Çfarë ndodhi me Hotmail?

Në atë kohë, nuk kishte ofrues më tërheqës se Hotmail.

Në mesin e viteve '90, ishte e lehtë të konsideroheshe një teknik. Gjithçka që ju nevojitej për t'u bërë përshtypje miqve tuaj (dhe ndoshta armiqve tuaj) ishte një adresë emaili e ndezur.

Përdoruesit më të zgjuar të internetit hoqën dorë nga posedimi i adresave standarde të emailit, ato të ofruesit të tyre të internetit. Të rinjtë në atë kohë u përqendruan në një adresë të personalizuar nga një ofrues i jashtëm.

Në atë kohë, nuk kishte ofrues më tërheqës se Hotmail. Edhe elitat e vërteta do të kishin një faqe interneti të GeoCities, por kjo është një histori tjetër. Tani për tani, le të tregojmë historinë e asaj që ndodhi me Hotmail dhe pse është folur pak për të së fundmi.

U deshën vetëm 4.000 dollarë dhe një ide inovative

Shërbimi falas i emailit u krijua nga Jack Smith dhe Sabeer Bhatia, të cilët ishin studentë në Universitetin Stanford. Këta djem mblodhën 4.000 dollarë për të ndërtuar një prototip në 1995, gjë që bëri që ata të merrnin 300.000 dollarë nga firma e kapitalit të sipërmarrjes Draper Fisher.

Studentët e Stanfordit, Jack Smith dhe Sabeer Bhatia mblodhën 4.000 dollarë për të ndërtuar një prototip në 1995.

Hotmail u lançua më 4 korrik 1996, për të demonstruar lirinë e shërbimeve të bazuara në ISP. Për ta vendosur këtë afat kohor në kontekst, Hotmail filloi një ditë pasi filmi "Dita e Pavarësisë" (po, ai i Will Smith) doli në kinema.

Emri fillimisht u krijua si HoTMaiL pas HTML, gjuha e shënjimit e përdorur për krijimin e faqeve në internet.

Si një pionier i postës elektronike në internet, Hotmail i lejoi përdoruesit të hynin në kutinë e tyre hyrëse, nga kudo në botë ku ata kanë një lidhje interneti.

Ata që hapën një llogari ishin gjithashtu të lirë të krijonin emrin e tyre të përdoruesit, domethënë vargun e tekstit që i paraprin simbolit @. Duke parë mbrapa, mund të imagjinojmë vetëm të gjitha adresat Hotmail që u krijuan gjatë kësaj periudhe, disa me emra shumë qesharak.

Hotmail ishte një sukses i menjëhershëm, pavarësisht nga ruajtja e tij prej 2 MB, e cila ishte e mirë në atë kohë, megjithëse jo aq sa duhet për standardet e sotme. Në muajin e parë, Hotmail tërhoqi më shumë se 100.000 abonentë dhe regjistroi miliona përdoruesit e parë në më pak se gjashtë muaj.

Epoka e re krah për krah me Microsoft

Epoka e re krah për krah me Microsoft

Kur Microsoft filloi negociatat për të blerë Hotmail në fund të 1997, Hotmail kishte tashmë 10 milionë abonentë në mbarë botën dhe kontrollonte një të katërtën e tregut të postës elektronike.

America Online (AOL), ofruesi më i madh i postës elektronike në botë në atë kohë, kishte 12 milionë abonentë. Bhatia më pas i tha Indian Express, i cili fillimisht ishte i kujdesshëm ndaj Microsoft për shkak të reputacionit të tij si monopol.

Megjithatë, Bhatia tha se CEO i saj, Bill Gates, "nuk e ka humbur aftësinë për të kuptuar se çfarë po ndodh sot". Blerja e Hotmail ishte vërtetimi i atij vizioni.

Më në fund, Hotmail ra dakord t'ia shesë Microsoft-it, në një marrëveshje shkëmbimi aksionesh me vlerë 400 milionë dollarë, duke krijuar dy milionerë të rinj në internet.

MSN Hotmail, emaili më i popullarizuar në botë

MSN Hotmail, emaili më i popullarizuar në botë

Microsoft përfitoi menjëherë nga aseti i tij i ri, duke shtuar Hotmail në grupin e tij të shërbimeve MSN dhe duke e përshtatur atë për tregjet në mbarë botën. Nisma ishte shumë e suksesshme dhe baza e përdoruesve u rrit më shpejt se ajo e çdo media në histori.

Në fillim të vitit 1999, MSN Hotmail kishte më shumë se 30 milionë përdorues dhe shtonte 150.000 të rinj çdo ditë. Email-i ishte aktiviteti më i popullarizuar në internet në atë kohë, me pothuajse 90% të përdoruesve të internetit që e kishin adoptuar atë.

Me MSN Hotmail, Microsoft ofroi një shërbim të shpejtë, falas, të besueshëm dhe të përballueshëm. nga çdo kompjuter me akses në internet. Me pak konkurrentë, është e lehtë të shihet se si ky shërbim u rrit aq shpejt sa u rrit.

Megjithatë, kushdo që i bën gjërat i pari nuk i bën domosdoshmërisht më mirë, kështu që do të ketë ende gjëra që do të vinin që do të shënonin fillimin e rënies së Hotmail.

Problemet e sigurisë së Hotmail

Problemet e sigurisë së Hotmail

Problemet u shfaqën në vitin 1999, kur hakerët raportuan një gabim që lejonte këdo të hynte në llogaritë e Hotmail me fjalëkalimin "eh".

Microsoft e mohoi këtë teori, duke sugjeruar se ishte një derë e pasme e lënë aksidentalisht pas nga zhvilluesit. Pavarësisht nga shkaku, çështja u përshkrua nga Wired si "incidenti më i përhapur i sigurisë në historinë e internetit".

Një situatë tjetër e ngjashme ndodhi në vitin 2001, kur u zbulua se çdokush mund të hynte në një llogari Hotmail dhe krijoni një URL të personalizuar për të lexuar mesazhe private nga llogari të tjera, pa pasur nevojë për një fjalëkalim.

Gjithçka që nevojitej për të gjetur një objektiv specifik ishte një emër përdoruesi dhe një numër i vlefshëm mesazhi, i cili mund të merret me mend nga një softuer i specializuar. Në të njëjtin vit 2001, Microsoft lëshoi ​​​​Windows XP së bashku me Internet Explorer 6.

Kompania Redmond ishte forca mbizotëruese e teknologjisë, por në ato ditë ajo po përballej me luftërat e shfletuesve dhe një padi antitrust kundër qeverisë amerikane. Ai e akuzoi atë se kishte një pozicion të paligjshëm monopol në tregun e kompjuterave.

Është e qartë se kishte disa shpërqendrime në ajër, dhe Microsoft nuk ka qenë shumë i mirë në frontin e sigurisë për disa vite.

Shfaqja e Google si një opsion i ri

Shfaqja e Google si një opsion i ri

Por në fund, këto probleme u zbehën në lidhje me një kërcënim më të madh për dominimin e Hotmail. Në prill 2004, Google lançoi Gmail si një projekt beta, duke ofruar 1 GB hapësirë ​​ruajtjeje falas.

Për sa i përket marketingut, oferta ishte e shkëlqyer dhe 1 GB ruajtje falas dukej e pakufizuar në krahasim me shërbimet e tjera të postës elektronike që ofronin. Kjo detyroi Microsoft dhe Yahoo! për të përmirësuar ofertën e saj, duke kryer një sërë risive në këtë fushë.

Kur u lançua Gmail, Hotmail kufizoi hapësirën falas të përdoruesve në 2 MB. Disa muaj më vonë, ajo zgjeroi kapacitetin në 250 MB për llogaritë falas dhe aftësinë për të dërguar bashkëngjitje deri në 10 MB.

Ndërsa Google ishte i zënë duke bërë gjënë e tij me Gmail, Microsoft ishte duke punuar shumë në një sistem të ri email, i cili do të dilte nga beta si Windows Live Hotmail në mesin e 2007.

Kjo zgjati shumë (në shkallën kohore të internetit), gjë që i dha Gmail një vrull të mjaftueshëm. Tashmë në këtë kohë, Hotmail konsiderohej i modës së vjetër, i ngadaltë dhe shumë i thjeshtë. Njëkohësisht, MSN Messenger përjetoi gjithashtu një spirale në rënie.

Redmonds kaluan vitet e ardhshme duke përshpejtuar shërbimin, por jo mjaftueshëm. Ata gjithashtu punuan për ta bërë Hotmail më të besueshëm dhe më të lehtë për t'u përdorur, shtimi i përputhshmërisë me Firefox dhe Chrome dhe integrimi i kërkimit Bing.

Në vitin 2010, përditësimi "Wave 4" i Microsoft mundësoi filtrat me 1 klikim dhe rrëshqitjen e kutisë hyrëse. Mbështetja për Exchange ActiveSync nuk vonoi shumë, me pseudonimet, veprimet e menjëhershme, fshirjet e planifikuara dhe aktivizimin e SSL si parazgjedhje të shtuara në 2011.

Nga Hotmail në Outlook.com

Nga Hotmail në Outlook.com

Microsoft nuk ishte në gjendje të pastronte reputacionin e dëmtuar që kishte fituar Hotmail mes entuziastëve të teknologjisë dhe të rinjve të atij momenti. Shërbimi ishte gjithashtu veçanërisht i popullarizuar me spammers.

Përpjekjet për të adresuar mesazhet e padëshiruara, duke përfshirë përditësimin e politikës së saj kundër postimeve të padëshiruara dhe rezervimin e të drejtës për të mbyllur çdo llogari që shkel kushtet e shërbimit të saj, nuk e zgjidhën problemin.

Shërbimi i ri i emailit i Microsoft, Outlook.com, u lançua në versionin beta në korrik 2012, me një dizajn të pastër dhe modern. Përdoruesve aktualë të Hotmail iu dha mundësia të mbanin shtesën e tyre @hotmail.com ose ta konvertonin atë në @outlook.com.

Ishte një sukses i menjëhershëm, me më shumë se 10 milionë përdorues që u regjistruan vullnetarisht në Outlook.com në dy javët e para. Shërbimi doli nga beta në fillim të vitit 2013 dhe në maj, Microsoft përfundoi migrimin nga Hotmail në Outlook.com.

Kompania tha atëherë se kishte 400 milionë llogari aktive të Outlook.com, nga kulmi i Hotmail prej "më shumë se 300 milionë", pjesërisht falë rritjes organike të nxitur nga entuziazmi për produktin e ri.

Skype, modaliteti i errët dhe më shumë

Skype, modaliteti i errët dhe më shumë

Microsoft vazhdoi të forconte Outlook.com me veçori të reja gjatë viteve, duke përfshirë integrimin në Skype, mbështetjen IMAP dhe më shumë. Ata madje provuan një version me pagesë të quajtur Outlook Premium, por përfundimisht i përfshinë ato veçori në Office 365.

Një tjetër problem sigurie ka ndodhur në fillim të vitit 2019, kur një haker përdori kredencialet e një punonjësi për të hyrë në llogaritë e emailit të disa përdoruesve. Ndikimi i shkeljes nuk ishte aq i dëmshëm, por Microsoft e trajtoi situatën në një mënyrë të dyshimtë.

Modaliteti i errët mbërriti menjëherë pas kësaj, i cili u krijua për të rritur jetëgjatësinë e baterisë dhe për të zvogëluar tendosjen e syve për ata që zgjodhën ta përdorin atë. Që këtu, nuk ka pasur njoftime të mëdha për shërbimin e postës së Microsoft-it.

Cili është realiteti aktual i Hotmail?

Cili është realiteti aktual i Hotmail?

Që kur Microsoft kaloi nga Hotmail në Outlook, shkuarja në www.hotmail.com ju ridrejton te shërbimi i postës elektronike Outlook, e cila aktualisht jeton në domenin outlook.live.com.

Miliona adresa emaili @hotmail ekzistojnë ende dhe janë ende në përdorim së bashku me shumë forma të tjera të saj (@live, @msn, @passport dhe sigurisht @outlook), dhe adresat e reja të emailit mund të krijohen ende sot. @hotmail.

Sidoqoftë, emaili nuk është më një aset i nxehtë midis pronave të uebit. DHEEkziston një perceptim në favor të Microsoft, i konsideruar midis neutralit dhe pozitivit të Outlook.com dhe shërbimet që ato ofrojnë aktualisht.

Hotmail shërbeu si bazë për shfaqjen e platformave të reja të postës, teknologjive të mesazheve dhe ruajtjes në cloud. Ndoshta do ta shohim Hotmail edhe për disa vite të tjera, megjithëse padyshim jo me të njëjtën forcë të fillimeve të tij.

Shkurtimisht, rënia e Hotmail është e lidhur me rënien e vetë emailit si një mjet komunikimi global me përdorim masiv.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.