Hadron Collider nembé ngagancangkeun atom hidrogén kahijina

Hadron Collider

Ayeuna anjeun pasti terang naon anu urang carioskeun nalika urang ngadugikeun ieu Hadron Collider ageung, akselerator sareng partikel collider anu perenahna aya dina fasilitas CERN o Organisasi Éropa pikeun Panilitian Nuklir. Struktur anu dina waktos éta dirarancang pikeun nubruk balok hadron pikeun nalungtik kaabsahan sareng watesan Modél Standar Fisika.

Pikeun ngalaksanakeun padamelan ieu dina waktos éta, fasilitas diwangun dugi ka ayeuna masih kénéh ageung di planet ieu. Sangkan urang tiasa kéngingkeun ideu anu langkung saé, koméntar yén éta parantos diwangun dina a torowongan 27 kilométer dina kuriling sareng di anjeunna, dugi ka ayeuna, langkung ti 2000 ahli fisika ti 34 nagara béda damel sedengkeun ratusan universitas sareng laboratorium anu béda ti sakumna dunya damel pikeun pangwangunanna.


tabrakan

Hadron Collider mangrupikeun salah sahiji téknologi anu ngabantosan manusa anu paling paham kana lingkunganana

Sakumaha anjeun tiasa tingali, nalika urang nyarioskeun ngeunaan Hadron Collider urang nyarioskeun téknologi anu, sanaos muka panto anyar pikeun pamahaman manusa, kaleresan éta ogé ngagaduhan bayangan na. Tanpa kedah jero teuing kana naon anu tiasa kajantenan upami bagian tina strukturna gagal nalika tés, bejakeun yén dina salah sahiji perbaikan anu terakhir butuh sakedik langkung dua taun kanggo ngerjakeunana deui.

Jauh tina sadayana ieu, kedah disebatkeun yén tepat pikeun struktur ieu urang ngahutang éta, contona, di 2012 Higgs Boson dipanggihan Sareng, saprak tanggal éta, ahli fisika parantos berhasil diajar ngeunaan seueur partikel subatomik anu énggal, sareng éta ogé parantos satia ngalaksanakeun salah sahiji targétna, nyaéta ngabantosan pikeun ngonfirmasi wates kanyataan.

Henteu diragukeun kami nyanghareupan stratégi anu kutang hutang manusa, tapi, sapuluh taun ékspérimén, ieu mangrupikeun kahiji kalinya panaliti sareng ilmuwan anu damel di markas wani teu ngan ukur nyuntik inti atom kana mesin, tapi ogé atom-atom kalungguhan anu éléktron tunggal.

Lokasi CERN

CERN tiasa ngajantenkeun Hadron Collider janten pabrik sinar-gamma

Pikeun netelakeun tujuan ékspérimén, anu nanggungjawaban kana CERN parantos ngumumkeun yén ieu ngan ukur bukti konsép anu dimaksudkeun pikeun nguji ideu anyar anu disebat salaku Pabrik Gamma, sami anu dimaksudkeun pikeun ngajantenkeun Hadron Collider janten pabrik sinar gamma anu tiasa ngahasilkeun partikel anu masif bahkan jinis-jinis zat anyar.

Dina kecap-kecap na Michaela Schauman, insinyur anu damel sareng Hadron Collider ayeuna:

Kami nalungtik ideu anyar ngeunaan kumaha urang tiasa ngagedekeun program panilitian sareng prasarana CERN ayeuna. Milarian anu tiasa nyaéta léngkah munggaran.

Sabalikna tina naon anu anjeun bayangkeun, ékspérimén sapertos ieu sanés hal anu énggal di CERN kumargi sacara harfiah unggal taun, sateuacan panutup taunan usum salju, paniliti ékspérimén sareng tukeur tabrakan proton pikeun inti atom. Kabaruan nyaéta yén waktos ayeuna anu parantos dicobian ku aranjeunna colisoinate sakabeh atom.

Alesan balik kanyataanna élmuwan henteu pernah ngalakukeun tés ieu mangrupikeun saderhana atom timah anu rapuh sareng gampang pisan ngahaja nyabut éléktron anu pamustunganana tungtungna nyababkeun inti nabrak témbok sinar tabung.

nurutkeun Michaela Schauman:

Upami seueur teuing partikelna pareum, Hadron Collider sacara otomatis miceun balok sabab prioritas urang ngajaga strukturna.

Dina ramalan kami nyimpulkeun yén durasi jinis balok khusus ieu di jero Hadron Collider sahenteuna bakal 15 jam. Dina pengertian ieu, kami kaget nalika terang yén kahirupan anu manpaat tiasa dugi ka 40 jam. Ayeuna patarosan naha urang tiasa ngajaga kahirupan balok anu sami dina intensitas anu langkung luhur ku ngaoptimalkeun konfigurasi collider, anu masih dikonfigurasi pikeun dianggo ku proton.

ngalereskeun collider

Panaliti milarian kagunaan anyar pikeun Hadron Collider

Upami waktosna sumping pikeun panaliti ngaoptimalkeun sinar atom ieu, léngkah salajengna nyaéta némbak atom anu beredar nganggo laser pikeun éléktron naék kana tingkat énergi anu langkung luhur. Dina Hadron Collider, atom bakal gerak gancang pisan sareng cahaya, janten énergi partikel na luhur pisan, sakaligus neken panjang gelombang. Ieu bakal ngajantenkeun robah jadi sinar gamma.

Sakali sinar gamma cukup kuat, aranjeunna bakal gaduh kamampuan ngahasilkeun partikel sapertos quark, éléktron komo muons, teu kakantun yén, nalika waktuna dugi, aranjeunna bahkan tiasa janten partikel masif sareng berpotensi bahkan anu énggal. Jinis zat sapertos perkara poek.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.