Како да го користите вашиот телефон како веб-камера

Запознајте сега - Skype

Додека камерите на паметните телефони многу се подобрија во последниве години, во случај на лаптопи, се чини дека производителите не се за работа. Повеќето, ако не и сите тетратки, ни нудат резолуција и квалитет слично на она што може да го најдеме во мобилните телефони од 2010 година.

Ако редовно остварувате видео повици, особено ако се поврзани со работа, еден начин да го подобрите квалитетот е да купите веб-камера (Logitech е еден од најдобрите производители во овој дел). Но, ако не сакате да ги потрошите парите, другото решение е преку користете ја камерата на вашиот телефон како веб-камера.

И во Play Store и во Apple App Store, можеме да најдеме голем број апликации што тие гарантираат дека можеме да го користиме нашиот паметен телефон како веб-камера, од оние што не ни дозволуваат да ја избереме видео-резолуцијата што најдобро одговара на нашите потреби, до оние за кои е потребна месечна претплата за употреба. Откако ги испробавме практично сите достапни апликации, имаме само две опции на располагање за Windows и една за macOS.

Запознајте сега - Skype
Поврзана статија:
Како работи Skype Meet Now, најдобрата алтернатива за зумирање за видео повици

 

Кои апликации ни се потребни?

зум

За да можеме да го користиме нашиот паметен телефон, било да е тоа iPhone или паметен телефон управуван од Android, и на компјутер и на Mac, на располагање имаме само две апликации: DroidCam и Epocam. И во двете продавници можеме да најдеме други слични апликации, но и покрај фактот што тие се нудат како веб-камера, тие не ни ја нудат функцијата што ја бараме.

Работата на двете апликации е иста: преку возачите и / или апликацијата што ја инсталираме на нашиот компјутер, тие го прават тоа верувај на компјутерот што поврзавме веб-камера со нашата опрема, на овој начин, при воспоставување на изворот на видео, можеме да го избереме родниот (оној што го вклучува нашиот уред ако е лаптоп) и паметниот телефон, во зависност од апликацијата ние користиме, тие ќе бидат повикани DroidCam o Епокам.

Додека DroidCam ни овозможува да го користиме нашиот паметен телефон во Виндоус со каква било апликација или веб-услуга, Епокам ни нуди низа ограничувања во рамките на macOS, бидејќи од macOS 10.14 Mojave, интегрирани апликации на Apple користете поробутно траење (за да се избегнат одредени видови експлоатирања, како што се вбризгување кодови, киднапирање на динамички поврзани библиотеки (DLL) и манипулација со процесот на меморија).

Апликациите што користат поцврсто време на траење не можат да вчитуваат приклучоци од трети лица, освен ако не е дозволено експлицитно од развивачот на апликации, па оттука и возачи на камери од трети Тие не работат со апликации на Apple, но работат со останатите апликации за да остваруваат видео повици.

DroidCam ни нуди две различни верзии за Android, една бесплатна и една платена. Платениот не само што ги отстранува рекламите, туку и ни овозможува променете ја ориентацијата на сликата, режимот на огледало, вклучете го блицот на паметниот телефон за да го подобри осветлувањето, ја зумира сликата… DroiCamX, како што се нарекува платената верзија, во Play Store е со цена од 4,89 евра.

Киноми, развивач на Epocam, ни нуди две верзии на нејзината апликација: една бесплатна и една платена. Бесплатната верзија, покрај интегрирање на реклами, не ни дозволува да ја модифицираме резолуцијата што сакаме да ја користиме за време на преносот на видео, функција што е достапна во верзијата Pro, верзија која има цена од 8,99 евра и во Апликацијата Чувајте и 5,99 во продавницата на Google Play.

Користете го вашиот телефон како веб-камера во Windows

DroidCam

Со паметен телефон Андроид

Првото нешто што мора да направиме е инсталирајте ја апликацијата DroidCam на нашиот Андроид уред преку врската што ја оставам подолу.

DroidCam - веб-камера за компјутер
DroidCam - веб-камера за компјутер
Развивач: Dev47 Apps
цена: слободен
DroidCamX - HD веб-камера за компјутер
DroidCamX - HD веб-камера за компјутер

Како да го користите вашиот телефон како веб-камера

Откако ќе го инсталираме, треба да ги преземеме драјверите за оваа апликација во нашата верзија на Windows, драјвери од кои можеме да преземеме оваа веб-страница. Ако за време на процесот на инсталација, во зависност од верзијата на Windows што ја користиме, се појави пораката „Дали сакате да го инсталирате софтверот на овој уред“, кликнете на инсталацијата, бидејќи се двигатели и за видео и за аудио неопходна за апликацијата да функционира правилно.

Како да го користите вашиот телефон како веб-камера

Следно, ја отвораме апликацијата што ја преземавме на Андроид и таа ќе покаже IP адреса и пристаниште за пристап (DroiCam Port), адреси што мора да ја внесеме десктоп апликацијата. Во мобилната апликација не мора да правиме ништо друго. Сега треба да ја отвориме апликацијата Виндоус.

Како да го користите вашиот телефон како веб-камера

Во прозорецот за апликација DroidCam, ние мора внесете ги податоците за уредот IP и DroidCam Port што се прикажуваат на екранот на нашиот паметен телефон. Во овој случај би било: 192.168.100.7 за IP и 4747 за порта DroidCam. Конечно кликнуваме на Start и ќе видиме како се отвора нов прозорец со нашата слика. Следниот чекор е да ја отвориме апликацијата со која сакаме да ја користиме камерата на нашиот паметен телефон.

Како да го користите вашиот телефон како веб-камера

Во делот за камера, ние мора изберете како влезен извор DroidCam Source X (прикажаниот број не влијае на процесот).

Со iPhone, iPad или iPod touch

Потребната апликација за да може да се користи DroidCam како веб-камера, е достапна само во Play Store (Продавница за апликации за Android), така што не можеме да ја користиме нашата iPhone, iPad или iPod touch како веб-камера со оваа апликација.

Епокам

Со паметен телефон Андроид

Како да го користите вашиот телефон како веб-камера

Ја преземаме апликацијата Epocam на нашиот уред мобилен Еве ги врските до двете достапни верзии.

Во следниот чекор, ние мора преземете ги драјверите од тука (o посета на страницата за развивачи) така што Windows ја препознава нашата камера кога ќе ја отвориме апликацијата на нашиот паметен телефон. Следно, треба да ја отвориме апликацијата на нашиот уред и апликацијата што сакаме да ја користиме за да оствариме видео повик и изберете како извор на видео Epocam. Не е потребно да ја конфигурирате IP адресата на нашиот уред.

Со iPhone, iPad или iPod touch

Прво на сите ние мора преземете ја апликацијата Epocam на нашиот мобилен уред. Еве ги врските до двете достапни верзии.

Во следниот чекор, ние мора преземете ги драјверите од тука (o посета на страницата за развивачи) така што Виндоус препознајте ја нашата камера кога ќе ја отвориме апликацијата на нашиот паметен телефон. За да ја користиме камерата на нашиот iPhone, iPad или iPod touch, мора да ја отвориме апликацијата на нашиот уред и апликацијата што сакаме да ја користиме за да оствариме видео повик и да го избереме Epocam како извор на видео. Не е потребно да ја конфигурирате IP адресата на нашиот уред.

Користете го вашиот телефон како веб-камера на macOS

Од сите апликации достапни во App Store, единствената апликација што навистина работи како што се рекламира е Epocam, така што за овој оперативен систем имаме само една опција.

DroidCam

Со iPhone, iPad или iPod touch или паметен телефон со Android

DroidCam е само достапен за Windows и Linux И во моментов, развивачот не планира да лансира апликација за macOS, така што единствената опција што ја имаме на располагање на Mac за користење на нашиот паметен телефон како веб-камера е онаа што ја нуди Epocam.

Епокам

Со паметен телефон Андроид

Како да го користите вашиот телефон како веб-камера

Прво и најважно е преземете ја апликацијата Epocam на нашиот мобилен уред. Еве ги врските до двете достапни верзии.

Следно, ние мора преземете ги драјверите од тука (o посета на страницата за развивачи) ја препознаваме нашата камера кога ќе ја отвориме апликацијата на нашиот паметен телефон. За да можеме да го користиме нашиот паметен телефон iOS на нашиот Mac, ние само треба да ја отвориме апликацијата на нашиот уред и потоа да ја отвориме апликацијата што сакаме да ја користиме за да оствариме видео повик и изберете извор на видео Epocam.

Не треба да го поврзуваме нашиот уред со USB-портата на нашата опрема, бидејќи преносот на слики се врши преку Wi-Fi. Платената верзија за iPhone навистина ни нуди можност за изведување на пренос на камерата на нашиот iPhone, iPad или iPod touch преку кабел (без мешање).

Ако сакаме да ја тестираме операцијата пред да користиме апликација за видео повици, можеме преземете ја апликацијата Epocam Viewer за Mac, апликација достапна во продавницата за апликации Mac преку следниот линк. Оваа апликација исто така може да се користи, во комбинација со нашиот паметен телефон како безбедносна камера, иако не е најдобро решение за овие цели.

Со iPhone, iPad или iPod touch

Како да го користите вашиот телефон како веб-камера

Првото нешто што мора да направиме е преземете ја апликацијата за нашиот iPhone, iPad или iPod touch од Епокам. Еве ги врските до двете верзии.

Следно, ние мора преземете ги драјверите од тука (o посета на страницата за развивачи) така што macOS ја препознава нашата камера кога ќе ја отвориме апликацијата на нашиот паметен телефон. За да можеме да го користиме нашиот паметен телефон iOS на нашиот Mac, ние само треба да ја отвориме апликацијата на нашиот уред и потоа да ја отвориме апликацијата што сакаме да ја користиме за да оствариме видео повик и изберете извор на видео Epocam.

Epocam Pro ни овозможува да ги поврземе нашите iPhone, iPad или iPod touch со компјутерот, така што преносот е побрз и не влијае на пречки. Бесплатната верзија ни овозможува само емитувајте видео преку Wi-Fi, затоа не е потребно физички да го поврзете уредот со компјутерот.

Да се ​​земе предвид

Споделете Wi-Fi

Ако опремата е многу стара, веројатно е дека сликата не се појавувајте непречено како што сакаме. Тестовите беа извршени на компјутер со Intel Core i5 со 16 GB RAM меморија и Intel Core 2 дуо со 4 GB RAM меморија. И во двата случаи, резултатот е задоволителен.

Покрај брзината на нашиот компјутер, ние исто така мора да ги земеме предвид процесорот на нашиот паметен телефон. Во мојот случај, јас користев прва генерација на Google Pixel (управувана од Snapdragon 820, процесор стар 4 години и 4 GB RAM) и iPhone 6s (со уште 4 години на пазарот).

Друг аспект што мора да го земеме предвид е видот на мрежата на која е поврзан нашиот паметен телефон. Ако имаме рутер компатибилен со мрежи од 5 GHz, препорачливо е да го поврземе нашиот паметен телефон со оваа мрежа за да уживајте во побрза брзина на пренос на податоци, ако видиме дека сликата замрзнува или оди бавно на моменти.

Ни нуди и платената верзија на DroidCam и Epocam опциите за прилагодување не се достапни во бесплатната верзија како што е можноста за промена на резолуцијата на фотоапаратот, ротирање на сликата, активирање на континуиран фокус, вклучување на блицот на уредот за подобрување на осветлувањето ... опции што вреди за малку пари што ги чинат.

Покрај камерата, можеме да го искористиме и микрофонот

Доверба на GXT 4376

И двете апликации ни овозможуваат користете го микрофонот на нашиот паметен телефон како да е тој на нашиот компјутер ќе биде. Оваа функција е идеална кога сакаме да користиме десктоп компјутер кој не го вградува природно, иако е достапна само за Windows, па ако сте корисник на macOS, ќе мора да ги користите слушалките со микрофон вклучен во вашиот паметен телефон.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.