Најдобри менаџери за лозинки

Менаџери за лозинки

Бројот на корисници кои користат мобилен уред за поврзување на Интернет конечно ги надмина оние кои користат компјутер. Но, како што се зголеми мобилноста на корисниците, така се зголеми и ризици и можни закани со кои можеме да се соочуваме од ден на ден користејќи ги нашите омилени Интернет услуги.

Секоја година, главните безбедносни компании составуваат список во кој ни покажуваат, што се однесува за повече по ред, најупотребуваните лозинки сè уште се исти, и каде што секогаш наоѓаме меѓу првите позиции лозинките 1234567890, лозинката, 11111111 и слично , многу лесно се памтат лозинките, но кои ја ставаат на ризик нашата дигитална безбедност. За да се избегне ова, најдобро што можеме да сториме е да користиме a управувач со лозинки.

Ниту користењето на истата лозинка за сите веб-услуги што ги користиме не е добро решение, но тоа е грешка што ја прават многу корисници. Ако сакаме да бидеме 100% заштитени, најдобро што можеме да сториме е создадете различен клуч за секоја од веб-услугите до која пристапуваме, лозинка што мора да биде составена од 8 карактери, вклучувајќи броеви, букви (големи и мали букви) и некои други специјални знаци.

Сето ова е многу комплицирано и не само што ќе ни требаше многу време, туку исто така ќе треба да направиме мемориски вежби за да можеме да ги запомниме тие клучеви кои се скоро неодлужни дури и за нас. За среќа, постојат некои апликации кои ни овозможуваат да генерираме лозинки, сосема различни лозинки за секоја од услугите до кои пристапуваме преку Интернет, или преку нашиот компјутер или преку нашите мобилни уреди.

Зборувам за управувачи со лозинки, апликации кои не само што генерираат различни лозинки за да ги заштитат нашите податоци на Интернет, туку исто така Тие се задолжени за нивно чување, така што на прв поглед, можеме да пристапиме до Интернет услугата што ја сакаме без да мора да ги внесуваме и корисничкото име и лозинката, нудејќи ни погодност што до сега не ја уживавме.

Благодарение на овие апликации, конечно ќе престанеме да ја користиме истата лозинка во секој од Интернет услугите што редовно ги користиме. Овие типови на апликации користат a Безбедносна енкрипција AES-256Затоа, ако пријателите од надвор некогаш можат да имаат пристап до нашите податоци, тие ќе треба да поминат неколку години обидувајќи се да пристапат до податоците.

Пред да изберете кој е најдобриот менаџер за лозинки, мора да се земат предвид голем број фактори, бидејќи не се сите апликации достапни на сите платформи, а оние што не се, не ни нудат исти резултати или опции, заради одредени внатрешни ограничувања на некои оперативни системи. Тука ви покажуваме кои со најдобри менаџери за лозинки за iOS, Android, Linux, macOS и Windows.

1Password

1Password беше еден од првите менаџери за лозинки достапни на пазарот и со текот на годините, ги има проширување на бројот на функции што ни ги нуди. Не само што ни овозможува да чуваме лозинки, туку исто така ни овозможува да чуваме лиценци за софтвер, броеви на банкарски сметки и кредитни картички, картички за лојалност ...

1Password ни дозволува класифицирајте ги сите тие информации во различни категории, така што кога ќе ја бараме лозинката од нашата е-пошта на Gmail, треба да одиме само во таа категорија. На овој начин, сите информации се целосно нарачани и класифицирани. Кога станува збор за синхронизација на нашите податоци со други уреди, 1Password ни нуди можност за тоа преку iCloud (во случај на производи на Apple) или преку Dropbox.

1Password ни нуди два вида претплати. Поединец за 2,99 УСД месечно, што ни овозможува да ги искористиме сите апликации што ни ги нуди за различните екосистеми и за Семејството, што за 4,99 УСД месечно, им овозможува на 5 членови од исто семејство да споделат на некој начин независни, лозинките што ги користиме на денот.

1Кампатибилност со лозинка

1Password првично беше лансиран за екосистемот на производи на Apple, но со текот на годините тој се шири и денес е достапна на сите десктоп и мобилни платформи освен Линукс, да бидеме една од најдобрите алатки од овој тип за секогаш да ги имаме безбедни нашите лозинки.

1Password - Менаџер за лозинки (AppStore Link)
1Password - Менаџер за лозинкислободен
1Password
1Password
Развивач: AgileBits
цена: слободен

Преземете 1Password за Mac и Windows

LastPass

LastPass, управувач со лозинки

Друг од одличните менаџери за лозинки е LastPass, услуга многу слична на онаа што можеме да ја најдеме со 0Password и која ни овозможува да компјутер сите информации што ги чуваме во оваа апликација во различни категории за да избегнете потреба од пребарување низ апликацијата. Оваа апликација, како и повеќето од овој тип, ни нуди проширување за мобилни уреди преку кои можеме да ја отвориме апликацијата, така што таа автоматски се грижи за пополнување на потребните полиња на мрежата каде што се поврзуваме.

Како 1Password, LastPass ни нуди и систем за месечна претплата и годишно за да можеме да ги чуваме безбедни лозинките и услугите што ги користиме редовно и многу повремено, како што се бројот на лиценци за софтвер, картички за лојалност ... Цената на претплата за корисник е само 2 долари месечно. Но, ако сакаме целото семејство да ги искористи поволностите што ни ги нуди, можеме да се определиме за семејната претплата што за само 4 долари месечно, ни нуди до 6 лиценци.

Компатибилност со LastPass

LastPass е најдобрата апликација за управување со нашите е-пошта ако редовно користиме различни оперативни системи, бидејќи е достапна и за Виндоус, како што се за Mac, Linux, како и за Android, iOS и Windows Phone. Но, покрај тоа, тој исто така ни нуди екстензии за Firefox, Chrome, Opera, па дури и за Maxthon.

Менаџер за лозинка LastPass (врска со AppStore)
Менаџер за лозинка LastPassслободен
Менаџер за лозинка LastPass
Менаџер за лозинка LastPass
Развивач: LogMeIn, Inc.
цена: слободен

Преземете го LastPass за Windows, Mac, Linux

OneSafe

OneSafe - управувач со лозинки

Инвеститорот на OneSafe е еден од ретките што до денес сеуште не сте се одлучиле за систем за претплата, систем што не им се допаѓа на сите корисници, па ако сте во таа група на корисници, OneSafe може да биде апликацијата што ја барате. Благодарение на OneSafe можеме да ги имаме на исто место броевите на нашата кредитна картичка, ПИН-кодовите на картичките и пристапот до објектите, бројот на банкарски сметки, даночните податоци, како и корисничките имиња и лозинките на веб-страниците што ги посетуваме вообичаено.

Иако е точно дека не ни нуди толку многу опции за прилагодување како да можеме да најдеме во други апликации како што се 1Password или LastPass, OneSafe ни ги нуди основните опции што секој корисник може да им треба на ден-за-ден секогаш да ги имате лозинките за вашата веб-страница, како и други информации што секогаш треба да ги заштитувате во секое време. Бидејќи не е апликација што работи под претплата две или три години, развивачот лансира нова верзија за која треба да платиме повторно, но сепак, таа е многу поевтина од плаќањето претплата.

Компатибилност на OneSafe 4

OneSafe го става на располагање само на нас поддршка за мобилни екосистеми на Apple и Google, па ако сакаме да ја користиме оваа апликација од нашиот Windows или Linux PC или од нашиот Mac, OneSafe не е апликацијата што ја бараме.

oneSafe + менаџер за лозинка (AppStore Link)
oneSafe + управувач со лозинки5,49 евра

Dashlane

Ако користиме само еден уред за да се поврземе на Интернет, било да е тоа паметен телефон, таблет или компјутер, Dashlane е најдобрата опција што е моментално достапна на пазарот, бидејќи Целосно е бесплатно ако користиме уред. Доколку тој број се прошири, што е сосема веројатно, треба да одиме на претплати, претплати што имаат цена од 39,99 евра годишно, што е највисока цена од сите што можеме да ги најдеме во овој вид апликации.

Благодарение на Dashlane можеме да ги чуваме нашите податоци за пристап, бројот на сметката, броевите на кредитните картички на истото место, да создаваме безбедни белешки, да додаваме слики за приватни ... така што сите информации што треба да бидат заштитени било да е тоа во секое време

Компатибилност со Dashlane

Dashlane, заедно со LastPass, е уште една од платформите што ни нуди апликација за Windows, Mac и Linux, како и, очигледно, за мобилни уреди.

Dashlane - Менаџер за лозинки
Dashlane - Менаџер за лозинки
Развивач: Dashlane
цена: слободен

Преземете Dashlane за Windows, Mac и Linux

RememBear

Еден од новодојденците на пазарот за управување со лозинки е RememBear, крос-платформска услуга што е моментално бесплатно достапно за преземање на сите платформи, Бидејќи е во бета фаза, и во моментов не ни нуди никаков систем на претплата за да можеме да ги уживаме сите поволности што ни ги нуди овој нов гостин на партијата за управување со лозинки.

RememBear е услугата што ни нуди најмалку опции кога станува збор за складирање на нашите податоци бидејќи, покрај тоа што ни овозможува да ги зачуваме податоците за најавување, исто така ни овозможува да ги чуваме деталите за нашата кредитна картичка, за да можеме брзо да го додадеме нумерирањето кога сакаме да купиме нешто преку Интернет.

RememBear компатибилност

RememBear е достапен за Mac, iOS, Windows и Android. Но, покрај тоа, тој исто така ни нуди екстензии за Chrome, Firefox и Safari, за да можеме на поедноставен начин да управуваме со пристапот до веб-страниците на кои претходно сме ги зачувале податоците за пристап.

RememBear: Менаџер за лозинки (врска со AppStore)
RememBear: Управувач со лозинкислободен

Преземете Remembear за Windows и Mac

Краток преглед

Иако е точно дека на Интернет можеме да најдеме голем број менаџери за лозинки, решив да се фокусирам на најдобро познато, со цел да се избегне паѓање во грешка на колку повеќе толку повесело. Сите овие управувачи со лозинки работат веќе неколку години и безбедноста и солвентноста што ни ги нудат се надвор од сите разумно сомневање.

За да биде појасно, кои се најинтересните опции во однос на менаџерите за лозинки кои се моментално достапни и за кои разговаравме во овој напис, подолу вклучувам една табела со компатибилност со различни оперативни системи, без разлика дали се мобилни или десктоп.

iOS Андроид Windows телефон Windows Mac Linux Дополнителни за прелистувачи
1Password Si Si Не Si Si Не Si
LastPass Si Si Si Si Si Si Si
OneSafe Si Si Не Не Не Не Не
Dashlane Si Si Не Si Si Si Si
Да се ​​потсетиме Si Si Не Si Si Не Si

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.