Како лесно и брзо да се клонира хард дискот

клонира хард диск

Ако некогаш сте морале да го ажурирате вашиот компјутер со нова компонента, како што е хард дискот со поголем капацитет, нешто што може да биде едноставна задача како да извадите две завртки и да ги вратите назад, може да биде многу покомплицирано отколку што замислуваме ако имаме треба да ја инсталираме и фрлиме целата содржина на стариот хард диск на новата што сакаме да ја инсталираме.

Вистината е дека во овој пост сакам да ви покажам различни начини да ја направите оваа работа многу полесна и пред се автоматска. Вистината е дека, на пример, Виндоус го намалува овој проблем бидејќи самиот оперативен систем се развива и напредува, иако, повторно и во овој конкретен случај, сето тоа зависи многу од возраста на самиот хардвер со која е опремена машината со која работиме.

Како што е наведено во насловот, пред да мора повторно да ги инсталирате сите видови драјвери или повторно да ја примените сопствената конфигурација на корисникот, предлагам да клонирање на хард диск што во моментов го користиме и го инсталираме на нашиот нов хард диск, нешто што ни заштедува многу работа „при мозочен удар“, бидејќи ќе ни овозможи да одржуваме оперативен систем со неговиот ажуриран регистар, па дури и со нашите кориснички програми и сопствена конфигурација . Штом имаме примерок од нашиот хард диск со оваа техника, можеме да го фрлиме на кој било компјутер и да работиме на него како да е наш сопствен.

Зошто да се клонира хард дискот и да не се користи друга техника?

Во овој момент, сигурно се прашувате зошто треба да го клонирате вашиот хард диск и да не користите друг метод. Причината за правење на оваа совршена копија на нашиот сегашен хард диск може да има неколку причини, од една страна можеме да добиеме a совршена копија на нашиот хард диск што можеме да го складираме, на пример, на надворешен хард диск за да служи како резервна копија во случај да не успее нашиот главен хард диск и да продолжиме да работиме со одредена итност.

Од друга страна, тоа е совршена форма на моќ пренесете ги нашите информации од еден на друг компјутер без да мора да инсталирате сè чисто. Ова е нешто што, иако се чини дека не е интересно, е многу повеќе отколку што замислувате, особено ако имате намера, како што веќе споменавме, да ја ажурирате вашата машина со хард диск со поголем капацитет или ако сакаме да инсталираме нов SSD диск, единица што значително ги подобрува перформансите на нашиот компјутер благодарение на фактот дека, како што сигурно знаете, овој тип на технологија нуди прилично големо зголемување на перформансите, бидејќи нуди многу поголема брзина на читање и пишување.

Конечно, и тоа е нешто што лично ми беше од прилика многу корисно, ви овозможува, на пример, имаат точно ист оперативен систем на два тотално различни компјутери, во мојот случај два различни десктоп компјутери. Ова ви овозможува да имате ист оперативен систем, исти програми, исти кориснички податоци, иста конфигурација… на две сосема различни машини.

промена на тврдиот диск

Предуслови за клонирање на хард дискот

Пред да разговараме за тоа што мора да инсталираме или што мора да конфигурираме за да продолжиме со клонирање на нашиот хард диск, мора да земеме предвид две работи, потребна ни е програма за клонирање и, второ, а целосно чист хард диск Мора да биде поврзан со компјутерот бидејќи ќе биде во оваа единица каде што ќе ги копираме сите информации.

Вториот исто така има свои недостатоци, односно, ни треба хард диск кој мора да го има ист или дури и поголем капацитет од почетниот хард диск. Откако ќе станеме јасни за сите овие претходни точки, ќе продолжиме со детали како да го клонираме нашиот хард диск во зависност од оперативниот систем што го користиме постојано.

Клонирајте хард диск во Виндоус 10

Да го клонираме вашиот хард диск Виндвос 10 Needе треба, како што веќе споменавме во претходните редови, да имате нов хард диск поврзан на вашата матична плоча. Откако ќе го направите овој чекор, мора да преземете Помошник за партиции на AOMEI. Во овој момент, треба да се забележи дека има многу алатки за клонирање на хард диск, јас лично го избрав овој затоа што можете да го користите без да мора да се најавувате од pendrive, cd или слично.

Покрај горенаведеното, нешто што го прави овој процес многу поедноставен и пред се интересен метод, алатката ни овозможува да извршуваме различни типови на клонирање бидејќи можете да создадете совршена копија од неа, вклучително и партиции и други, или само да ја копирате партицијата каде што имате инсталирано Windows.

За да започнеме со клонирање на вашиот хард диск, ја отвораме програмата AOMEI Partition Assistant. Откако програмата ќе работи, одиме во страничното мени и кликнете на делот ""Копија на партиција' Со оваа акција го добиваме волшебникот за копирање, каде што ќе треба да ја обележите опцијата 'Брза копија на дискот"да кликнете на"следниве' Во овој момент, има само изберете ја партицијата што сакаме да ја клонираме и продолжете со процесот. Конечно, само треба да избереме диск или партиција од истата каде што ќе се фрли копијата.

Windows 10

Како последна забелешка, забележете дека овој софтвер нуди можност за прилагодување на големината на партицијата каде што сакате да го исфрлите клонот. За да го направите ова, само треба да ја проверите опцијата "Уредете партициии изменете ја големината со помош на лизгачите. Кога ќе ја конфигурирате саканата големина, само кликнете на 'следниве"и кликнете на"Заврши' Со овие чекори ќе видите дека сега има нова задача во делот 'Операции во очекување' Ако целата конфигурација е точна и е она што сакате, само треба да кликнете на "Применуваат„да заврши со“Продолжи".

Следниот чекор е компјутерот да се рестартира целосно автоматски, па затоа не треба да паничите или да се грижите во овој момент. Штом започнете, ќе го сфатите тоа машината автоматски го стартува софтверот за клонирање што ќе започне да работи на тоа. За време на целиот процес, не допирајте ништо или исклучете го компјутерот, само оставете ја апликацијата да заврши со работа.

Клонирајте хард диск во Убунту

Ubuntu

Убунту е еден од најпознатите разноврсни оперативни системи во моментот, особено благодарение на огромната заедница зад која секој корисник секогаш може да ви понуди нова идеја за тоа како да извршите различни дејства, некои се покомплексни, други побрзи за извршување, но сите тие обично се исто толку валидни и интересни.

Јасен пример за тоа што велам, го имаме во форма што можев да ја најдам за тоа како да клонирам тврд диск во Убунту, каде што има корисници кои користат dd апликација, што обично е инсталирано во основната конфигурација на оперативниот систем, додека други, во случај да сакаат да го копираат целиот хард диск како што е, обично се одлучуваат за друг вид на акција.

Ако она што го сакате не е да се комплицирате бидејќи ви треба точна копија од тврдиот диск што сте го поставиле на вашиот компјутер, сè што треба да направите е да го поврзете новиот хард диск, запомнете дека тој мора да биде со ист капацитет или поголем од онаа што веќе ја инсталиравме и сакаме да ја копираме. Откако ќе се изврши оваа акција, го стартуваме компјутерот од pendrive каде што го инсталиравме Ubuntu.

Откако ќе го вклучиме компјутерот, треба само да го отвориме терминалот и од командната линија да извршиме наредба едноставна како:

cp /dev/sdUnidad1 /dev/sdUnidad2

Во овој случај, ние мора да ја замениме буквалната единица 1 со изворната единица, односно единицата што сакаме да ја копираме и единицата 2 со буквата на новата единица, односно новиот хард диск што го инсталиравме во системот, единица во која сакаме да ја зачуваме копијата. На овој едноставен начин Unit2 ќе биде клон на Unit1.

Друга опција, како што реков, е користете ја програмата dd. За да знаеме дали го имаме инсталирано, треба само да ја извршиме нарачката

$whereis dd

Ако го имаме инсталирано, треба да добиеме резултат сличен на / bin / dd. Откако ќе заврши оваа едноставна проверка, мора точно да знаеме каде сте и особено какви хард дискови и партиции имате, за ова ние извршуваме

$sudo fdisk -l

Оваа нарачка ќе ни обезбеди информации само за хард дисковите што ги инсталиравме и нивните партиции. Она што ќе го видиме на терминалот е еден вид список со името на тврдиот диск доделен од оперативниот систем за да продолжи со неговите можни партиции. Откако ќе бидат лоцирани имињата доделени за почетниот хард диск и новиот на кој сакаме да ги фрлиме податоците, ние извршуваме

$sudo dd if=/dev/sdUnidad1 of=/dev/sdUnidad2

Оваа команда има многу едноставно објаснување, ако тоа значи дека влезна датотека, односно изворниот хард диск, додека има средства излезна датотека. Како и во претходниот редослед, ние мора да ја замениме буквалната единица1 со името доделено на тврдиот диск што ги има сите податоци, додека единицата2 мора да биде заменета со буквалната доделена на тврдиот диск каде сакате да ја зачувате копијата.

Конечно, ако трчаме повторно

$sudo fdisk -l

ти ќе проверете сами дали хард дискот Drive2 е точно ист со Drive1.

Комунални услуги Епл

Клонирајте хард диск во MacOS

Во случај на компјутер на Apple, вистината е дека клонирањето на хард дискот е многу едноставно. Прво на сите, како и во претходните, ние мора да ја поврземе нашата нова единица со машината. Откако ќе се поврземе, само треба да ја отвориме алатката за клонирање на дискот, што можете да ја најдете во папката Апликации, поточно во комунални услуги.

Откако оваа алатка е отворена, кликнуваме на нашиот хард диск и изберете го табулаторот Партиции. Во овој дел ќе одиме во полето за Распоред на партиции и изберете „1 партиција“. Веднаш на крајот од екранот има поле наречено Опции каде мора да пристапиме и да одиме наТабела за партиции GUID' Во овој дел ќе треба само да ги потврдите дозволите на вашиот хард диск и да кликнете на "Поправете ги дозволите на дискот' Конечно само кликнете на 'Проверете го дискот".

Откако ќе ги извршите сите овие чекори, го рестартираме компјутерот со притискање на копчето Опција. Откако системот ќе се подигне на дискот за обновување. Откако системот ќе започне, кликнете на опцијата за повторно инсталирање на macOS и изберете го дискот за дестинација. Целиот овој процес на повторна инсталација ќе трае околу 30 минути. Конечно, кога целиот овој процес ќе заврши, системот ќе не праша дали сакаме вратете ги датотеките од друг дискВо овој момент, ние мора да го избереме стариот, бидејќи на овој начин сите ваши лични датотеки ќе бидат копирани од стариот хард диск на новиот.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.