Трикови за користење на Google Lens како експерт

Веќе не треба да пишувате во пребарувачот за да ги добиете потребните информации.

Во свет технолошки како нашиот, потрагата по информации еволуираше на невидено ниво. Со Google Lens треба само да ја насочите камерата на вашиот мобилен кон објект или текст за да го идентификувате и добијте точни резултати за неколку секунди.

Тоа е апликација за проширена реалност која ви овозможува да добивате релевантни информации за вашата околина, работејќи како алатка за визуелно пребарување. Затоа, повеќе не треба да пишувате во пребарувачот за да ги добиете потребните информации.

Со Google Lens, може да добиете и детални информации за она што го барате, како што се нивното име, адреса, прегледи од клиенти, цени на производи и друго.

Во оваа статија ќе ви покажеме неколку трикови за да можете да го користите Google Lens како професионалец и да бидете изненадени од тоа што можете да направите. Дефинитивно, алатка што не сакате да ја пропуштите; но прво, откријте како да ја инсталирате оваа апликација.

Како да преземете Google Lens од Android

Може да ја комбинирате оваа апликација со други како „Фотографии на Google“ и „Карти на Google“.

Google Lens е достапен на повеќето паметни телефони со Android и некои iOS уреди. Можете да го преземете од Android на следниов начин:

 1. Отворете ја продавницата на Google Play на вашиот уред со Android.
 2. Барај „Гугл објектив“ во лентата за пребарување на продавницата за апликации.
 3. Кликнете на резултатот „Гугл објектив“ а потоа во „Инсталирај“.
 4. Почекајте апликацијата да се преземе и инсталира на вашиот уред.
 5. Откако ќе се инсталира, отворете го Google Lens и почнете да го користите.

За да го користите Google Lens како професионалец, може да ја комбинирате оваа апликација со други како Google Photos и Google Maps. Ако имате уред со бренд на Google Pixel, веројатно веќе имате претходно инсталирано Google Lens на вашиот телефон.

Google Lens
Google Lens
Развивач: Google LLC
цена: слободен

Скенирајте бар-кодови и QR

Овие податоци може да ги споделите и со други уреди или апликации.

Функцијата за скенирање QR и баркод на Google Lens ви овозможува да ја користите камерата на телефонот за да ги читате информациите од кој било од овие кодови, без потреба да преземате дополнителна апликација.

За да ја користите оваа функција, отворете го Google Lens и насочете ја камерата на телефонот кон QR или бар-кодот. Не мора да се префрлате на некој посебен режим во апликацијата, бидејќи камерата автоматски ќе го препознае кодот и ќе ги скенира информациите.

Откако ќе се скенира, апликацијата може да ви даде дополнителни информации за производот, како што се неговата цена, опис, локација за купување, меѓу другите опции во зависност од типот на кодот. Овие податоци може да ги споделите и со други уреди или апликации.

Копирајте го текстот што го сакате

Функцијата за копирање текст на Google Lens ви овозможува да изберете и копирате текст што се појавува на слика што сте ја направиле со вашиот мобилен уред. За да ја користите оваа функција, отворете го Google Lens и насочете ја камерата кон сликата со текстот што сакате да го копирате.

Оваа функција најдобро функционира на читлив текст и добро осветлување.

Откако Google Lens ќе го препознае текстот, ќе го видите означен на екранот на вашиот уред. Потоа, допрете на текстот што сакате да го копирате и ќе се отвори скокачки прозорец кој ви дава можност да го копирате текстот.

Ако ја изберете оваа опција, текстот ќе се копира на вашата таблата со исечоци и можете да го залепите во која било друга апликација или поле за текст.

Важно е да се земе предвид дека оваа функција работи подобро во читливи текстови и со добро осветлување. Ако сликата е матна, премногу темна или текстот е со необичен фонт, функцијата за копирање текст на Google Lens може да не работи исто така.

Преведете кој било текст во реално време

Превод на Google Lens во реално време идеален е за оние кои треба да разберат што значи текст на друг јазик. За да ја користите оваа функција, отворете ја апликацијата Google Lens на вашиот мобилен уред и насочете ја камерата кон текстот што сакате да го преведете.

Точноста на преводот ќе зависи од квалитетот на текстот што сакате да го преведете.

Откако текстот е врамен на екранот, допрете го копчето "Преведи" што се појавува на дното на екранот. Потоа изберете го јазикот на кој сакате да го преведете текстот. Можете да изберете помеѓу повеќе од 100 различни јазици.

Апликацијата ќе го преведе текстот во реално време и ќе го прикаже преводот на екранот на вашиот мобилен уред. Точноста на преводот ќе зависи од јазикот и квалитетот на текстот што се обидувате да го преведете.

Исто така, треба да имате на ум дека Оваа функција бара интернет конекција за да работи правилно.

Слушајте документи и книги

Слушањето документи и книги од Google Lens е можно, бидејќи апликацијата користи технологија за препознавање текст и синтеза на говор. Ова, со цел да им се овозможи на корисниците да ја слушаат содржината на документите и книгите наместо да ги читаат.

Може да биде корисно и ако треба да ја прегледате содржината додека готвите или вежбате.

За да ја користите оваа функција, отворете го Google Lens и насочете ја мобилната камера кон текстот што сакате да го слушнете. Потоа допрете го копчето "Слушај" што се појавува на екранот. Google Lens ќе го препознае текстот и ќе почне да го чита гласно со синтетички глас.

Оваа функција е многу корисна за луѓе со оштетен вид, потешкотии во читањето и оние кои претпочитаат да слушаат наместо да читаат. Може да биде корисен и за оние кои треба да прегледуваат содржина додека вршат други задачи, како готвење или вежбање.

Слушањето текстови најдобро функционира со јасен, читлив текст, па исто како и со преводот, може да имате потешкотии да препознаете текст што е заматен или при слаба осветленост. Исто така, квалитетот на синтезата на говорот се менува во зависност од јазикот и конкретната содржина.

Испратете текст на работната површина

Функцијата „Испрати текст на работната површина“ на Google Lens ви овозможува да испратите препознаен текст во слика директно на работната површина на вашиот компјутер. За да ја користите оваа функција, проверете дали и вашиот мобилен и вашиот компјутер се поврзани на истата сметка на Google и Wi-Fi мрежа.

Оваа функција ви овозможува да го испратите препознаениот текст во слика на работната површина на вашиот компјутер.

Откако ќе го фотографирате текстот што сакате да го испратите, отворете ја сликата во Google Lens и изберете го копчето „Испрати текст на работната површина“. Ќе видите скокачко известување на дното на екранот што покажува дека текстот е испратен на вашиот компјутер.

На истиот компјутер, прозорец на прелистувачот автоматски ќе се отвори со избраниот текст и подготвен за уредување или зачувување во датотека. За да ја користите оваа функција, треба да го имате преземено Екстензија на Google Lens во вашиот прелистувач.

Оваа функција е достапна само на десктоп верзијата на Google Lens и во поддржаните веб-прелистувачи како што е Google Chrome.

Зачувајте настани во календарот

Зачувувањето настани во календарот е уште една од функциите што ви овозможува да ги извршувате Google Lens. Со оваа функција, можете лесно да додадете настан што сте го снимиле со камерата на вашиот Google календар.

Ова ќе ви овозможи секогаш да бидете свесни за претстојните важни настани.

За да ја користите оваа функција, треба да ги следите чекорите подолу, отворете ја апликацијата Google Lens на вашиот мобилен уред. Потоа, насочете ја камерата кон билборд или постер што содржи информации за некој настан, како датум и време.

Потоа допрете на екранот за да ја фокусирате сликата и да го изберете текстот со информациите за настанот. Потоа допрете на иконата „Додај настан“ кој ќе се појави на дното на екранот. Изберете ја опцијата „Додај настан во календарот“.

Прегледајте ги информациите за настанот, како што се датумот и времето, и направете ги потребните промени. конечно допре „Зачувај“ за да го додадете настанот во вашиот календар на Google.

Откако ќе го додадете настанот во вашиот календар, ќе можете да добивате известувања на вашиот мобилен уред и компјутер доколку сте најавени на вашата сметка на Google на двата уреди. Ова ќе ви овозможи секогаш да бидете свесни за претстојните важни настани.

Зачувајте ги контактите на визит-картичката

Со оваа функција можете да додавате и персонализирани белешки на секоја скенирана картичка.

Зачувајте ги контактите на визит-картичката во Google Lens, ви овозможува да скенирате бизнис картички и автоматски да ги зачувувате информациите контакт во вашата листа со контакти на Google.

За да ја користите оваа функција, едноставно отворете го Google Lens и насочете ја камерата на телефонот кон визит-картичката. Ако функцијата за откривање визит-картичка е активирана, областа на картичката ќе се означи автоматски.

Откако ќе се скенира картичката, на екранот ќе се појави преглед на откриените информации за контакт. Ако сè е точно, допрете го копчето „Зачувај“ и информациите за контакт автоматски ќе се додадат на вашата листа на контакти на Google.

Ако има грешки во откриените информации, можете да ги уредите пред да ги зачувате. Покрај зачувувањето на информациите за контакт, со оваа функција можете да додавате и персонализирани белешки на секоја скенирана картичка.

На овој начин, имате можност за додадете дополнителни информации што може да ви бидат корисни за да ја запомните личноста, како што е причината поради која сте ја примиле картичката или кои било други детали за следење.

Решавајте академски задачи

Оваа алатка може да ви даде детални дефиниции и објаснувања за термините што се користат во проблемот.

Функцијата за завршување на академски задачи во Google Lens доколку сте студент, ви овозможува да решавате математички или научни проблеми, покрај тоа што добивате помош во реално време за нивно решавање.

Кога ја фотографирате фотографијата од Google Lens, апликацијата ја анализира сликата користејќи технологија за препознавање знаци за претворање на равенката или формулата во дигитален формат.

Google Lens потоа ви прикажува чекор-по-чекор решение за проблемот, кое може да вклучува дијаграми, графикони и математички формули. Покрај тоа, алатката може да ви обезбеди детални дефиниции и објаснувања за термините што се користат во проблемот.

Функцијата за академско завршување на Google Lens треба да се користи како дополнителна алатка за да им помогне на учениците да ги разберат и решат проблемите, но не како замена за учење.

Зошто треба повеќе да го користите Google Lens?

Google Lens е а неверојатно корисна алатка која може да ви помогне да направите повеќе со вашиот телефон. Од идентификација на растенија и животни до превод на јазици, технологијата на Google Lens е тука да ви помогне во секојдневниот живот.

Со овие трикови ќе можете максимално да ја искористите оваа алатка и да станете експерт за користење на Google Lens. Запомнете дека, како и со секоја технологија, практиката прави совршена. Продолжете да експериментирате со Google Lens и откријте сè што можете да направите со оваа апликација.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.