Како да го активирате Виндоус 10

Windows 10

Лансирањето на Виндоус 10 беше појдовна точка во она што досега ги замислувавме верзиите на Виндоус. Овој број десет е тука за да остане, односно од сега па натаму, Виндоус 10 нема да расте на број, но секогаш ќе биде ист, барем тоа се првичните планови што ги објави Мајкрософт кога беше официјално претставен. Со доаѓањето на Виндоус 10 нема услужни пакети, периодичните ажурирања што ги објави Мајкрософт за секоја верзија на Виндоус. Сега ажурирањата имаат различни имиња.

Првиот што беше лансиран, само една година по пристигнувањето на Виндоус 10 беше Ажурирање на годишнината. Вториот, објавен во април 2017 година, се вика Ажурирање на креаторите. Третото, кое за време на ова пишување е наречено Redstone 3, ќе биде објавено пред крајот на годината. Во текот на целата прва година на објавување, Мајкрософт им дозволи на корисниците на Виндоус 10 преземете и ажурирајте автоматски на овој нов оперативен систем на сите оние корисници кои користеле Виндоус 7, 8 или 8.1.

Во оваа статија, ние не само што ќе ви ги понудиме сите потребни информации доколку принудени сме повторно да го инсталираме Виндоус 10, Но, ние исто така ве информираме за сите верзии што Мајкрософт дозволи да ги ажурира бесплатно, за да знаете во секое време која верзија ја имате и која е причината зошто го имате тоа, а не друга и како можете повторно да извршите чиста инсталација без проблеми.

Десктоп верзии на Виндоус 7

Windows 7

Стартер за Windows 7

До моментот кога Мајкрософт го објави Виндоус 7, лаптопите станаа мал и ефтин уред за редовно или спорадично користење. Но, како одминуваа годините, техничките ограничувања што ги нудеа овие компјутери заедно со поевтините од најголемите и најмоќните компјутери значеа крај на оваа палета на мали лаптопи. Но, многу порано, Мајкрософт објави специфична верзија за овие типови уреди, многу основна верзија што недостасуваше многу опции од Home верзијата, но сепак, недостатокот на опции не ги подобри вкупните перформанси на истиот.

Windows 7 Home Basic

Оваа верзија е следна во редовите на Windows 7 Starter, бидејќи не ги нуди истите карактеристики како верзијата Premium, наменета за домашниот корисник. Windows 7 Home Basic беше наменет за пазарите во развој и го немаше интерфејсот Аеро, за кој е потребна многу помоќна опрема.

Windows 7 Home Premium

Ова е верзијата што е претходно инсталирана во повеќето лаптопи и компјутери (OEM), таа е наменета за домашниот корисник и за разлика од Home Basic верзијата ни нуди голем број опции, така што домашен корисник може да извлече максимум од вашиот тим.

Windows 7 Professional

Windows 7 Professional, исто така, беше претходно инсталиран на нови компјутери (OEM), ги вклучува сите карактеристики на Home Premium верзијата плус други карактеристики наменети за мал и среден бизнис.

Windows 7 Ultimate

Оваа верзија ги вклучуваше сите карактеристики на Windows 7 Professional, но исто така додадени карактеристики на безбедност и заштита складирање на податоци на надворешни и внатрешни хард дискови, Applocker, BranchCache, поддршка за виртуелизирани слики на хард диск ...

Windows 7 Enterprise

Најскапата верзија од сите понудени од Microsoft и таа беше наменета за управување со компјутери во големи компании, каде пристапот или ограничувањето на истиот е од суштинско значење. Ги вклучува сите карактеристики достапни во верзијата Windows 7 Ultimate.

Која верзија на Виндоус 7 ја имам?

За да откриеме во која верзија на Виндоус 7 мора да одиме Контролен панел и изберете Систем. Во рамките на овој дел ќе биде прикажана верзијата што ја инсталиравме, заедно со видот на верзијата, 32 или 64 бита.

Десктоп верзии на Виндоус 8

Виндоус 8 / Виндоус 8.1

Виндоус 8 и 8.1 беа верзија на почетно ниво на оваа верзија на Виндоус, верзија што го разгневи бесот на многу корисници кога копчето Start исчезна целосно, проблем толку сериозен што го принуди Microsoft да издаде ажурирање, 8.1 за да го поправи и за момент да ги смири водите.

Windows 8 Pro / Windows 8.1 Pro

Про-верзијата на Windows 8 и 8.1 беше наменета за МСП, каде што беа пронајдени истите функции како и во основната верзија, но со нови карактеристики насочени кон професионалниот сектор.

Windows 8 Enterprise / Windows 8.1 Enterprise

Верзијата на Enterprise отсекогаш била наменети за големи компании и ни ги нуди истите карактеристики како и верзијата Pro, но исто така вклучува и поголема безбедност, контрола на пристапот до корисникот, управување со серверот ...

Која верзија на Виндоус 8 ја имам?

Информациите во врска со верзијата на Виндоус 8 што ја имаме може да се најдат со пристап Конфигурација и подоцна во Систем. На екранот што ќе се прикаже, ќе можеме да го видиме типот на инсталирана верзија заедно со информации за видот на верзијата, без разлика дали е тоа 32 или 64 бита.

Десктоп верзии на Виндоус 10

Windows

Windows 10 Насловна

Во оваа прилика, Мајкрософт не го комплицираше животот со одвојување на Home верзијата во две други верзии со различни опции. Home верзијата на Windows 10 е наменета за домашен корисник, без опции за мали и средни бизниси. За да можеме да уживаме во овие опции, мора да прибегнеме кон верзијата Pro или Enterprise.

Windows 10 Pro

Виндоус 10 Про е наменет за МСП кои сакаат целосно да го искористат оперативниот систем што го користат во компанијата, како што е можноста за далечинско поврзување од мобилни уреди, опција што не е достапна во верзијата Home.

Windows 10 Enterprise

Големите компании кои му веруваат на Мајкрософт да им понуди оперативен систем кој ги оптимизира сите компјутери го користат Виндоус 10 Ентерпрајз. Windows 10 Enterprise не ги нуди истите опции како верзијата Pro, но додавање на дополнителни функции кои ќе помогнат во управувањето со организациите кои бараат соработка преку Интернет, безбедност, неограничен простор во облакот и посебна контрола врз информациите до кои можат да пристапат нивните работници.

Виндоус 10 образование

Виндоус 10 Образование е верзија наменета за образовната средина и ние ги нуди истите карактеристики како и верзијата на EnterpriseОсвен Кортана, виртуелен асистент на Мајкрософт. Главната причина за нудење на истите карактеристики како верзијата за големите компании по поскапа цена не е ништо друго освен така што наставниците можат да управуваат со секојдневниот живот на сите нивни ученици, покрај тоа што нудат пристап или го ограничуваат на одредени наставни планови и програми или активности што заради нивната возраст или курс што ги изучуваат, сè уште се ограничени.

Која верзија на Виндоус 10 ја имам?

Како и во Виндоус 8, мора да пристапиме до Конфигурација и подоцна во Систем каде што ќе бидат прикажани информациите за верзијата и видот што го инсталиравме.

Кодови за активирање компатибилни со Windows 10

Во текот на првата година од објавувањето на Виндоус 10, Мајкрософт сакаше корисниците брзо да ја усвојат оваа нова верзија на Виндоус, нова верзија која е многу добро прифатена и од корисниците и од медиумите. Момците од Редмонд поминаа многу добро, интегрирајќи го најдоброто од Виндоус 7 и многу малку од естетиката на Виндоус 8.1. За да ја забрза опцијата за оваа најнова верзија на Виндоус 10, Мајкрософт им понуди на сите корисници со Правни лиценци на Виндоус 7 и Виндоус 8.х можност за уживање во Виндоус 10 со истиот број на активирање што го користеа во верзијата што ја користеа во моментов.

Овој грејс период беше продолжен за една година, по што сите корисници кои сакаат да ја ажурираат својата опрема можат да го сторат тоа, но не бесплатно, бидејќи бројот на активирање на претходните верзии повеќе не е валиден, така што корисниците кои сакаат да уживаат во Виндоус 10 на своите стари компјутери, немаат друг избор освен да поминат низ касата и да купат една од четирите лиценци што ги нуди компанијата водена од Сатја Надела.

Верзија за Windows Издание на кое ажурирате од Виндоус 10
Стартер за Windows 7 Windows 10 Насловна
Windows 7 Home Basic Windows 10 Насловна
Windows 7 Home Premium Windows 10 Насловна
Windows 8 Windows 10 Насловна
Windows 8.1 Windows 10 Насловна
Windows 7 Professional Windows 10 Pro
Windows 7 Ultimate Windows 10 Pro
Windows 8 Pro Windows 10 Pro
Windows 8.1 Pro Windows 10 Pro
Windows 7 Enterprise Не се актуелизира
Windows 8 Enterprise Не се актуелизира
Windows 8.1 Enterprise Не се актуелизира

Како можеме да ја видиме верзијата на Windows 7 и 8 / 8.1 за големи компании не дозволи бесплатна надградба на Виндоус 10, логична одлука бидејќи „Мајкрософт“ живее од големи компании, а не од обични потрошувачи.

Како да го дознаам кодот за активирање на Windows?

Веројатно е дека со времето и вообичаената употреба што можеме да ја направиме на нашиот компјутер, особено ако е пренослив, да се истроши налепницата со бројот на нашата лиценца за Виндоус и дека некој друг број или буква е тешко да се разликуваат од нив. За среќа, на Интернет можеме да најдеме различни апликации кои ни овозможуваат брзо да откриеме кој е серискиот број на нашата верзија на Виндоус, број што ќе ни биде потребен при повторно инсталирање на оперативниот систем.

Ако не сакаме да влеземе во регистарот, најдобрата опција за откривање на кодот за активирање за нашата верзија на Windows е апликацијата Клучен производ, преносна апликација која штом ќе ја активираме ќе ни ги покаже сите броеви на лиценца на производите на Microsoft што ги инсталиравме, било да се тоа Windows, Office ...

Како да го активирате Виндоус 7

Кога го внесувате кодот за активирање на Виндоус 7, имаме две опции, направете го тоа кога ќе го инсталираме или прескокнеме тој чекор и направете го тоа откако ќе заврши инсталацијата. За да го направите ова, мора да одиме во Контролен панел> Систем и одиме на дното на екранот, каде што можеме да прочитаме Внесете го кодот за активација.

Како да го активирате Windows 8 / 8.1

Постапката за внесување на кодот за активирање во Виндоус 8 / 8.1 е иста како и во Виндоус 7, бидејќи тоа можеме да го направиме од екранот за инсталација или преку Поставки> Систем и кликнете на Внесете код за активација.

Како да го активирате Виндоус 10

За да го активираме Виндоус 10 можеме да го сториме тоа од екранот за инсталација или од системската конфигурација. Иако постојат начини да се добие еден Лиценца за Виндоус 10 бесплатна, Microsoft исто така ни нуди 30 дена за да можеме да го внесеме серискиот број или кодот за активирање, код што мора да го внесеме од Поставки> Систем> Внесете код за активација.

Зошто Виндоус 10 не ме прашува за код за активирање?

Откако беше извршено ажурирањето на Виндоус 7, 8 / 8.1, Мајкрософт зеде должна забелешка на нивните сервери, така што ако требаше повторно да го инсталираме оперативниот систем, не треба да го внесуваме серискиот број, бидејќи тој е поврзан со нашиот проект на компјутер, на овој начин активирањето се врши автоматски. Покрај тоа, ние исто така можеме да ја поврземе нашата сметка на Microsoft со нашиот проект, во случај да извршиме ажурирање на нашиот хардвер што Microsoft продолжува да ни дозволува да го користиме кодот за активација што го имавме за Windows 10.

Како да инсталирате Windows 10 без активиран код

Цената на лиценците за Виндоус 10 во неговите различни верзии може да избега од рака на повеќе од еден џеб и веројатно е дека не сте заинтересирани да го купите. Но, сепак можете да уживате легално и со ажурирања на најновата верзија на Windows. За секогаш да можете да уживате во најновите верзии на Виндоус 10, само треба регистрирајте се за програмата Windows Insider, програма што ви овозможува секогаш да ги тестирате најновите верзии на Виндоус, верзии кои и покрај тоа што се во бета фаза, нивната стабилност и перформанси се навистина добри


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.