Çfarë të bëj nëse smartphone-i im ka rënë në ujë?

Uji i telefonit inteligjent

Sot, gjithnjë e më shumë prodhues po vendosin mbrojeni pajisjet tuaja nga lagështia ose lëngjet. Ose zyrtarisht me çertifikime IP67 o IP68, varet nga niveli i rezistencës ndaj ujit dhe pluhurit, ose jozyrtarisht, me anë të ngjitësve dhe copë litarëve të gomës, vetë prodhuesit mendojnë çdo ditë e më shumë se ne përdorim celularin në mjedise më të larmishme, duke rritur rrezikun e dëmtimit.

IPhone 6s, për shembull, përfshiu ndryshime në dizajn që i japin rezistencë më të madhe ndaj ujit, por ishte me mbërritjen e iPhone 7 kur Apple e çertifikuar me mbrojtje IP67 rezistenca ndaj ujit dhe pluhurit. Modelet e fundit Xs dhe Xs Max, ata tashmë kanë mbrojtje IP68. Por, pavarësisht nga mbrojtja që kanë terminalet tona, Çfarë duhet të bëjmë nëse smartphone-i ynë laget?

Momenti më i keq është kur smartphone-i ynë bie në ujë ose laget. Paniku do të përhapet me bollëk dhe nuk është çudi. Një pajisje elektronike, pavarësisht nëse është e çertifikuar me IP ose jo, mund të ndalojë së funksionuari në momentin që laget, por gjithmonë duhet të provojmë së paku nxjerr atë lëng dhe, mbi të gjitha, lagështia që ka gjeneruar brenda terminalit. metoda më e përhapur Nuk është askush tjetër përveç klasikes oriz. Ne do ta shpjegojmë atë në detaje më poshtë, duke u përqëndruar në rastin që lëngu që ka lagur celularin tonë është ujë.

Metoda e orizit

celular i thatë me oriz

Nga shumë njerëz dihet që më së shumti i lirë, i thjeshtë dhe efektiv në rast se terminali bie mbi det, është ai për orizin. Nëse një pajisje mobile laget, hapat që duhet të ndiqni do të jenë:

 • Ne e fikim celularin menjëherë. Mos kontrolloni nëse funksionon në atë kohë, pasi problemi mund të përkeqësohet deri në vdekjen përfundimtare.
 • Ne nxjerrim kartën SIM dhe, nëse është e pajisur, mbulesa e baterisë dhe bateri në vetvete.
 • Ne e thajmë terminalin nga jashtë duke përdorur një leckë të butë, pa gërvishtje.
 • Dhe këtu vjen zemra e çështjes: duhet ta zhysim pajisjen në një tas me oriz. Sigurisht, metoda do të jetë shumë më efektive nëse orizi mbulon terminalin pa ekspozuar asgjë.
 • Tani kemi vetëm prisni derisa fuqia thithëse e lagështisë së orizit të bëjë punën e saj, dhe merrni me vete lagështinë brenda celularit. Mos harroni se është shumë e rëndësishme të mos ndizni celularin përveç në rast nevoje ekstreme.
 • Rekomandohet ndërroni orizin të paktën çdo 12 orë në mënyrë që fuqia e saj thithëse të mos zvogëlohet.

Pas përfundimit të këtij procesi, telefoni mund të rikthehet në jetë, por gjëja më normale është se ai është dëmtuar brenda, duke humbur disa funksione. Uji fshihet aty ku kalon, dhe elementë të tillë si botones, aparat fotografik dhe mbi të gjitha, folës, ata do të vuajnë hapin e tij dhe ato nuk do të funksionojnë si duhet, mbase për një kohë, apo edhe patjetër. Por në këtë pikë, dhe në rast se kemi ruajtur pjesërisht celularin, ne mundemi gjithmonë përpiquni të ruani të dhënat brenda dhe tashmë vendosni se çfarë të bëni.

Megjithëse në këtë pikë duhet të bëjmë dallimin midis ujit të ëmbël dhe ujë i kripur, pasi kripa e kësaj të fundit ka një fuqi e madhe gërryese, duke ndikuar në pjesë të caktuara metalike brenda celularit, siç janë lidhësit e caktuar ose edhe pllaka amë, kështu që ky proces nuk do të funksionojë në mënyrë efikase. Nga e humbura në lumë, dhe me pajisjen e dëmtuar, çdo përpjekje për ta ringjallur është e mirë, edhe pse në këtë rast do të duhet të përsërisim hapin e fundit disa herë për të hequr sa më shumë lagështi të jetë e mundur dhe, mbi të gjitha, të veprojmë shpejt për të shmangur të këqijat më të mëdha.

Terminali im u lag dhe nuk do të ndizet, është prishur?

smartphone i lagur

Ne mund të dukemi këmbëngulës, por gjëja më e rëndësishme për të mbajtur mend është se ne duhet fikni terminalin sa më shpejt që të jetë e mundur, nëse vazhdon të funksionojë, ose mos u mundoni ta ndizni nëse është fikur. Në një kohë si kjo dhe me kaq shumë tension, mund të mos e mbajmë mend këtë detaj, por mund të jetë ndryshimi midis ruajtjes së telefonit tonë celular ose drejtimit të tij drejt vdekjes së sigurt. Mos harroni, energjia elektrike dhe uji nuk janë miq shumë të mirë, kështu që preferohet të shërohet në shëndet. Por në rast se pasi të laget dhe të bëni metodën e orizit ajo akoma nuk funksionon ose nuk ndizet, ka shumë të ngjarë që ai të ketë pësuar dëmtime serioze, por ne mund të kontrollojmë nëse kemi qenë me fat dhe nuk ka qenë me një hile e vogël.

Pajisja ime ndizet, por ekrani nuk punon

Nëse ekrani nuk funksionon, ne duhet ta vendosim veten në më të keqen. Nëse pasi të lagni, ekrani nuk ndizet dhe nuk marrim ndonjë përgjigje nga ekrani, mund të fillojmë të mendojmë për ndryshimin e celularit, megjithëse përsëri mund të bëjmë një verifikimAsshtë aq e thjeshtë sa gjetja e një mënyre për të marrë ndonjë stimul nga celulari. Opsioni më i lehtë është dikush na telefonon, por në rast se keni një kod PIN ose keni heshtur celularin, ai nuk do të bjerë ose nuk do të bëjë asgjë. Hapi tjetër do të ishte lidheni atë me kompjuterin. Nëse e njeh pajisjen, të paktën e dimë se funksionon, edhe pse nuk mund të shohim asgjë përmes ekranit.

Në këtë rast, varet nga secili vendosni se çfarë të bëni me pajisjen. Opsioni i shërbimit zyrtar është gjithmonë i pranishëm, duke marrë parasysh që fatura, në rast të riparimit, do të jetë thelbësore. Përndryshe dhe nëse e shihni veten të aftë, mundeni përpiquni ta riparoni vetë, duke kërkuar për pjesët dhe udhëzimet vijuese që i gjeni në internet.

A mund të thaj një pajisje të lagur me tharëse flokësh?

tharje të lëvizshme me tharëse

Ne mund të mendojmë se ajri i nxehtë do të bëjë që uji të avullojë më shpejt brenda celularit tonë. Por le ta kemi parasysh se ajer i nxehte që del nga tharësi ka një temperaturë më e lartë se ajo që një telefon celular mund të përballojë në kushte normale. Ne mund të digjni pjesë të caktuara jetësore të celularit dhe më pas, krijojnë dëme të pariparueshme.

Edhe pse është e vërtetë që disa tharëse lejojnë që ajri të dëbohet në temperaturën e dhomës, gjithashtu nuk këshillohet, pasi në çdo rast mund të zgjeroni ujin brenda pajisjes, duke e bërë atë të arrijë më shumë vende dhe së fundmi, duke dëmtuar përbërës që, pa e ditur, ishin akoma të shëndetshëm. Pra me mire le të harrojmë për tharëse, dhe le t'i qëndrojmë besnikë metodës së orizit.

Dhe tani si mund ta riparoj pajisjen time të lagur?

iPhone hapur

Secila rast është e ndryshme, kështu që ne do të duhet vendosni një diagnozë për të ditur se çfarë është prishur. Ne nuk humbasim asgjë duke përsëritur edhe një herë metodën e orizit dhe shohim nëse jemi me fat, por nëse tashmë e kemi përsëritur disa herë, hapi tjetër është të provojmë secilën tipar të telefonit për të parë se çfarë funksionon dhe çfarë jo. Nëse dështimi është i përgjithshëm (për shembull, nuk ndizet ose nuk përgjigjet asgjë), çështja është më e komplikuar dhe ne do të duhet duke menduar për një celular të ri. Por nëse shohim që kamera është e mjegullt dhe nuk fokusohet mirë, ideali do të ishte shikoni për një udhëzim nga qindra që janë në rrjete, blini pjesët nga një furnizues i besueshëm dhe i besueshëm dhe të fillojmë vetë ta rregullojmë vetë.

Sigurisht, do të duhet të marrim parasysh që udhëzimet që kemi në dispozicion në faqet e specializuara si iFixit janë bërë nga profesionistë dhe u drejtohen njerëzve me nocione themelore të riparimit të elektronikës. Gjëja e dytë është që padyshim ne do të humbasim garancinë, edhe pse kur pajisja të jetë lagur, ajo do të anulohet drejtpërdrejt, siç e shpjegojmë më poshtë.

Nëse nuk jemi njohur me zorrët e pajisjeve elektronike, është më mirë të harrojmë ta riparojmë terminalin vetë dhe kontaktoni një shërbim teknik. Alsoshtë gjithashtu e nevojshme të dimë që për të hapur dhe riparuar një pajisje kaq komplekse elektronike, kutia e mjeteve që zakonisht kemi në shtëpi nuk na shërben, por ne do të duhet të sigurojmë vetveten me mjete specifike, të tilla si kaçavida të magnetizuara pentalobular për të qenë në gjendje të zbutim vidhat e vogla që do të gjejmë.

A mund të fsheh që pajisja ime është lagur?

Përgjigja është shumë e qartë 99% të kohës: jo. Sigurisht, prodhuesit janë gjithmonë një hap përpara përdoruesve, dhe për të shmangur problemet ata ofrojnë terminale celular me disa treguesit e kontaktit të lëngët. Ata nuk janë asgjë tjetër veç afishe të vogla të bardha, të cilat marrin një ngjyrë të kuqërremtë kur bien në kontakt me një lëng. Kemi në mendje se në disa raste, vetëm nga kontakti me lagështinë, të tilla si në banjë gjatë dushit, ato mund të ndryshojnë ngjyrën, edhe pa lagur terminalin. Kështu që pa dyshim ata janë shumë të ndjeshëm.

Lagështia e iPhone vjedh

Nuk është më e zakonshmja, por ajo mundësi ekziston. Nëse vëzhgojmë që treguesi është kthyer në të kuqërremtë, do të ishte a humbje kohe duke u përpjekur të mbulohen nga garancia të prodhuesit, sepse në kushtet specifikon qartë që, edhe në pajisjet me mbrojtje IP, garancia është e pavlefshme në rast lagështie, duke pretenduar keqpërdorim të saj.

Përfundim

Le te jemi te sinqerte. Askush nuk i pëlqen që celulari i tyre i dashur që ka qenë kaq i vështirë për tu lagur aksidentalisht laget, edhe nëse është një terminal me certifikim të papërshkueshëm nga uji IP67 ose IP68. Nëse lagemi, edhe nëse vazhdon të punojë, opsioni më i mirë është ta fikni, të ndiqni metodën e orizit dhe të prisni. Çelësi është durim.

Në rast se akoma nuk funksionon pas kësaj kohe, do të duhet të zbulojmë shkakun. Nëse e gjejmë qartë, tashmë mund të vendosim nëse do ta marrim për shërbim ose do ta riparojmë vetë. Në rast se asgjë nuk funksionon, më e mira është shkoni duke kërkuar për një terminal të ri si zëvendësues.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.