Како да ги подобрите перформансите на Виндоус 10

Windows 10

Не постои совршен оперативен систем, никој. Секој од нив, било да е тоа macOS, iOS, Android, дистрибуција на Linux или кој било друг, секој од нив страда од истите проблеми со безбедноста и стабилноста. Единствено и најбрзо решение за смена на проблеми е да го инсталирате оперативниот систем од нула.

За да избегнете достигнување до таа точка, што некои корисници може да ја сметаат за проблематична поради сето тоа што подразбира да направите резервна копија на сите податоци, во оваа статија ќе ви покажеме различни трикови за да го избегнете тоа со текот на времето Изведба на Виндоус 10 не оној што ни го понудивте на почетокот.

Поврзана статија:
Како да го оневозможите Windows Defender во Windows 10

Ако сте стигнале до овој напис, најверојатно е тоа вашиот тим не е точно она што е кажано ново, и веројатно сте го инсталирале Виндоус 10 откако сте биле во Виндоус 7, особено сега кога истече официјалната поддршка. Ако ги следите триковите што ви ги покажуваме подолу, ќе видите како перформансите на вашиот компјутер Виндоус 10 значително се подобруваат.

Триковите што ви ги покажуваме подолу тие се идеални кога штотуку го инсталиравме Виндоус 10 и сè уште не сме започнале да инсталираме апликации. Ако ова не е ваш случај, подобрувањето што можете да го најдете може да биде минимално и не толку големо како да сте го направиле тоа со само инсталираниот Windows 10.

Поврзана статија:
Како да инсталирате Windows 10 од USB

Подобрете ги перформансите на Виндоус 10

Исклучете ги анимациите и транспарентите

Оневозможете ги анимациите Виндоус 10

Оперативни системи не само влезе низ очите, но за неговата функционалност, сепак, многумина се корисници кои претпочитаат естетика од функционалност. Во оваа смисла, Виндоус 10 става на располагање голем број на визуелни ефекти за да можеме да влеземе преку очите, во форма на анимации и про transpири.

Проблемот кај постарите или помалку снаодливите компјутери е што а интензивна употреба на процесор и графика во секое време, така што корисникот и визуелното искуство веќе не се пријатни за корисникот, бидејќи тие не ја нудат флуидноста што би ја очекувал.

Ако сакаме да ја подобриме флуидноста на системот, мора да ги деактивираме преку менито на Поставки> Пристапност> Екран> Поедноставување и прилагодување на Windows. За да ги деактивираме, треба само да ги одштиклираме прекинувачите што одговараат на Show animations во Windows и Show transparencies во Windows.

Оневозможете индексирање на датотеки

Оневозможете индексирање на датотеки

Секој пат кога ќе го инсталирате Windows 10 од нула, ќе видите дека во текот на првите денови, вашиот компјутер е континуирано читање хард диск. Она што го прави вашиот компјутер е индексирање на документите што ги имате на вашиот компјутер, така што кога ги барате, не мора целосно да го скенирате вашиот компјутер барајќи ги, операција што може да трае неколку минути ако бројот на датотеки е многу високо

Ако сте уреден корисник и ги чувате вашите документи на уреден начин на вашиот компјутер, можете да оневозможите индексирање на датотеки и спречете го вашиот тим, од време на време, да поминувате неколку минути правејќи запис за датотеките што сте ги зачувале во вашиот тим.

За да го оневозможите индексирањето на датотеките, мора да напишете во полето за пребарување services.msc и притиснете Enter. Во прозорецот прикажан подолу, ние мора да ја бараме опцијата Пребарување на Windows. Кликнете двапати за да ги прикажете опциите и изберете го типот на почеток Оневозможено.

Прегледајте ги програмите што работат кога компјутерот започнува

Оневозможете го менито за стартување на апликациите

Некои апликации треба да се извршуваат секој пат кога го стартуваме нашиот компјутер. Овие апликации, во повеќето случаи, се неопходни за да работат надворешни уреди кога ги поврзуваме со компјутерот во кое било време, така не е препорачливо да ги отстраните од стартувањето на Windows.

Сепак, постојат некои апликации кои кога се инсталирани додаваат на стартувањето на Виндоус без наша дозвола да започнат побрзо кога сакаме да го работиме, што предизвикува времето на стартување на нашата опрема е значително зголемено, станувајќи неколку минути додека хард дискот не престане да чита и е подготвен да ги следи нашите упатства.

Во овој случај, најдоброто што можеме да сториме е да ги отстраниме од стартувањето на Виндоус. Апликациите како што се Spotify и Chrome, се два јасни примери на апликации што ја имаат оваа среќна манија, апликации што Тие се во втор план кога и да започнеме нашиот тим да троши ресурси иако нема да ги користиме. Во случај на антивирусни апликации, неговото извршување на почетокот на нашиот компјутер е целосно оправдано.

Бришењето апликации од почетокот на нашиот компјутер е едноставно како пристапот до управувачот со задачи преку командата Ctrl + Alt + Del. менаџер на задачи, одиме на табулаторот Home, со глувчето ја избираме апликацијата што сакаме да ја деактивираме и кликнуваме на долното десно копче.

Инсталирајте ги потребните апликации / Избришете ги оние што не ги користиме

Деинсталирајте ги апликациите за Windows 10

Најлошото нешто што можеме да го направиме на нашиот компјутер е да инсталираме апликации без рима и причина, без нарачка или концерт, за само засити човечка убопитност за можната корисност на апликацијата. Сите апликации што ги инсталираме го модифицираат регистарот на Windows, така што апликацијата работи правилно.

Проблемот се наоѓа со текот на времето, кога бројот на апликации е толку голем што тимот полудува барајќи толку многу препораки за апликации што не ги користиме. Покрај тоа, ние сме зафаќајќи вреден простор на нашиот хард диск што можеме да го користиме за други цели.

За да ги деинсталираме апликациите, мора да пристапиме до Поставки за Windows, Апликации> Апликации и одлики. Следно, ние само треба да избереме која апликација сакаме да ја избришеме и да кликнеме на соодветното копче.

Затворете ги апликациите што не ги користиме

Ако веќе престанавме да користиме апликација и не планираме да ја користиме повторно, најдобро што можеме да сториме е да ја затвориме, со цел да ослободете ја меморијата за нашата опрема и ресурси. Бескорисно е да ја одржувате апликацијата отворена ако веќе престанавме да работиме со неа.

Со ова не само што ќе го натераме нашиот тим да работи на пофлуиден начин, туку и ќе го направиме дозволете му на компјутерот да користи помалку виртуелна меморија. Виртуелната меморија е простор на тврдиот диск што компјутерот го користи кога ќе остане без RAM меморија.

Избришете ги непотребните датотеки

Откако ќе пристигнете од патување или од настан каде што вашиот паметен телефон бил еден од протагонистите за овековечување на настанот, ја преземате содржината на вашиот компјутер за веројатно да ја споделите со вашите пријатели или семејство. Досега сè е точно. Но, откако ќе ја споделите содржината нема потреба да ги чувате тие слики или видео на тврдиот диск. Ништо.

Кога тие слики или видеа ќе ја исполнат таа функција, ние мора префрлете ги тие информации на надворешен хард диск, не само да ослободиме простор на нашиот хард диск, туку и да избегнеме нивно губење во случај опремата да престане да работи од која било причина и да бидеме принудени да ја форматираме.

Дефрагментација на вашиот хард диск

Дефрагментиран хард диск

До објавувањето на Виндоус 10, сите претходни верзии нè принудуваа периодично да го дефрагментираме нашиот хард диск, т.е. репозиционирајте ги податоците на уреден начин на нашиот диск така што тие секогаш се што е можно поблиску заедно и на тимот им треба помалку време за пристап до нив.

Со доаѓањето на Виндоус 10, не е потребно редовно да се прави, бидејќи е така самиот тим кој е надлежен за тоа програмски Сепак, потребно е да го сториме тоа кога ослободивме голема количина простор и сакаме нашиот компјутер да работи непречено, без да чекаме Windows да го прави тоа на неделна основа, како што е закажано по природен пат.

Цврсти складирани погони (SSD) не треба да се дефрагментираат бидејќи складирањето се врши дигитално, а не механички како механички хард дискови (HDD). За пристап до апликацијата Дефрагмент во Виндоус 10, треба само да напишеме во полето за пребарување Кортана Дефрагмент и да го избереме резултатот Дефрагментација и оптимизирање на дискови. За да започнеме со дефрагментација, треба само да кликнеме на Оптимизирај.

Ако и да е така, компјутерот е сè уште бавен ...

Не секој има финансиски средства за промена на опремата за помодерна. За среќа, да разговараме за лаптоп или десктоп компјутер, можеме да инвестираме неколку евра за проширување на некои спецификации на нашата опрема и со кои ќе постигнеме значителен скок во перформансите.

Проширете ја RAM меморијата

Колку повеќе RAM меморија, толку подобро. RAM меморијата не треба да се меша со просторот за складирање. RAM меморија (меморија за случаен пристап) е меморијата што компјутерот ја користи за извршување апликации на компјутерот, меморија што е целосно елиминирана кога компјутерот е исклучен.

Тврдиот диск, е просторот за складирање нашиот тим треба да инсталира апликации. Тој простор никогаш не се брише кога ќе ја исклучиме опремата, тој се брише само кога тоа ќе го направиме рачно. Откако ќе бидеме јасни за овој аспект што многу луѓе го мешаат, продолжуваме.

Повеќето од постарите компјутери се опремени со 4 GB RAM меморија, меморија што пред неколку години беше повеќе од доволна. Сепак, и апликациите и оперативните системи, работи неспокојот и побрзо кога имаат поголема меморија RAM меморија. Во овој случај, можеме да ја прошириме RAM меморијата на нашата опрема до 8 GB, барем, за многу малку евра.

Ставете SSD во вашиот живот, ќе го цените тоа

SSD хард диск

Механичките хард дискови (HDD) ни нудат многу помала брзина на читање од солидните хард дискови (SSD). Разликата при стартување на компјутер од нула со користење на HDD на SSD може да трае неколку минути.

Во последниве години, цената на SSD дисковите значително опадна и за околу 30 евра можеме да добиеме 256 GB SSD. Ако тој простор ви се чини недоволен, можете да се одлучите за поголема количина на складирање, но неговата цена е повисока.

Друга опција е да го чувате механичкиот HDD на вашата опрема за да складирате информации како што се фотографии, видеа и разни документи и користете SSD за да инсталирате Windows и сите апликации дека работиме на нашиот компјутер, на овој начин не само што значително ќе се намали времето за стартување на нашиот компјутер, туку и на апликациите што ги извршуваме.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.