Jak dezaktywować moje konto na Facebooku

samouczek dezaktywacji Facebooka

Facebook jest obecnie najczęściej używaną siecią społecznościową na świecie. Chociaż przez ostatnie dwa lata było z nim kilka skandali, zwłaszcza przez prywatność i bezpieczeństwo w sieci. Ponieważ firma nie zrobiła wszystkiego, co możliwe, jeśli chodzi o ochronę danych użytkowników, którzy mają konto w tej sieci społecznościowej. Z tego powodu były osoby, które podjęły decyzję o dezaktywacji swojego konta w sieci społecznościowej.

To jest coś, co można zrobić w dowolnym momencie. Dlatego dla tych użytkowników, którzy mają zainteresowanie dezaktywacją konta w sieci społecznościowej, to jest możliwe. Chociaż są pewne aspekty, które należy wziąć pod uwagę przy dezaktywacji konta na Facebooku. Kilka aspektów, które warto znać.

Dezaktywować lub usunąć konto na Facebooku?

Nagłówek usuwa zawartość Facebooka

To pierwsza koncepcja, która musi być jasna w tym procesie. Facebook oferuje użytkownikom te dwie opcje. Oznacza to możliwość dezaktywacji konta wspomniane konto w sieci społecznościowej pozostaje nieaktywne przez pewien czas. Dlatego żaden użytkownik nie będzie mógł odwiedzić profilu tej osoby ani wysyłać do niej wiadomości. Ale żadne dane konta nie są usuwane. Więc kiedy użytkownik chce wrócić, musi tylko zalogować się na swoje konto, podając swoją nazwę użytkownika i hasło (jeśli nadal pamiętasz) i wszystko w nim wróci do normy.

Ale to druga z opcji, które daje Facebook, to usunięcie konta. Oznacza to, że wspomniane konto w sieci społecznościowej znika na zawsze, a wszystkie zawarte w nim dane są usuwane. Zdjęcia, filmy i wiadomości tego użytkownika w sieci społecznościowej zostaną usunięte. Jest to więc znacznie pełniejsza akcja, ale musisz być pewien.

Więc to użytkownik musi mieć jasność co do tego, co chce zrobić w ten sposób. Chcąc odpocząć od Facebooka, najlepiej postawić na dezaktywację konta. Pozwala to użytkownikowi powrócić do konta, gdy uzna, że ​​wspomniana przerwa się skończyła. Ale jeśli chcesz na zawsze zaprzestać korzystania z sieci społecznościowej, najlepiej przystąpić do usunięcia konta. Obie opcje wyjaśniono poniżej.

Podobne artykuł:
Jak pobierać zdjęcia z Facebooka

Dezaktywuj konto na Facebooku

Dezaktywuj konto na Facebooku

W tej pierwszej opcji decyzja o dezaktywacji konta w serwisie społecznościowymcoś, co jest tymczasowe. Jeśli więc w przyszłości będziesz chciał ponownie uzyskać dostęp do tego konta, wystarczy ponownie się do niego zalogować. Aby to zrobić, musisz najpierw wejść na Facebooka. Jest to możliwe zarówno na komputerze, jak i na smartfonie, chociaż te rzeczy są zwykle wygodniejsze, jeśli wykonuje się je w wersji komputerowej.

Będąc w sieci społecznościowej, musisz kliknąć strzałkę w dół w prawej górnej części ekranu. Gdy to zrobisz, pojawi się menu kontekstowe z różnymi opcjami. Jedną z opcji na tej liście jest konfiguracja. Klikamy na nią i wchodzimy do konfiguracji. Następnie patrzymy na lewą stronę ekranu. Jest tam kilka sekcji, jedna z nich Twoje informacje na Facebooku, na którą klikamy.

Następnie w centralnej części ekranu pojawia się seria nowych opcji. Wśród nich mamy jeden o nazwie Usuń swoje konto i informacje. Po prawej stronie znajduje się przycisk widoku, na który klikamy, aby zobaczyć opcje w tej sekcji. Więc zobaczymy, że mamy dwie możliwości. Jednym z nich jest dezaktywacja konta, który jest tym, który nas interesuje. Klikamy na nią, aby kontynuować. Facebook zada nam kilka pytań, z którymi chce, żebyśmy zostali, ale musimy tylko kontynuować, aż dotrzemy do ostatniego kroku. W nim wystarczy kliknąć dezaktywuj konto. Więc to już zostało zakończone.

Podobne artykuł:
Jak łatwo usunąć wszystkie moje posty na Facebooku

Usuń konto na Facebooku

Usuń konto na Facebooku

Ta druga opcja jest nieco bardziej ekstremalna, ponieważ zakłada, że ​​wspomniane konto zostało całkowicie usunięte Ostatecznie. Co oznacza, że ​​wszystko na tym koncie zostanie trwale usunięte. Proces jest bardzo podobny do tego, który musimy wykonać w poprzednim przypadku. Dlatego otwórz Facebooka i kliknij strzałkę w dół w prawym górnym rogu ekranu. Następnie wchodzimy w konfigurację sieci społecznościowej.

Ponownie patrzymy na lewą część ekranu, gdzie klikamy opcję o nazwie Twoje informacje na Facebooku. Następnie opcje odnoszące się do tej sekcji pojawią się na środku ekranu. Ponownie musimy wejść do sekcji o nazwie Usuń swoje konto i informacje, więc klikamy widok, aby zobaczyć dostępne opcje. Zabierze nas to do nowego ekranu, na którym mamy dwie opcje z poprzedniej. Dezaktywuj lub usuń konto w sieci społecznościowej. W tym przypadku to, co nas interesuje, to eliminacja.

Przed przystąpieniem do usuwania konta mamy możliwość pobrania wszystkich danych, które posiadamy na koncie na Facebooku. W tym celu musisz kliknij opcję pobierania informacji. Umożliwi to dostęp do wszystkich zdjęć, filmów lub wiadomości, które znajdowały się na Twoim koncie w sieci społecznościowej. Ponieważ zwykle są dane, które masz tylko w nim i nie chcesz ich stracić. Po pobraniu tych informacji możesz przejść do następnego kroku.

Podobne artykuł:
Jak odzyskać usunięte wiadomości z Facebooka

Następnie musisz kliknąć usuń konto, czyli niebieski przycisk na dole. Pierwszą rzeczą, o którą jesteśmy proszeni, jest podanie hasła do konta na Facebooku, aby zweryfikować, czy to właściciel konta wykonuje tę akcję. Gdy to zrobisz, musisz po prostu przejść przez serię ekranów, aż dotrzesz do ostatniego kroku, którym jest usunięcie wspomnianego konta.


Treść artykułu jest zgodna z naszymi zasadami etyka redakcyjna. Aby zgłosić błąd, kliknij tutaj.

Bądź pierwszym który skomentuje

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

*

  1. Odpowiedzialny za dane: Miguel Ángel Gatón
  2. Cel danych: kontrola spamu, zarządzanie komentarzami.
  3. Legitymacja: Twoja zgoda
  4. Przekazywanie danych: Dane nie będą przekazywane stronom trzecim, z wyjątkiem obowiązku prawnego.
  5. Przechowywanie danych: baza danych hostowana przez Occentus Networks (UE)
  6. Prawa: w dowolnym momencie możesz ograniczyć, odzyskać i usunąć swoje dane.