставките кликнете на Употреба на податоци, каде што е прикажан и вкупниот број на податоци што сме ги потрошиле досега на глобално ниво.
 • Сите апликации што имале пристап до мобилни податоци заедно со бројот на податоци што ги потрошиле досега.
 • Со кликнување на секоја апликација, таа ќе се прикаже со вкупна потрошувачка и во позадина. За да го оневозможиме целосниот пристап до мобилните податоци, треба само да го деактивираме прекинувачот Автоматски врски.

Спречете апликациите да користат мобилни податоци на iOS

Колку податоци трошат апликациите за iOS?

Apple отсекогаш бил познат по понудите голем број опции за прилагодување на уреди управувани од iOS, опции кои се совршено распоредени од различните изборници за опции. Меѓу некои од опциите што ни ги нуди, ја наоѓаме опцијата што ни овозможува да ја деактивираме употребата направена од Интернет апликации или игри, така што тие ќе се поврзат само кога имаме врска преку Wifi.

Оваа опција е многу интересна, во случај кога ги коментирав апликациите за да креирате резервна копија на нашите фотографии, бидејќи на овој начин ќе избегнеме не само заштеда на батерија, туку и голема количина на податоци, Особено ако патуваме и можеме да го полниме iPhone само навечер. За да го деактивирате пристапот до Интернет што го имаат некои апликации, мора да постапиме како што следува:

 • Се креваме нагоре подесувања.
 • Во рамките на поставките кликнете Мобилни податоци.
 • Во овој дел можеме да го оневозможиме пристап до мобилни податоци на сите апликации заедно преку првата достапна опција, но тоа не е случај.
 • Следно, слегуваме и ги гледаме сите апликации што ги имаат пристап до мобилен интернет и колку податоци потрошиле.
 • Треба само да одиме во предметната апликација и оневозможи прекинувач така што ќе престане да покажува зелена боја што значи активирана.

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.