Трикови за да го прилагодите Gmail и да го извлечете максимумот од него

Закажете пошта во Gmail

Услугата за е-пошта на Гугл, Gmail, го започна своето патување на пазарот на 1 април 2004 година, но дури на 7 јули 2009 година, кога услугата ја напушти бета верзијата и сите корисници што сакаа, можеа да отворат сметка за е-пошта. 3 години подоцна го седна Мајкрософт (Outlook, Hotmail, Msn ...) како најкористена платформа за пошта во светот.

Бројот на корисници што ги има во моментов е непознат, но ако земеме предвид дека можеме да користиме паметен телефон со Android, потребно е, да или да, сметка на Google, можеме да добиеме идеја за чудовиштето што Gmail стана. Една од причините што му дозволија останете како лидер на пазарот, го наоѓаме во големиот број опции за прилагодување и работење што ни ги нуди.

Друга причина, ја наоѓаме во интеграцијата со остатокот од услугите на Google, како што се Google Drive, Tasks, Google Docs, Hangouts ... бесплатни услуги кои се исто така најчесто користени ширум светот. Иако бројот на опции што ни ги нуди Gmail преку апликацијата за мобилни уреди е многу широк, каде ако можеме да го извлечеме максимумот од тоа тоа е во десктоп верзија.

Оваа десктоп верзија, која случајно работи најдобро со прелистувачот Google Chrome (сè останува дома), ни става на располагање голем број опции, опциите не се достапни во мобилните апликации, но тоа може да влијае на работата на апликацијата за овие уреди, како што се препраќање на е-пошта, создавање етикети за класифицирање на е-поштата што ја добиваме, со користење на персонализирани теми во позадина ...

Ако сакате да го знаете најдобри трикови за gmail За да го извлечете максимумот од тоа, ве поканувам да продолжите да читате.

Променете ја сликата во позадина

Променете ја сликата во позадина на Gmail

Промената на сликата во позадина на нашата сметка на Gmail е многу едноставен процес што ни овозможува да и дадеме многу поинаков допир од оној што го наоѓаме природно. Не само што можеме да користиме некои од сликите што ни ги нудите, туку исто така можеме да ги користиме која било друга слика што сме ја зачувале во нашиот тим.

Променете ја сликата во позадина на Gmail

За да ја смениме сликата во позадина, мора да кликнеме на тркалото за запчаници што се наоѓа во горниот десен дел на Gmail и да кликнеме на опцијата Теми. Следно, ќе бидат прикажани сите слики што можеме да ги користиме како позадина на нашата сметка. Подолу, ја наоѓаме опцијата за поставување слика од нашиот компјутер за да ја користиме. Ако ова е ваш случај, треба да имате предвид дека резолуцијата на фотографијата мора да биде иста како и вашиот монитор ние ќе спречиме да се гледа со пиксели како манжетни.

Закажете пошта

Закажете пошта

Пред природната интеграција на распоредот на е-пошта, можевме да го сториме ова преку наставка што функционираше како привлечност. Сепак, онаму каде што ќе ставите опција тоа ни овозможува да закажеме испраќање на е-пошта природно отстранете сè друго.

За да закажеме испраќање на е-пошта, треба само да ја напишеме е-поштата, да ги додадеме примателот (ите) и да кликнеме на стрелка надолу прикажана веднаш до копчето Испратете за да го изберете денот и времето кога сакаме да ни биде испратена е-пошта.

Организирајте ги вашите е-пошта со етикети

Организирање е-пошта со употреба на етикети е најблиску до создавањето директориуми на компјутер за организирање датотеки. На овој начин, можеме да ги групираме сите е-пошта што одговараат на истата личност во папката, со цел да ги најдеме лесно. Овие етикети, се прикажани на левата страна од екранот, веднаш под Добиени, Истакнати, Одложени, Важни ...

Откако ќе ги создадеме етикетите, мора да создадеме филтри, ако не сакаме рачно да ги класифицираме сите е-пошта што ги добиваме. Благодарение на овие филтри, сите е-пошта што ги добиваме, што одговараат на критериум што го воспоставивме, тие автоматски ќе ја добијат етикетата што ја поставивме.

Филтри за етикети на Gmail

Критериумите што можеме да ги утврдиме се:

 • De
 • до
 • бизнис
 • Ги содржи зборовите
 • Нема
 • Големина
 • Содржи прилози

Откако ќе го воспоставиме филтерот, мора да утврдиме какво дејствие сакаме да направиме со сите пораки што ги вклучуваат тие критериуми. Во овој случај, сакаме да ја додадеме ознаката Gadget News. Отсега натаму, и е-поштата што веќе ги добивме и оние што ги добиваме од сега, автоматски ќе ја додаде ознаката Гаџет за вести.

Откажете испраќање е-пошта

Откажете испраќање е-пошта во Gmail

Пишувањето жешка е-пошта никогаш не е добро, а уште помалку ако го дадеме за испраќање и неколку секунди подоцна се преиспитуваме. За среќа, Gmail ни нуди можност да го откажеме испраќањето е-пошта до 30 секунди откако ќе биде испратена. По истекот на тоа време, не можеме да сториме ништо друго освен да се молиме.

За да поставиме максимално време што можеме да го откажеме испраќањето е-пошта, мора да кликнеме на брзината што се наоѓа во горниот десен агол и прилагодувањата за пристап. Во рамките на табулаторот Општо, ја бараме опцијата Врати ја пратката: Период на откажување на пратката: и поставете го времето од 5 до 30 секунди.

Откажете ги претплатите

Откажете претплати на Gmail

Иако според законот, задолжително е сите пораки што се испраќаат масовно, како што се билтени, да вклучуваат можност за отпишување, не сите ја покажуваат таа опција јасно и очигледно. За да им биде полесно да престанат да добиваат е-пошта од услуги што не ги сакаме, Gmail ни дозволува отпишете се директно без да го барате преку други методи.

Автоматски одговор

Автоматски одговор на Gmail

Кога планирате да одите на одмор или да одморите неколку дена, многу се препорачува да ја активираме телефонската секретарка што ни ја нуди Gmail. Оваа услуга е одговорна за одговарање на сите пораки што ги добиваме со текстот што претходно го воспоставивме, исто така, додавање на тема и временски период во кој Gmail ќе биде одговорен за одговарање на нашите е-пошта.

Исто така, имаме можност пораката за автоматска одговор да биде испратена само до контактите што сме ги зачувале во нашата сметка на Gmail, со цел да избегнеме давање дополнителни информации на луѓето со кои немаме редовен контакт. Оваа опција е достапна преку опциите за конфигурација на Gmail и во делот Општи.

Додадете сопствен потпис

Додадете потпис на Gmail

Потпишувањето на е-поштата не само што ни овозможува да се претставиме и да ги понудиме нашите детали за контакт, туку исто така ни овозможува да додадеме директни врски до други начини за контакт со нас. Gmail, ни дозволува создаваат различни потписи, потписи што можеме да ги користиме и кога креираме нова е-пошта или кога одговараме на е-поштата што ја добиваме.

Кога го создаваме потписот, ние исто така можеме да го додадеме логото на нашата компанија или која било друга слика, како што е онаа што можете да ја видите на горната слика. Премногу можеме да го форматираме текстот по наш вкус и во фонтот, како и по нејзината големина, оправданоста ... Оваа опција е достапна во опциите за конфигурација на Gmail, во делот Општи.

Препратете е-пошта

Препратете е-пошта

Како и секоја услуга за е-пошта што се почитува самостојно, Gmail ни овозможува да ги препраќаме сите е-пошта што ги добиваме на друга сметка за е-пошта или само е-пошта што исполнуваат низа критериуми. За да ги утврдиме критериумите, во опцијата Пренасочување, треба да кликнеме на создавање филтер и да воспоставиме, како на етикетите, критериуми што мора да ги исполнат е-поштата за да бидат проследени до адресата што ја сакаме.

Ослободете простор на Gmail

Ослободете простор на Gmail

Gmail ни нуди 15 GB бесплатен простор за сите услуги што ни ги нуди како што се Gmail, Google Drive, Google Photos ... Ако обично добиваме многу е-пораки со прилози, најверојатно е што Gmail е една од услугите што зафаќа најмногу простор. За да ослободиме простор, можеме да ја користиме командата "големина: 10mb" (без наводници) во полето за пребарување, така што ќе бидат прикажани сите е-пошта што зафаќаат до 10 MB. Ако наместо да напишете "size: 20mb" (без наводници) ќе бидат прикажани сите е-пошта што зафаќаат најмногу 20mb.

Густина на содржината

Густина на содржината

Стандардно, Google ни нуди преглед на нашата сметка за е-пошта што покажува дали е-поштата вклучува каков било вид прилог и каков е тој тип. Ако добиеме многу е-пошта во времето на денот и не сакаме да имаме преглед на сите нив, можеме промена на густината на прикажаната содржина. Оваа опција е достапна во рамките на запчаникот, во делот Густина на содржината.

Gmail ни нуди три опции: Стандардно, што ни ги покажува е-поштата со видот на прилози, Удобно, каде што сите е-пошта се прикажуваат без прилози и Компактен, ист дизајн како Компактен поглед, но сè што е поблиску, поцврсто.

Одложување на известувањето за е-пошта

Одложување на известувањето за е-пошта

Сигурно во повеќе од една прилика, сте добиле е-пошта на која треба да одговорите да или да, но тоа не е итно. Во овие случаи, за да избегнеме да го заборавиме, можеме да ја користиме опцијата Одложено. Оваа опција, избришете ја пораката за е-пошта од нашето сандаче (сместено во фиоката одложено) и повторно ќе биде прикажано во времето и денот што ги утврдивме.

Блокирајте испраќач

Блокирајте го Gmail испраќачот

Gmail ни нуди моќни филтри за да избегнеме СПАМ, сепак, понекогаш не е во можност правилно да ги открие сите е-пошта. Ако се уморивме од примање е-пошта што секогаш доаѓаат од иста адреса за е-пошта, Gmail ни овозможува директно да го блокираме така што сите е-пошта што ни ги испраќаат се појавуваат директно во ѓубрето. За да го блокираме корисникот, мора да ја отвориме е-поштата и да кликнеме на трите вертикални точки на крајот од адресата за е-пошта и да избереме блок.

Користете Gmail офлајн

Користете Gmail без Интернет врска

Ако обично работиме со лаптоп, веројатно е дека во некои моменти од денот нема да најдеме интернет-врска. Во овие случаи можеме да користиме Gmail без интернет-врска, функција што достапно е само ако користиме Google Chrome. Оваа опција е одговорна за тоа што ќе ни овозможи да ги разгледаме најновите е-пошта и да одговориме на нив директно од прелистувачот како да сме имале интернет-врска. Веднаш штом ќе се поврземе на Интернет, тој ќе продолжи да ги испраќа е-пораките што сме ги напишале или на кои сме одговориле.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

бул (точно)