Што ќе се случи ако блокирам некого на Фејсбук?

Што се случува ако блокирам некого на Фејсбук

Facebook сè уште е многу релевантна социјална мрежа, иако се чини дека заостанува зад опциите како TikTok, Twitter и Instagram. Ова е благодарение на огромната популарност на платформата, која и помогна да собере огромен дел од корисници, кои исто така продолжуваат да се регистрираат на дневна основа. Затоа, денес сакаме да зборуваме за ефектите генерирани од една од најважните и најкорисните опции што ги имаме за нашата безбедност и приватност. Во таа смисла, ако сте се запрашале што ќе се случи ако блокирам некого на Фејсбук? Еве ние ќе ви објасниме.

Опциите за блокирање претставуваат штит против содржина или луѓе со кои сакаме да избегнеме и контакт и прикажување на нашите информации. Поради оваа причина, вреди да се знае како да пристапите до него и што се случува кога применуваме блок.

Зошто блокирате некого на Фејсбук?

Опциите за блокирање се присутни од почетокот на апликациите и услугите каде што корисниците се поврзуваат за да комуницираат. На пример, ако се потсетиме на стариот MSN Messenger, можеме да видиме дека постоела можност да блокираме некого, спречувајќи го дотичниот корисник да ни испраќа пораки. На ист начин, работеше на сите платформи каде што е вграден и Facebook не е исклучок.

Социјалните мрежи направија голем дел од нашите лични информации достапни на интернет, од датумот на раѓање до фотографиите. Ова значи дека секој што го имаме на нашата листа на Фејсбук може да види сè што прикажуваме на платформата. Во оваа смисла, ако сметате дека сте изложени на било каков ризик против еден или повеќе конкретни корисници, можеме да прибегнеме кон блокирање.

Горенаведеното е само пример за ситуациите кои може да се појават и да не наведат да ја користиме оваа алтернатива. Сепак, неговата употреба е наменета за секое сценарио каде што сакаме да го ограничиме опсегот на лице на нашата сметка.

Како да блокирате некого на Фејсбук?

Постапката за блокирање на сметките на Facebook е прилично едноставна и опцијата е достапна за секој што сака да ја користи. Во оваа смисла, првото нешто што треба да направите е да го пронајдете лицето чиј пристап до вашата сметка сакате да го ограничите и да го внесете неговиот профил. 

Блок на Фејсбук

Под фотографијата на профилот ќе видите лента со опции, ние сме заинтересирани за онаа на крајната десна страна, идентификувана со 3 точки. Кога ќе кликнете, ќе се прикаже мени каде што последната опција е „Блокирај“. Кликнете на неа и ќе завршите.

Оваа задача можете да ја повторите со кој било профил што сакате да го блокирате, но сигурно ќе се запрашате што ќе се случи ако блокирам некого на Facebook? Следното, ви кажуваме.

Што ќе се случи ако блокирам некого на Фејсбук?

Ако ја користите опцијата за блокирање на Фејсбук, ќе го отстраните дотичниот корисник од било каков контакт со вас преку социјалната мрежа. Сепак, ова е општо објаснување, навистина, има цела низа последици за блокираната сметка што ќе ги детализираме.

Нема да ве најде во пребарувачот

Првиот ефект што се генерира при блокирање на некого на Фејсбук е дека ние практично исчезнуваме за таа личност. Ова го кажуваме поради неможноста да ве најдеме на кој било начин во рамките на платформата. Во оваа смисла, ако го внесете вашето име во пребарувачот на социјалната мрежа, нема да се појавите во резултатите.

нема да може да ве додаде повторно

Оваа последица е некако дел од претходната, бидејќи со исчезнувањето од радарот на дотичниот корисник, тие исто така нема да имаат начин да ве додадат за пријател. Дури и да се најде вашиот профил, со внесување од врската, нема да можете да поднесете ниту барање.

Не можам да ве означам во објавите

Кога на почетокот рековме дека ќе исчезнете од платформата за блокираниот, тоа е затоа што целосно ќе исчезнете. Ова, исто така, имплицира можност да се означите себеси на фотографии, видеа, состојби и во која било публикација воопшто. Исто така, тие нема да имаат пристап до вашиот контакт во Messenger за да ви пишуваат на овој начин.

Нема да добиете известување дека сте блокирани

Ако сте загрижени дека дотичниот корисник може да знае дека сте го блокирале веднаш, тоа нема да се случи. Оваа опција е целосно тивка, така што кога ќе кликнете на „блок“, ќе се примени сето она што претходно го споменавме и лицето нема да добие никакво известување за тоа.

За да знаете дека сте блокирани, ќе мора да ги забележите сите ефекти што ги споменавме досега.

Исто така, треба да се напомене дека постои можност за отстранување на луѓето од Facebook. Сепак, таа е различна опција од блокирањето и затоа има различни ефекти. Ако елиминирате некого, ништо од тоа што го предложивме нема да се случи. Единствената последица од оваа опција е што нема да имаме пристап до објавите на личноста, додека не ги додадеме повторно.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.