Bitcoin, çfarë është ajo, si funksionon dhe ku të blini Bitcoins

Ne kemi dëgjuar për Bitcoins për disa vjet, jo vetëm në lajme, por edhe në seri televizive. Problemi është se në shumicën e rasteve, veçanërisht në seritë televizive, Çfarë janë Bitcoins në të vërtetë dhe çfarë mund të bëjmë me to është e shtrembëruar. Bitcoin është një monedhë virtuale Nuk kontrollohet nga asnjë organ i autorizuar, nuk ruhet në banka, është i pagjurmueshëm dhe në shumë raste, veçanërisht në ditët e para të tij, është shoqëruar me veprimtari të paligjshme në lidhje me shitjen e drogës dhe armëve (Rruga e Mëndafshit do të tingëllojë të njohur për të gjithë ne). Por nëse zhytemi pak më thellë në atë që është në të vërtetë kjo monedhë e re, mund të shohim se mund të bëhet, në një të ardhme jo shumë të largët, një monedhë e përdorur gjerësisht nga përdoruesit.

Përveç kësaj, Bitcoin ka pësuar një rritje spektakolare në çmimin e saj, prandaj është bërë një mundësi e shkëlqyer investimi për ata që duan të marrin një kthim të konsiderueshëm të parave të tyre. 5.000 €, 10.000 €, 200.000 €, even madje ka profesionistë në sektor që parashikojnë një të ardhme ku Bitcoin mund të jetë me vlerë një milion euro. Përballë pretendimeve të tilla, shumë njerëz po hyjnë në tregun Bitcoin si investitorë.

Çfarë është Bitcoin?

Bitcoin

Siç kam komentuar më lart, Bitcoin është një monedhë dixhitale, ajo nuk ka shënime ose monedha fizike me të cilat mund të kryejë transaksione. Bitcoins ruhen në kuletat virtuale nga të cilat ne mund të bëjmë pagesa të menjëhershme përmes internetit. Duke lënë mënjanë përdorimin e zakonshëm me të cilin ishte lidhur, aktualisht Microsoft, platforma e lojrave Steam, kazinotë në Las Vegas dhe madje ekipet e basketbollit NBA e pranojnë këtë monedhë dixhitale si një formë pagese, por ato nuk janë të vetmet që nga numri i bizneseve dhe kompanitë e mëdha që kanë filluar të favorizojnë përdorimin e kësaj monedhe po rritet.

Me pak fjalë mund ta themi atë Bitcoin është një monedhë plotësisht dixhitale, e decentralizuar dhe e drejtuar nga përdoruesit. Për shkak të mungesës së njohurive rreth kësaj monedhe të re që nuk kontrollohet nga ndonjë organizatë financiare, disa vende kanë filluar të bllokojnë faqet e internetit që lejojnë operacione me këtë monedhë, të tilla si Rusia, Vietnami, Indonezia. Sidoqoftë, vende të tjera si Shtetet e Bashkuara dhe Brazili tashmë ofrojnë ATM, ku ne mund të blejmë Bitcoins direkt duke i shoqëruar me portofolin tonë.

Ka kriptovaluta të tjera të tilla si Eter, Litecoin dhe Ripple por e vërteta është se Bitcoin është sot kriptomonedha e vetme me rëndësi dhe peshë në të gjithë botën.

Kush e krijoi Bitcoin-in?

Craig Wright

Megjithëse nuk ka asnjë provë të vërtetë se kush ishte krijuesi i tij, shumica e këngëve e kreditojnë Satoshi Nakamoto në vitin 2009, megjithëse idetë e para për të krijuar një monedhë të decentralizuar dhe anonime u gjetën në vitin 1998, në një listë postimesh të krijuar nga Wei Dai. Satishi kreu testet e para të funksionimit të një koncepti Bitcoin në një listë postimesh në universitetin e tij, edhe pse pak pasi ai u largua nga projekti, duke lënë një det dyshimesh dhe duke shkaktuar një mungesë të të kuptuarit në lidhje me burimin e hapur në të cilin bazohet Bitcoin dhe dobia e vërtetë.

Në vitin 2016, australiani Craig Wright, pretendoi se ai ishte krijuesi i monedhës dixhitale së bashku me Dave Kleiman (ndërroi jetë 2013) duke deklaruar se emri i Satoshi Nakamoto ishte i rremë dhe ishte krijuar nga të dy ata për t'u fshehur në mënyrë anonime. Craig paraqiti një seri çelësash privatë të lidhur me monedhat e para të krijuara nga Nakamoto, por duket se informacioni që ai zbuloi për të provuar se ai ishte krijuesi nuk ishte i mjaftueshëm dhe tani për tani emri i krijuesit të Bitcoins është ende në ajër .

Sa vlen një Bitcoin?

sa vlen një bitcoin

Në vitin e fundit, çmimi i Bitcoin është ngritur në qiell 500%, dhe në kohën e shkrimit të këtij artikulli, çmimi i Bitcoin është afërsisht në 2.300 dollarë. Përkundër bumit që ka monedha në vitet e fundit, shumë janë akoma skeptikë kur bëhet fjalë për të investuar në këtë monedhë dixhitale, duke e kataloguar atë si një efekt flluske që herët a vonë do të shpërthejë, duke marrë paratë e të gjithë përdoruesve që kanë investuar kohë dhe para në këtë monedhë.

A doni të investoni në Bitcoin?

Klikoni KERETU për të blerë Bitcoin

Një pikë në favor të saj është se nuk varet nga asnjë organ që e rregullon atë dhe mund ta kontrollojë atë, në mënyrë që vetëm përdoruesit dhe minatorët, së bashku me numrin e operacioneve të kryera çdo ditë, të mund të ndikojnë në rritjen ose rënien e çmimit të tyre. Aplikacionet ose faqet e ndryshme në internet që na lejojnë të blejmë dhe shesim Bitcoins na ofrojnë vlerësimin në momentin e saktë që duam të kryejmë transaksionin në mënyrë që të dimë në çdo kohë numrin e Bitcoins që do të marrim. Nëse dëshironi të blini Bitcoins, rekomandimi ynë është që të përdorni një platformë të fuqishme dhe të sigurt si Coinbase. Kliko këtu për të hapur një llogari me Coinbase dhe për të blerë Bitcoins tuaj të parë.

 Ku mund të blej Bitcoins?

Edhe pse vlera e Bitcoins mund të ndryshojë mjaft gjatë një viti, gjithnjë e më shumë përdoruesit të cilët janë të interesuar të investojnë në këtë kriptovalutë. Aktualisht në internet mund të gjejmë një numër të madh faqesh në internet që na lejojnë të investojmë në Bitcoins. Por nga gjithçka që mund të gjejmë, shumë prej tyre thjesht duan të mbajnë paratë tona pa ofruar asgjë në këmbim, ne nxjerrim në pah Coinbase, një nga të parët që vuri bast për këtë monedhë jo të centralizuar dhe anonime pothuajse nga fillimi.

Për të qenë në gjendje blini Bitcoins përmes Coinbase ne duhet shkarkoni aplikacionet përkatëse për secilin sistem operativ: iOS ose Android. Pasi të regjistrohemi dhe të përfundojmë disa hapa të thjeshtë verifikimi, ne plotësojmë të dhënat e llogarisë sonë bankare dhe mund të fillojmë të blejmë Bitcoins, Bitcoins që do të ruhen në portofolin që na ofron ky shërbim, nga të cilat mund të bëjmë pagesa për përdoruesit e tjerë në këtë monedhë ose thjesht ruajtur ato derisa çmimi i tyre në treg është më i lartë se ai aktual.

Në të njëjtin aplikacion ne mund të marrim shpejt vlerën e Bitcoin në kohën e blerjes ose shitjes, në mënyrë që të mos kemi nevojë të këshillohemi me faqe të tjera në internet përpara se të kryejmë procesin. Si rregull i përgjithshëm, vlera e Bitcoin tregohet në dollarë, kështu që këshillohet të blini këtë monedhë në dollarë dhe jo në euro, përndryshe ne duam të humbasim para me ndryshimet e bëra nga banka për të kryer transaksionin.

Coinbase: Bli Bitcoin & ETH
Coinbase: Bli Bitcoin & ETH
zhvilluesi: CoinbaseAndroid
Çmimi: Falas

Si të mirojmë Bitcoins

Në mënyrë që të filloni të vendosni kokën në botën e Bitcoins ju duhet para së gjithash lidhje interneti, një kompjuter i fuqishëm dhe një program specifik. Në treg mund të gjejmë pirunë të ndryshëm të aplikacionit me burim të hapur të përdorur për të fituar Bitcoins, gjithçka varet nga ajo se cila i përshtatet më mirë nevojave tuaja. Procesi për të minuar Bitcoins është i thjeshtë, pasi ekipi juaj është përgjegjës, së bashku me mijëra kompjuterë të tjerë, për të përpunuar transaksionet që ndodhin në treg dhe në këmbim të mbledhin Bitcoins. Padyshim që sa më shumë ekipe të keni punuar, aq më shumë Bitcoins mund të merrni, edhe pse jo gjithçka është aq e bukur sa duket.

Kur ka më shumë konkurrencë, shanset që ekipi juaj do të përdoret për të bërë një transaksion të ulet, prandaj shkalla e fitimit zvogëlohet. Askush nuk mund ta kontrollojë sistemin për të rritur të ardhurat e Bitcoins, e vetmja gjë që mund të bëhet është krijimi i fermave që kanë një numër të madh kompjuterash të lidhur në rrjet, e cila nga ana tjetër kjo sjell një kosto të konsiderueshme të dritës, pa llogaritur koston e pajisjeve, të cilat duhet të jenë mjaft të fuqishme.

Shpejtësia me të cilën ato krijohen zvogëlohet kur lëshohen Bitcoins, derisa të arrihet shifra prej 21 milion, në të cilën kohë nuk mund të gjenerohen më monedha elektronike të këtij lloji. Por për të arritur atë shumë ka ende shumë kohë për të bërë.

Një tjetër mundësi për të minuar Bitcoin në një mënyrë shumë më të lehtë është marrja me qira e një sistemi Miniera në re të bitcoins.

Kush kontrollon Bitcoins?

Problemi që Bitcoins përfaqëson për vendet dhe bankat e mëdha është se nuk ka asnjë institucion që është i ngarkuar të kontrollojë gjithçka që lidhet me këtë monedhë, diçka që padyshim nuk i bën ata qesharakë, veçanërisht për një kohë në këtë pjesë ku Bitcoin po fillon të bëhet një monedhë e përbashkët, megjithëse ka akoma shumë vite për të bërë para se të jetë një alternativë e vërtetë.

Coinbase, Blockchain.info dhe BitStamp janë të ngarkuar me ofrimin e infrastrukturës Bitcoin, janë nyje që punojnë për përfitim, kështu që ata lëvizin gjithmonë për interesin e tyre, kushdo që u ofron më shumë para, por nuk janë ata që i vendosin ato në qarkullim, ajo detyrë bie mbi minatorët, njerëz që falë softverit specifik dhe fuqia e kompjuterit tuaj mund të jetë miniera dhe të fitojnë Bitcoins.

Avantazhet e Bitcoins

 • SiguriMeqenëse përdoruesit kanë kontroll të plotë mbi të gjitha transaksionet e tyre, askush nuk mund të ngarkojë një llogari siç mund të bëjnë kartat e kreditit ose llogaritë e kontrollit.
 • i tejdukshëm. Të gjitha informacionet që lidhen me Bitcoins janë në dispozicion të publikut përmes blockchains, një regjistër ku të gjitha informacionet në lidhje me këtë monedhë janë në dispozicion, një regjistër që nuk mund të modifikohet ose manipulohet.
 • Komisionet nuk ekzistojnë. Bankat jetojnë jashtë komisioneve që na ngarkojnë përveç që luajnë me paratë tona. Pagesat që ne bëjmë me Bitcoins, në shumicën e rasteve janë plotësisht falas pasi nuk ka ndërmjetës për ta bërë atë, megjithëse nganjëherë, në varësi të llojit të shërbimit që duam të paguajmë, mund të zbatohet një komision, por në raste shumë specifike.
 • shpejtësi. Falë Bitcoins ne mund të dërgojmë dhe marrim para praktikisht menjëherë nga ose kudo në botë.

Disavantazhet e Bitcoins

Padyshim që jo vetëm bota, dhe më pak organizatat financiare, janë në favor të popullarizimit të kësaj monedhe, kryesisht sepse ajo nuk ka asnjë mënyrë për të arritur dhe kontrolluar atë.

 • stabilitet. Që nga lindja e saj, Bitcoins kanë arritur shifra që tejkalojnë një mijë dollarë për njësi, dhe ditë më vonë ato kanë një vlerë prej disa qindra dollarësh. E gjitha varet nga operacionet dhe vëllimi i Bitcoins që lëvizin në atë moment.
 • popullaritet. Me siguri nëse pyesni dikë të njohur për bitcoin dhe që nuk është shumë në teknologji, ai do t'ju tregojë nëse po flisni për një pije energjike ose diçka të ngjashme. Megjithëse gjithnjë e më shumë biznese dhe kompani të mëdha kanë filluar ta mbështesin këtë monedhë, ka ende shumë për të bërë para se ajo të bëhet një monedhë e zakonshme e përditshme.

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

3 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Bitcoin dijo

  Cryptocurrency bazohet në një sistem "peer to peer" (nga përdoruesi në përdorues) që ka bërë të mundur ndërprerjen e problemeve të mjeteve të mëparshme të pagesave: nevojën për një palë të tretë.

  Para shpikjes së kriptovalutave, kur dëshironit të bënit një pagesë në internet, duhet të drejtoheni në platforma të tilla si Bankat, Paypal, Neteller, ... etj për të bërë pagesa.

  Me kriptovalutën Bitcoin kjo ka ndryshuar pasi nuk është e nevojshme të kesh ndonjë organ pas kësaj monedhe falas, duke qenë vetë rrjeti i gjeneruar nga përdoruesit (mijëra kompjutera në të gjithë botën) të cilët sigurohen që të kryejnë monitorimin, kontrollin dhe regjistrimin e transaksionet.

 2.   Satoshi Nakamoto dijo

  Z. Craig Wright, ky nuk është Satoshi. Ky njeri ishte marrësi aksidental i një prej disqeve të forta që unë përdorja.
  Transaksioni Finney, është një transaksion që kam bërë nga kompjuteri im, një Core 2 Duo me 2 GB ram dhe 80 disk të ngurtë, pasi kam rënë në Pdf me 9 fletë të Bitcoin, së bashku me krahasimin e ligjit të Moore, në laptopin tim .

  Transaksioni i Said u bë nga kompjuteri im në një kompjuter portativ Acer Aspire, dhe disku i ngurtë 2,5 i laptopit u tha në të për shkak të një gabimi. Marrëdhënia ime me këtë njeri nuk ishte më shumë se komerciale, unë nuk e njoh atë, as nuk e di se çfarë ai synon, as qëllimin e gjithë kësaj çështje.

  Transaksioni Finney ishte prova e parë që bëra, përmes ip dhe me portin 8333 të suksesshëm. Unë dhe Finney kamuflojmë një dërgim skedari dhe një transaksion për të rregulluar një takim.

  Kjo është një nga të vërtetat dhe misteret që ju kam zbuluar sot.

  Sot, unë do të mbetem anonim, por këtë herë ndryshe nga vitet e fundit, unë jam më i gatshëm të flas.

  satoshi.

 3.   James Noble dijo

  E RORTNDSISHME: në Spanjë, përdorni LiviaCoins.com për të blerë ose shitur bitcoin. Fastshtë e shpejtë dhe e thjeshtë