30 трикови за да бидете експерт на Google Chrome

Исак Боуен: Фликр

Хром стана по своја заслуга најкористен прелистувач во светот, ако зборуваме за десктоп верзијата. Можеби не е најефикасен прелистувач (особено на Mac), но ни нуди перформанси во согласност со повеќето кориснички потреби, благодарение на неговата флексибилност, големиот број поставувања и некоја друга тајна што ќе ви ја покажеме во оваа статија. Во оваа статија ние ќе ви покажеме 30 трикови, така што нашата секојдневна интеракција со Chrome е многу поефикасна, што резултира во нашата продуктивност.

Индекс

Изведете математички операции

Ние секогаш немаме калкулатор при рака, и веројатно е дека сме мрзливи да го земеме мобилниот, да ја отклучиме и да ја бараме апликацијата за да извршиме едноставно множење. Од лентата за пребарување можеме напишете ја математичката операција што сакаме да ја решиме. Google ќе ни го покаже резултатот заедно со калкулатор во случај да треба да извршиме повеќе математички пресметки.

Пребарувајте на веб-страници

За ова мора додадете мрежа што обично ја консултираме редовно во рамките на пребарувачите. Откако ќе влеземе, ја пишуваме мрежата во која сакаме да го извршиме пребарувањето, го притискаме копчето табулаторот и ги пишуваме поимите за пребарување. Google ќе ни ги покаже само резултатите од таа веб-страница.

Преземете видеа на YouTube

Иако оваа одлика не е ексклузивна само за Chrome, вреди да се спомене за слободата на моќта преземете кое било видео на YouTube без да користите некоја апликација од трета страна. За ова, мора да додадеме „ss“ на url-от на видеото, ssyoutube.com/ ... што сакаме да го преземеме. Anotherе се отвори друга веб-страница каде што можеме да определиме дали сакаме само аудио, видео и во кој формат.

Управувајте со зачуваните лозинки

Ако обично менуваме лозинки редовно, се препорачува, мора да ги ажурираме лозинките во Chrome, така што при пристапот до услугата не мора да ја внесуваме рачно. За да ги измениме, треба само да одиме во Поставки> Лозинки и форми кликнете на Управувај со лозинки.

Покажете ги резултатите од пребарувањето во друг таб

Ако правиме пребарување на Google преку омнибоксот (каде ги пишуваме веб-адресите), и сакаме резултатите се отвораат во посебно јазиче, ние мора да притиснеме Alt (Windows) / Cmd (Mac) + Enter.

Закачете ги честите јазичиња на страниците

Ако обично го користиме прелистувачот за пристап до Facebook, Twitter, Gmail или која било друга услуга, можеме да ги поставиме јазичињата така што секогаш кога ќе го отвориме прелистувачот да не мора да пишуваме или да бараме обележувач. За да го направите ова, ние само треба да одиме на јазичето на предметната мрежа и да кликнеме на табулаторот Постави. Само закачени јазичиња ќе бидат претставени со веб-фајкон, така што е многу лесно да ги идентификувате.

Пребарувајте ја нашата сметка на Gmail

Ако сакаме извршете пребарувања по е-пошта без да внесувате Gmail, ние мора да ја внесеме следната адреса како пребарувач: https://mail.google.com/mail/ca/u/0/#apps/%s На овој начин, запишувањето во лентата за пребарување gmail.com или mail.google.com заедно со е-поштата што ја бараме ќе ги вратиме само е-пораките од нашата сметка што одговараат на тие термини.

Погледнете ги страниците посетени на таа сесија

Кога ќе започнеме да пребаруваме на Интернет и ќе го отвориме Chrome, иЗачувува запис за сите веб-страници што ги посетивме. За да пристапите до неа без да мора да ја поминуваме историјата, мора да го притиснеме и задржиме копчето за назад, за да ни покаже список со последните веб-страници што сме ги посетиле откако го отворивме Chrome.

Управувајте со преземањата

Кога започнуваме да преземаме датотека или неколку, долниот дел од прелистувачот ни го покажува напредокот на преземањето. За да можеме да управуваме на побрз начин, можеме да напишеме хром: // преземања / во лентата за адреси. Во ова јазиче Theе ги најдеме сите преземања завршени и во функција.

Пребарај текст

Кога бараме информации преку Chrome, можеби ќе сакаме да го прошириме нашето знаење за поим или кое било друго прашање. За да го направите ова, треба само да ги избереме зборовите и да кликнеме на десното копче избирање од менито опција за пребарување со потребниот текст.

Проверете го пристапот што го посетуваме веб-страниците до нашиот компјутер

Како и во мобилната телефонија, некои веб-страници nим требаат да им дадеме дозволи За да можеме да пристапиме до микрофонот, нашите податоци, локација, камера ... За да можеме да ги провериме потребите или барањата на една веб-страница, треба само да кликнеме на веб-фавиконот, иконата што ја претставува мрежата. Како што се прикажани, можеме да ги измениме дозволите што не интересираат.

Зачувајте ја сесијата за прелистување

Благодарение на опцијата Додадете отворени страници во обележувачитеможеме да зачувајте ги сите веб-страници што ги имаме отворено во тоа време, за да можеме да продолжиме подоцна дома или на нашето работно место, без да мора повторно да ги отвораме. Оваа опција се наоѓа во опцијата Обележувачи.

Одвојте јазиче и отворете го во нов прозорец

Кога правиме пребарување што нè принудува да имаме многу отворени јазичиња, решение е да се обидеме да одржиме ред одделете го во нов прозорец. За да го направите ова, само треба да кликнеме на него и да го повлечеме надолу за да отвориме нов прозорец на Chrome само со тоа јазиче.

Отворете фотографии или видеа

Кога сме кај куќа на пријател кој нема апликација за отворање фотографии или видеа или едноставно не знае кои апликации можат да го сторат тоа, ние само треба да повлечете ја сликата или видеото беше таму каде што се наоѓа последната отворена тежина, така што Chrome е задолжен за нејзино отворање или репродукција на видеото.

Вратете ги случајно затворените јазичиња

Сигурно некогаш сте го притиснале копчето за да затворите јазиче непосредно пред да го зачувате во обележувачи, да го споделите или што и да сакаме да направиме со тоа. За среќа, Chrome ни дозволува вратете ги јазичињата што неодамна ги затворивме, тоа е, за време на тековната сесија на прелистувачот. За да го направите ова, мора да одиме во Историја> Неодамна затворено, каде што ќе бидат прикажани сите јазичиња што ги затворивме во истата сесија.

Зумирање или одзумирање на веб-преглед

Понекогаш мрежата не се прилагодува добро на резолуцијата на нашиот компјутер, што нè принудува на тоа стеснете го погледот со зумирање или одзумирање. За да го направите ова, треба само да ги притиснеме копчињата Ctrl и копчето + за да ја зголемиме големината или копчето - за да го намалиме.

Преименувајте ги маркерите за да бидат појасни

Кога зачувуваме веб-страница во обележувачите или во лентата за омилени, првото нешто што обично се појавува е името на мрежата проследено со насловот на статијата што ја баравме, што не ни дозволува лесно да најдеме предметниот маркер. За да се избегне ова, најдобро што можеме да сториме е да го уредиме името на маркерот, додавајќи ги информациите што ќе ни помогнат побрзо да го идентификуваме. За да го направите ова, треба само да отидеме до дотичниот маркер и да кликнеме на десното копче избирајќи ја опцијата Уреди од менито.

Додадете сметка за гости за никој да не влезе во нашата пошта, Фејсбук ...

Сигурно во некоја прилика сте се виделе во позиција да морате да го оставите вашиот лаптоп на пријател или познаник за да ја видат неговата сметка по е-пошта, Фејсбук, Твитер или што и да е. За да избегнеме тоа да влезе и во вашите сметки, најдобро што можеме да сториме е креирајте сметка за гостин или едноставно отворете го табулаторот Инкогнито така што ниту тој ниту ние не можеме да пристапиме до нашите соодветни сметки. За да создадеме сметка за гости, треба да кликнеме на нашиот корисник и да избереме Гостин.

Хром работи бавно? Пронајдете ја причината

Chrome никогаш не бил добар пријател на macOS, всушност, и покрај најдоброто што се воведува во секоја нова верзија, Chrome е сè уште алкохоличар на ресурси, па затоа не се препорачува да се користи на MacBook. Ако го оставиме овој проблем настрана, ако видиме дека нашиот прелистувач почнува да се заглавува и не е проблем со компјутер, можеме да одиме во Task Manager и проверете кои јазичиња ги јадат нашите ресурси за да може брзо да го затвори. Оваа опција е во опцијата Повеќе алатки.

Движете се помеѓу јазичињата со кратенки на тастатурата

Ако сме навикнати да користиме кратенки на тастатурата што зависи што помалку од глувчето, можеме да користиме кратенки на тастатурата за да се движиме помеѓу јазичињата. За да го направите ова, треба само да го притиснеме копчето Ctrl (Windows) / Cmd (Mac) + број. Во овој случај бројот го претставува бројот на јазичето бидејќи тие се отворени во прелистувачот.

Овозможете темна тема на Chrome

Ако внимателно ги погледнавте фаќањата, ќе го видите тоа Јас користам темна тема на Google Chrome, не е достапно во ChРим директно и се вика Темна тема со материјална инкогнито. За да ја преземете материјалната инкогнито темна тема, можете да го направите директно преку оваа врска, од самиот прелистувач. Бидејќи станува збор за тема интегрирана во Chrome, процесот не може да се врати, така што ќе мора да ги вратиме оригиналните вредности на Chrome ако сакаме да се вратиме во оригиналната боја.

Повеќе кратенки за тастатура

Chrome ви нуди голем број кратенки на тастатурата. Следно, ние ви покажуваме што најкорисен и репрезентативен тоа ќе помогне да се движите на полесен начин.

 • Ctrl (Windows) / Cmd (Mac) + T: Отворете ново јазиче.
 • Ctrl (Windows) / Cmd (Mac) + W: Затворете го тековниот таб.
 • Ctrl (Windows) / Cmd (Mac) + Shift + T: Отворете го последното јазиче.
 • Ctrl (Windows) / Cmd (Mac) + L: Изберете ја веб-адресата во лентата за пребарување.
 • Ctrl (Windows) / Cmd (Mac) + јазиче: Преместува јазиче десно од вашата ситуација.
 • Ctrl (Windows) / Cmd (Mac) + Shift + Tab: Преместува јазиче лево од вашата локација.

Погледнете го кодот на веб-страница

Само оваа опција важи ако сте развивач или ако сакате да истражите за кодот на една веб-страница, како што е бројот на мобилната верзија, ако таа одговара, големината на сликите ...

Затворете ги сите јазичиња одеднаш

Оваа опција ни овозможува да ги затвориме сите јазичиња кои се отворени во нашиот прелистувач одеднаш, без да мора да одат еден по еден. За да го направите ова, ние само треба да одиме на еден од нив и да кликнеме на десното копче со избирање Затвори ги другите јазичиња.

Поставете ги домашните страници по ред

Ако секој пат кога ќе го отвориме Chrome, сакаме да се отвори веб-страницата на нашиот омилен весник или блог што најмногу го посетуваме, едноставно мораме поставете ги по редоследот по кој сакаме да се отворат. За да го направите ова, одиме во Поставки> Кога ќе го отворите прелистувачот и кликнете на Постави страници.

Синхронизирајте ги наставките, обележувачите, лозинките и повеќе со други компјутери

Ако користиме Chrome со нашата Gmail сметка, сите компјутери со Chrome што се конфигурирани со нашата иста сметка тие ќе ни ги покажат истите екстензии, лозинки, обележувачи, историја, поставки, теми ... Во поставките за синхронизација можеме да одредиме кои информации сакаме да бидат синхронизирани со тој специфичен компјутер.

Хром како бележник

Покрај тоа што е еден од најдобрите прелистувачи на пазарот заедно со Firefox, тој исто така ни овозможува да го користиме како да е бележник. За да ја овозможиме оваа функција, треба само да напишеме во лентата за адреси: податоци: текст / html,

Намалете го волуменот на Chrome

Ако користите Chrome во Windows 10Кога ќе кликнете на иконата за звук на Виндоус, исто така, ќе се прикаже нивото на јачината на звукот на прелистувачот, волумен што можеме да го подигнеме, намалиме или деактивираме според нашите потреби.

Играјте со Т-рекс

Не е сè што работи, чита или прелистува со Chrome. Прелистувачот Гугл исто така ни овозможува да уживаме во скокови на мал Т-Рекс кој скока на кактус. За да го направите ова, ние мора деактивирајте ја нашата интернет-врска и воведе која било веб-страница. Chrome ќе не извести дека нема врска и ќе ни овозможи да си играме со овој симпатичен диносаурус.

Зачувајте обележувач со влечење во лентата за омилени

Кога сакаме да зачуваме обележувач во делот за омилени или обележувачи на Chrome, не е потребно да притиснете ниту едно копче, само треба да повлечете го во делот за омилени. Seeе видиме како глувчето е придружено со фавоконот на мрежата што ќе ја зачуваме.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.