Поврзете мобилен телефон со ТВ

Поврзете мобилен телефон со ТВ

Со доаѓањето на таблетите на пазарот и бидејќи телефоните ја прифаќаат улогата на помалиот брат на таблетите, нудејќи екран во случаи до 6 инчи, многу корисници ги оставаат своите компјутери настрана за консумирајте каков било вид на содржина преку вашиот паметен телефон или таблет.

Дел од дефектот, некако да го наречам, го имаат и развивачите, развивачите кои работат на задоволување на потребите што секој обичен корисник може да ги има со компјутер, вклучително и опцијата за поврзување со нашиот компјутер. Во оваа статија ќе ви ги покажеме различните опции за моментално достапни поврзете го нашиот мобилен со ТВ.

Во различните продавници за апликации на Гугл и Епл можеме да најдеме апликации од сите видови, од оние што ни нудат пристап до социјалните мрежи, до оние што дозволете ни да репродуцираме секаков вид содржина складирани на нашиот компјутер преку оние што ни овозможуваат да ги преземеме дури и без да мора да користиме компјутер во кое било време.

Гледајќи ги можностите достапни на пазарот за корисниците да ги остават своите компјутери напуштени, во оваа статија ќе ви ги покажеме различните начини на располагање поврзете го нашиот мобилен со телевизија, или да го видиме директно екранот на нашиот паметен телефон или да уживаме во видеа или филмови на големиот екран на нашиот дом. Но, прво ќе објаснам некои аспекти што мора да се земат предвид, бидејќи не сите комуникациски протоколи ни ги нудат истите можности.

Што е Miracast

Протокол за комуникација Miracast

Miracast ни овозможува да споделуваме прегледајте ја содржината на работната површина на нашиот паметен телефон на цел екран на нашиот телевизор на пример, игри или апликација што сакаме да ја видиме во поголема големина. Очигледно, можеме да го користиме и за репродукција на видеа и аудио што сме ги зачувале, но проблемот што се јавува е дека екранот на нашиот уред секогаш мора да биде вклучен, бидејќи тоа е сигналот што се репродуцира на телевизија.

Miracast е компатибилен со уредите WiFi Direct, Значи, ако имаме телевизор компатибилен со оваа технологија и паметен телефон со верзија поголема од Android 4.2, нема да имаме никаков проблем да ја испратиме работната површина на нашиот паметен телефон директно и без кабли до нашата телевизија.

Што е AllShare Cast

Како и обично, секој производител има манија за преименувајте некои протоколи да се обиде да ги земе заслугите на неговото создавање. AllShare Cast е иста како и Miracast, така што ако имате AllShare Cast телевизија можете да ги извршувате истите функции како и со Wifi Direct.

Што е DLNA

Споделете содржина на ТВ

Ова е еден од најпознатите протоколи и еден од повеќето уреди што се користат на пазарот. Овој протокол ни овозможува споделете содржина на мрежата со кој било уред што е поврзан со неабез оглед на производителот. DLNA е достапна на голем број паметни телевизори, но исто така и на паметни телефони, Blu-ray плеери, компјутери ... Благодарение на овој протокол можеме да испратиме која било аудио или видео датотека од кој било компатибилен уред што треба да се репродуцира директно, како на пример од мобилен или таблет.

Што е Airplay

Како Samsung, Apple исто така го имаше тоа итна потреба за „измислување“ на протокол за безжична комуникација од овој тип наречен AirPlay. AirPlay ни ги нуди истите карактеристики како и технологијата DLNA, но ограничувајќи ја нејзината компатибилност со уредите на компанијата, односно работи само со iPhone, iPad и iPod touch.

Оваа технологија се појави на пазарот во 2010 година и седум години подоцна, во 2017 година, компанијата со седиште во Купертино ја обнови нарекувајќи ги AirPlay 2 и нудејќи повеќе функционалности како што е можноста за играјте содржина независно во различни уреди во нашиот дом, содржина во аудио формат на видео.

Во моментов на пазарот е многу тешко да се најде, ако не и невозможно, телевизор или Blu-ray плеер компатибилен со оваа технологија, бидејќи за да го искористиме тоа, треба да поминеме низ кутијата и да споредиме Apple TV, уред за кој е наменета оваа технологија.

Поврзете паметен телефон со Android со кабелска телевизија

Андроид оперативниот систем е достапен од голем број производители и секој ни нуди различни начини да можеме да ја споделиме содржината на нашиот паметен телефон со телевизијата. Имајте на ум дека не сите производители ни ја нудат оваа опцијаИако веќе некое време, а особено кај паметните телефони од висока класа, оваа опција е скоро задолжителна.

HDMI врска

Иако бројот на уреди со HDMI конекција не е многу голем, на пазарот можеме да го најдеме непарниот терминал со овој тип на врска, во мини верзија, која ни овозможува едноставен кабел го поврзува нашиот паметен телефон со ТВ и играјте и на работната површина, игри и филмови на големиот екран на нашиот дом.

MHL врска

MHL кабел за поврзување на мобилен со ТВ

Овој тип на врска Најмногу се користи во последниве години од производителите. Ако нашиот паметен телефон е компатибилен со MHL, треба само да поврземе USB кабел од едната страна и HDMI од друга страна. За сè да работи правилно, ние исто така мора да го поврземе полначот на нашиот паметен телефон со кабелот, така што тој обезбедува доволно енергија за испраќање на екранот и сè што тој репродуцира. Овој систем ни го покажува екранот на нашиот паметен телефон на ТВ и ни овозможува да уживаме во игри или филмови на големиот екран.

Како што споменав погоре, сите паметни телефони не се компатибилни со оваа технологија, па ако кога го користите овој кабел со вашиот паметен телефон, сигналот не е прикажан на нашиот ТВ, тоа значи дека нема да можеме да го дуплираме екранот на нашиот паметен телефон на телевизија, барем со кабел. Кабел MHL има цена од околу 10 евра и можеме да го најдеме практично во која било продавница за физички компјутери.

Сони и Самсунг се главните производители кои нудат ваков тип на врска на нивните паметни телефони, нешто што е тоа треба да размислите ако планирате да го обновите наскоро и сакате да го користите овој метод.

Slimport врска

Производителите имаат навика да ги стандардизираат врските и Слимпорт е уште еден случај што привлекува внимание, бидејќи ни овозможува да го сториме истото како преку MHL, но ни треба поскап кабел, кој има цена близу 30 евра. Другата разлика со MHL конекцијата е во тоа што не е потребно да го поврзете мобилниот полнач со кабелот за тој да работи. Главните производители кои се одлучуваат за овој систем се BlackBerry, LG, Google, ZTE, Asus ...

Поврзете паметен телефон Андроид на ТВ без кабел

Андроид до ТВ

Ако сакаме да испратиме видео или музика на нашата телевизија без употреба на кабли, мора да се прибегнеме кон тоа Компатибилни уреди со Google Cast, технологија компатибилна со Андроид и која ни овозможува да ја испраќаме содржината на мал уред што се поврзува со HDMI портот на нашата телевизија и со тоа уживаме во видеата на голем екран. Овој тип на систем не ни дозволува да ја испратиме целата работна површина на телевизија, како да можеме да го направиме тоа преку каблите што ги споменав погоре.

Google Chromecast

уреди за Chromecast

Ако бараме уред од овој тип што ќе ни понуди доволно гаранции за да немаме проблеми со репродукцијата, најдобрата опција на пазарот е Chromecast на Google, уред што се поврзува со HDMI портот на нашата телевизија и на кој можеме да испраќаме видеа и музика што треба да се репродуцираат на нашата телевизија.

ТВ кутија

Андроид ТВ Бокс бренд Scishion

На пазарот можеме да најдеме други видови уреди управувани од Андроид кои ни нудат компатибилност со Google Cast, но исто така дозволете ни да уживаме во игрите инсталиран на уредот како да е паметен телефон. Ако сакате да видите кој најдобро одговара на вашите потреби, можете да го проследите написот Пет ТВ кутија со Андроид за сите буџети.

Поврзете го iPhone со ТВ

Apple отсекогаш бил познат по тоа што се обидувал да контролира сè што е поврзано со неговите уреди, од кабли за полнење (30 пина и сега Молња) до протоколи за комуникација со други уреди. Како што е познато, и покрај тоа што има врска со Bluetooth, iPhone не е способен да испраќа каков било документ или датотека преку Bluetooth, освен ако не е iPhone.

За конкретниот случај во кој се наоѓаме, Apple се враќа за да се извлече од тоа и ако сакаме да можеме да го прикажеме екранот на нашиот iPhone на телевизија, нема да ни преостане ништо друго освен да пробаме низ кутијата и да добиеме Apple TV , или добро фатете го соодветниот кабел, кабел што не е баш ефтин. Нема повеќе опции во врска со ова.

Молња до HDMI кабел

Молња до HDMI кабел

Најевтиниот начин за прикажување на содржината на нашиот iPhone, iPad или iPod touch на телевизија се наоѓа во Lightning to HDMI кабел, кабел што ќе ни го покаже комплетниот интерфејс, вклучително и работната површина на нашиот уред на телевизискиот екран. Адаптер за молња AV дигитален конектор. Овој адаптер има цена од 59 евра и исто така ни овозможува да го полниме уредот додека играме содржина на ТВ.

Но, ако немаме HDMI конекција на нашата телевизија, можеме да ја користиме Молња до VGA адаптер, тоа ни овозможува поврзете го нашиот уред со влезот VGA од телевизија или монитор. Во овој случај, мора да се земе предвид дека звукот ќе се репродуцира преку уредот, а не преку телевизорот како што е во случајот со адаптерот HDMI.

Apple TV

Другата достапна опција е да се купи Apple TV, почнувајќи од моделот од 4-та генерација, бидејќи тој е најстариот модел што Apple сè уште го има на продажба. Овој уред исто така ни овозможува да ја прикажуваме содржината на нашиот уред на ТВ, било работната површина со пресликување или испраќање содржина директно на Apple TV без разлика дали станува збор за музика или видео запис. 4-та генерација на Apple TV и 32 GB простор за складирање Има цена од 159 евра. Apple TV 4k 32 GB е со цена од 199 евра, а моделот со 64 GB изнесува 219 евра.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.