Прирачник за Скирлц Морф. Како да го намалите лицето.

Hодамна ветив дека ќе направам прирачник за да научам како да го користам Скирлц Морф. Оваа програма се користи за правење на формирање, за оние кои не знаат што значи ова, ја оставам следната дефиниција за формирање:

El морфирање Тоа е техника со која трансформацијата на сликата во друга се јавува по некои точки на преписка или контрола. Бројот на овие контролни точки, како и нивниот успех во нивното поставување, во голема мера ќе го одредат квалитетот на конечната трансформација.

BПа, сега кога знаете што е формирање, ако сакате да знаете за што е способен Скирлц Морф, можете да го погледнете видеото ЗапаЈокер направени со оваа програма.

Програма за формирање на Squirlz Morph

CНа Sqirlz Morph ќе можете да направите повеќе премини помеѓу неколку слики, тоа не е ограничено на изворна слика и конечна слика, но можете да додадете повеќе средни слики за да ги направите вашите трансформации позабавни. Резултатот може да го зачувате како видео датотека AVI, како GIF графика или во формат Macromedia Flash SWF. Можете исто така да ги зачувате сликите една по една во формат JPEG или BMP (битмапа или битмапа). Покрај тоа, Sqirlz Morph е компатибилен со сите прозорци од 95 до Виста и е потполно бесплатно, без ограничувања или пробни периоди, навистина ќе направиме морфирање за лице (за лице).

BПа, ако видеото и карактеристиките на програмата ве убедија, да видиме како да го инсталирате Sqirlz Morph.

- Инсталација на Sqirlz Morph -

Dпреземете ја програмата од Софтоник или посетете го Официјална страница на Скирлц Морф. Во моментов верзијата е 1.4 и ова упатство се базира на него.

CКога ја имате датотеката на вашиот хард диск, отпакувајте ја бидејќи доаѓа во ZIP формат. Потоа, кликнете двапати на извршната датотека и следете ја следната низа:

«Следно>» >> «Следно>» >> «Следно>» >> «Инсталирај» >> «Заврши»

YЈа имате инсталирано програмата сега, ќе видиме општ преглед на работниот простор на Sqirlz Morph.

- Работно место на Скирлц Морф -

PЗа да ја отворите програмата, следете ја следната патека:

«Почеток» >> «Сите програми» >> «Скирлц Морф» >> «Скирлц Морф»

Sи ќе се отвори следниот екран:

Екран за стартување на Sqirlz Morph

Во овој прозорец можеме да разликуваме пет зони. Првиот, како што можеме да видиме на сликата погоре, е работната површина и го зафаќа централниот дел на екранот.

Потоа, ја имаме лентата со мени, на врвот.

Скирлц Морф бар со мени

Веднаш под лентата со мени ја имаме општата лента со алатки (Лента со алатки (Општо)).

Општа лента со алатки

Лево од прозорецот е лентата со алатки (контролна точка).

Алатка за контролни точки

Статусната лента се појавува на дното.

Статусна лента за Sqirlz Morph

И, конечно, веднаш над лентата за статус е лентата со алатки (избор на рамка).

Лента со алатки за избор на рамки

Веќе имаме преглед на нашиот работен простор, сега ќе видиме како се користи Sqirlz Morph.

- Како работи Скирлц Морф? -

EОваа програма е прилично лесна за употреба и сега ќе ја видите. За да направиме трансформација, на пример, од едно на друго лице, ни треба следново:

 1. Две слики: бараме две фотографии, бидејќи во овој пример ќе направиме трансформација од едно на друго лице, треба да бараме две слики на лица. Пожелно е фотографиите да имаат некаква сличност во однос на боите и положбата на лицата. Дозволете ми да објаснам, ако двете фотографии имаат слични бои во позадина, преминот од едно на друго лице ќе биде похармоничен, од друга страна, ако направиме две фотографии, едната со карактер во профилот, а другата со друг карактер од напред, трансформацијата нема да биде толку течна. Затоа е препорачливо да користите две фотографии на кои ликовите презентираат слично врамување, иако тоа не е строго потребно.
 2. Поставете контролни точки: Кога ќе направиме трансформација ќе имаме изворна слика и дестинација. Можете исто така да користите повеќе слики или потоа да го свртите правецот на трансформацијата, изворната слика е дестинација и обратно, но засега ќе останеме со наједноставната опција, која е изворна слика и слика на дестинација. Она што треба да го направиме е да поставиме контролни точки во изворната слика што ги обележува различните делови на лицето на ликот што треба да се трансформираат. Колку повеќе поени поставиме, толку покомплексно ќе биде нашето формирање.
 3. Поместете ги контролните точки на целната слика: Како што поставуваме контролни точки во изворната слика, овие точки се појавуваат на дестинационата слика, но тие ретко се појавуваат на вистинското место, затоа мора да ги поместиме за да се совпаднат со деловите на лицето што ја обележаа контролната точка на изворна слика. Сега ќе видиме подетално дека ова нема потешкотии.

- Користење на Скирлц Морф. Првично поставување -

Bдобро, сега кога знаеме што ни треба, да започнеме со трансформација следејќи ги чекорите наведени погоре:

1-ви) Ние ги бараме двете фотографии со кои ќе извршиме формирање, за ова можете да направите слика што сте ја направиле со вашата камера или да ја користите Гугл слики. Toе извршам едноставна трансформација помеѓу Кофи Анан y Морган Фримен и ги избрав овие две фотографии за да го направам формирањето.

Морган Фримен

Кофи Анан

Сега ќе ги увеземе двете фотографии во програмата. Отворете го Sqirlz Morph и кликнете на „File“ во лентата со мени. Потоа кликнете на „Отвори“, пронајдете ги двете слики на вашиот хард диск и изберете ги. Конечно кликнете на «Отвори». Двете избрани слики ќе се појават во прозорецот на програмата, една над друга. Повлечете ја целната слика надесно и оставете ја работната површина вака:

Работна површина со вчитани две слики

Сликата што се појавува во центарот на двете лица е прозорецот «Преглед» во кој можете да видите како ќе изгледа трансформацијата додека додавате контролни точки.

Пред да продолжиме, ќе зачуваме што сторивме во проект, за да го сториме ова, кликнете на «Датотека», а потоа на «Проект» и «Зачувај како». Windowе се отвори прозорецот „Зачувај како“ во кој ќе треба да му дадете име на вашиот проект. Изберете име и кликнете на „Зачувај“. Отсега па натаму, секогаш кога ќе постигнете значителен напредок во вашата работа, мора да ги зачувате за да не ги изгубите промените во случај на прекин на струјата или едноставно кога сакате да престанете да работите за да продолжите подоцна.

2-ви) Ако сте го зачувале проектот и ја затвориле програмата за да продолжите со упатството, треба да го отвориме проектот. Кликнете на "Датотека" во лентата со мени, а потоа на "Проект" и "Отвори". Openе се отвори прозорецот „Отвори“ во кој ќе треба да го барате зачуваниот проект, откако ќе го изберете, кликнете на „Отвори“ и можеме да продолжиме таму каде што застанавме.

3-ви) Трансформацијата помеѓу двете лица може да се изврши во двете насоки, бидејќи сакам да го направам тоа со фотографијата лево како потекло на формирањето, ќе треба да ја конфигурирам програмата за да го сторам тоа. За да го направите ова, кликнете на «Слика» во лентата со мени и потоа кликнете на «Нарачка за анимација», ќе се појави прозорецот «Нарачка за слика за анимација».

Прозорец за нарачка на слика за анимација

Сликата што се појавува прва во списокот ќе биде изворната слика на трансформацијата, во овој случај се појавува сликата на Фримен и ние нема да направиме промени. Ако требаше да го смениме редоследот, ќе требаше да ја избереме сликата Кофи и да кликнеме на копчињата лево од прозорецот за да ја поставиме.

4-ви) За трансформацијата да биде успешна, двете слики мора да бидат со иста големина. За да го постигнеме ова, можеме да ја прилагодиме големината на сликите од истата програма, само треба да избереме една од двете фотографии со кликнување на една од нив и потоа да кликнеме на "Слика" во лентата со мени, во менито што се отвора кликни Кликнете на „Изедначи големини“ и ќе се отвори прозорец во кој ќе те праша на англиски јазик дали си сигурен дека сакаш да ја прилагодиш големината на другите слики на големината на избраната слика. Кликнете на „Да“ и сите слики во проектот ќе бидат со иста големина.

Повторно прилагодување на големината на сликата

5-ви) Сега ќе измениме друга вредност на програмата што по дифолт е поставена на „20“, а тоа е бројот на рамки што ја сочинуваат трансформацијата. За да го смениме, ќе кликнеме на «Morph» во лентата со мени, а потоа на «Period». Windowе се отвори прозорецот «Период на анимација» во кој ќе ја поставиме вредноста на 50. На овој начин, трансформацијата ќе има 48 средни рамки помеѓу изворната слика и крајната слика.

Период на анимација

Откако ја прилагодивте вредноста на 50, кликнете на «OK» и забележете дека лентата со алатки за избор на рамката ја смени својата вредност од 20 на 50.

Број на рамки

Колку е поголем бројот на рамки, толку е побавна трансформацијата. Вредност од 20 ќе произведе претерано брза трансформација што ќе предизвика лошо да се процени трансформацијата помеѓу лицата, иако во зависност од околностите можеби сте заинтересирани да ја намалите оваа вредност.

- Користење на Скирлц Морф. Иницирање на трансформација -

BПа, откако ги конфигуриравме претходните параметри, дозволете ни да влеземе целосно во процесот на трансформација на двете лица.

Алатка за додавање контролни точки

1-ви) Првото нешто е да ја изберете алатката за да додадете контролни точки («Додадете контролни точки») што е во лентата со алатки на контролните точки и која е претставена со зелен крст. Откако ќе ја избереме, ќе одиме на изворната слика (во овој случај, на Фримен) и ќе започнеме да додаваме контролни точки во референтните области како што се очите, носот, устата, ушите итн.

Вметнете контролни точки

Забележете како се поставени контролните точки и на ушите и на очите, брадата, устата, носот, контурата на косата и некои на челото. Сега погледнете ги точките означени како 1, 2 и 3 и ќе видите како на сликата Кофи се појави точка за секоја додадена контролна точка на сликата Фримен, но овие точки на целната слика не се совпаѓаат точно со обележаните области во изворната слика.

Одраз на контролните точки на целната слика
Алатка за движење на контролните точки

2-ви) Ние мора да направиме секоја од контролните точки на изворната слика да се совпадне со истите области на дестинационата слика, односно ако контролната точка го означува центарот на зеницата на фотографијата на Фримен, она што мора да направиме е да ја поместиме точката што одговара на Кофи фотографија За да го направите ова, ќе ја избереме алатката за движење на контролните точки што е веднаш под зелениот крст и има наклонета црна стрелка како икона. Со избраната алатка ќе одиме на дестинационата слика и ќе ги поместуваме точките една по една сè додека не бидат во правилното подрачје. За да знаете дали ја поместувате вистинската точка, забележете дека секојпат кога ќе изберете една на дестинацијата, во изворната слика точката ќе се појави опкружена со круг.

Преписка помеѓу точките

Поместете ги сите точки на целната слика додека сликата не изгледа вака:

Контролните точки се поместени

Како што можете да видите, направивме дека точките на очите се совпаѓаат така што тие ги обележуваат зениците и аголот на окото, другите точки исто така се поместени додека не се совпаднат со точките на потекло. Исто така, треба да забележите дека додека додавате и правилно поставувате повеќе контролни точки, сликата во прозорецот «Преглед» се менува, давајќи ви идеја за тоа како ќе биде формирањето.

Прегледување на формирањето

3-ви) Додадете онолку контролни точки колку што сметате дека е потребно и кога сакате да го видите резултатот, кликнете на копчето „Morph / Warp“ лоцирано на општата лента со алатки. Иконата за ова копче е жолта стрелка насочена надесно. Откако ќе кликнете на копчето, во прозорецот «Преглед» ќе видите како се прави морфирањето. Ако сакате да видите како изгледа трансформацијата помеѓу Фримен и Кофи, кликнете овде.

4-ви) Кога сте задоволни од вашата работа, мора да одлучите во кој формат сакате да ја зачувате трансформацијата. Можете да изберете да го зачувате како анимиран gif, како флеш филм или како видео со наставка .avi. Кога ќе одлучите, кликнете на соодветната икона во општата лента со алатки.

Изберете излезен формат

Ајде да видиме каков е процесот на создавање анимација во зависност од избраниот формат на излез.

 • Копче за создавање блиц

  Зачувајте како блиц: Кликнете на соодветната икона и ќе се отвори прозорецот „Зачувај како“ во кој ќе треба да и дадете име на вашата анимација. Кога ќе го поставите, кликнете на «Зачувај» и датотеката ќе се зачува со продолжението блиц «.swf», но прво ќе се отвори прозорец наречен „Параметри на филмот за флеш“ во кој мора да изберете „Стапка на рамка“ помеѓу 1 и 100, оставете го на 15 и имајте на ум дека колку е поголема оваа вредност, толку побрза ќе биде трансформацијата. На пример, нашето формирање има 50 рамки, ако избереме стапка на рамка од 25, трансформацијата ќе се случи за 2 секунди. Оставете ја „Автоматската боја на позадина“ означена така што таа автоматски генерира боја на позадина доколку е потребно и конечно во лентата подолу можете да го изберете крајниот квалитет на сликите со поместување на лентата од десно кон лево (повисок до понизок квалитет). Стандардната вредност (60) нуди прифатлив резултат и лесна датотека (зафаќа неколку мегабајти). Кога имате сè конфигурирано, кликнете на „Добро“ и анимацијата ќе започне да се креира.

  Зачувување на анимацијата во Флеш формат
 • Копче за создавање на филмови Ави

  Зачувај како авио: За да зачувате како филм со наставка .avi, само треба да кликнете на соодветната икона. Windowе се отвори прозорецот "Зачувај како", во кој мора да внесете име и потоа кликнете на "Зачувај". Тогаш ќе се појави прозорецот "AVI Frame Rate" во кој мора да изберете број на слики во секунда, оставете го на 15, како во формат на блиц, колку е поголем овој број, толку е поголема брзината со која се врши конверзијата. Конечно кликнете на «Добро» и ќе се отвори прозорецот «Видео компресија». Тука ќе треба да го изберете видео компресорот што сакате да го користите, а тоа ќе зависи од Кодеци што сте го инсталирале на вашиот компјутер. Добар избор би бил да го изберете „TechSmith Screen Capture Codec“ како компресор, кој стандардно доаѓа во програмата и создава лесна датотека. Кога ќе го изберете, кликнете на „Прифати“ и ќе започне создавањето на вашето видео.

  Зачувување на трансформацијата во авио формат
 • Копче зачувај како GIF

  Зачувајте како GIF: Ако сакаме да ја зачуваме трансформацијата како анимирана датотека со слика (GIF), ќе кликнеме на соодветното копче и ќе се отвори прозорецот «Зачувај како». Откако ќе и дадеме име на нашата трансформација, ќе кликнеме на «Зачувај» и ќе се појави прозорецот „Стапка на рамка (GIF-датотека)“, оставете ја зададената вредност (15) и кликнете на „Добро“. Theе започне создавањето на GIF-датотеката.

  Прозорец за проценка на рамката GIF

Dоткако ја зачувавте вашата работа во кој било од претходните формати, вашата трансформација е завршена. Сега препорачувам да го зачувате вашиот проект, знаете како, во случај подоцна да одлучите да додадете повеќе контролни точки за да ја подобрите трансформацијата. Она што го направивме е едноставна трансформација со неколку контролни точки, но оваа програма овозможува вистински спектакуларни трансформации.

DОставам на следното понапредно упатство за очекување на некои работи како трансформација помеѓу повеќе од две лица, додавање рамки на почетокот и на крајот на трансформацијата, итн. Доколку сте заинтересирани за темата Морфирање, не двоумете се да го посетите делот со исто име тука на блогот Винагре Азесино. Се надевам дека ова ти беше корисно Упатство за Sqirlz Morph чекор по чекор и не двоумете се да го оставите вашиот коментар. Поздрав од лозје.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

25 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Морфео dijo

  Здраво оцет, ви благодарам многу за ова прекрасно упатство, долго време сакав да научам како да користам програма за формирање и мислев дека е потешко. Се надевам дека продолжувате да поставувате повеќе работи за морфиум.

 2.   Оцет убиец dijo

  Нема на што Морфео гледате дека формирањето не е толку тешко. Поздрав

 3.   Raquel dijo

  Ви благодарам многу што го напишавте сето ова!
  Вистината е дека тоа многу ме разјасни.
  Со почит

 4.   Оцет убиец dijo

  Вие сте добредојдени, господине. Се најдобро.

 5.   писпирета dijo

  сериозно ... ме спаси! Имам k направи видео за графички предмет во кое се трансформираат цртежите и немав идеја како да го направам тоа ...
  Ви благодарам многу!

 6.   К ЗА КЕЈ dijo

  Здраво, имам сомнител во врска со транзицијата на повеќе од 2 слики, јас веќе не го достигнувам посакуваниот ефект со повеќе од два.

 7.   Оцет убиец dijo

  Комплицирано е. К Д КЕЈ мора да ги поставите точките уште од самиот почеток со трите слики.

 8.   Виктони dijo

  САМО МНОГУ ВИ БЛАГОДАРАМ !!!
  СЕГА Ајде да работиме

 9.   мочуриште dijo

  Кул, оваа програма беше во мојата книга за цртање.
  Можеби изгледа комплицирано, но штом ќе се снајдете, тоа е лесно. Многу корисно за иконите за msn

 10.   Лукас dijo

  СПЕКТАКУЛАРНО !!! Коментирам дека првпат читам туторијал на вашата веб-страница, јас сум од Аргентина и искрено упатството изгледаше многу, многу добро и пред се многу добро детално, (особено за несмасно) хехе ...
  Срдечно заминување и едноставно: МНОГУ БЛАГОДАРАМ !!! на сите што аплицираат ...

 11.   Оцет убиец dijo

  Лукас мило ми е што ти се допаѓа, добредојдовте во оцет убиец.

 12.   Даниелв dijo

  Ви благодариме за информацијата.
  Имам проблем… ..брзината со која минуваат фотографиите е прекумерна Is. Дали постои контрола за да се забави таа брзина?

 13.   Кари dijo

  Неверојатно има многу кул луѓе како вас ... .muxisisisisimas acias сте супер кул !!!!

 14.   Раул dijo

  Само што ја прочитав оваа програма за трансформација на лице.

  Јас ја држам за рака

  Дали го објавивте ветениот 2-ри дел?

  благодарение

  П.С: ве молам, кажете му на Кари да не го убива јазикот, напишано е „добро“, не „вена“, „благодарам“ и не „благодарам“, а k и x имаат други цели.
  Се надевам дека кога е веќе жена ќе го сфати убиството што го изврши.

  Буенос Аирес, 17 јули 2009 година. -

 15.   Vanовани dijo

  Имам проблем: правам обликување со 3 слики, користам многу точки и морфирањето изгледа многу добро, но од 1-та до 2-та слика транзицијата е успешна, по 2-та прави обратен правец кон 1-та за конечно да падне 3. слика. XNUMX. тогаш не ми одговара многу ако може да ми помогнете ќе знам да ви се заблагодарам ... однапред благодарам

 16.   Булезар dijo

  Здраво, сакав да ви се заблагодарам за вашето упатство, бидејќи ми помогна подобро да ја разберам оваа техника на морф. Во моментов направив еден мој, каде излегувам со костим за капење и станувам уште едно момче.

 17.   ХИСПАНЈА dijo

  Вашето упатство е успешно
  Ви благодарам многу
  Таквата личност е ценета
  Среќа

 18.   Бети буп dijo

  Ви благодарам оцет, многу добро го објаснивте, но имам некои сомнежи, како да сакам да го испратам по пошта ... во кој формат треба да го зачувам, "благодарам" Не знам дали одите да одговорам на тоа

 19.   Јован dijo

  благодарам за упатството, само треба да знам каков тип на датотека треба да користам за да блогирам Морф.

  Продолжувам да читам.

 20.   бети dijo

  Здраво, благодарам многу, вашето објаснување многу добро и јасно, но имам некои сомнежи ... Јас веќе направив трансформација со 4 фотографии и wmm не ми дозволува да се пријавам на видеото што го правам го зачував во avi формат и не можам да го видам во ниту една програма што ја имам. Би ценел ако ми одговорите, однапред благодарам ако не

 21.   битриз dijo

  Луда, објаснувањата се многу јасни, излезе кралски со едно движење!
  сега не знам како го правам тоа со многу фотографии, има ли продолжение ????

 22.   битриз dijo

  Јас одговарам на Бети Буп ... го зачував како гиф и потоа го пресеков и го ископирав по пошта и тоа е тоа ... бидејќи е гиф може да го вчитате само со копирање и лепење но излегува од десет !!! Се надевам дека ќе ти помогне ...

 23.   ФЕДЕРИКО НАБО ГОРДО dijo

  Каде можам да го најдам она што го велиш во објавата?:

  „Оставам на идно понапредно упатство за некои работи што чекаат, како што се трансформација помеѓу повеќе од две лица, додавање рамки на почетокот и крајот на трансформацијата, итн.“

  П.С. Упатството е одлично, го следев чекор по чекор и сè излезе совршено.

 24.   Карлос dijo

  Посакувам да ми кажете кои се чекорите да се направат наместо видео-фотографии. За програмата со секој чекор да фотографира од едно лице до друго. Благодарам

 25.   Керолин Кинтеро dijo

  Здраво, ви благодарам многу за упатството. Сакав да ви поставам прашање, кога ќе ги отворам фотографиите излегуваат со ротација од 90 степени и опцијата за ротирање е оневозможена. Се обидов да ги зачувам и во истражувачот со вртење од 90 степени, но сепак ги превртува. Што можам да направам?

бул (точно)