Бесплатен уредник на видеа

Најдобри бесплатни уредници за видео

Барам бесплатен уредник на видео? Заедно со Божиќ, летото е време од годината кога корисниците поинтензивно го користат својот смартфон или таблет, за да ги зачуваат посебните моменти со најблиските или патувањето што толку многу сакаа да го направат. Кога завршуваат овие периоди, имаме на располагање огромна количина видеа и фотографии, меѓу кои треба да поставиме ред за да можеме да пристапуваме до нив кога сакаме.

Во овие случаи, првото нешто што треба да направиме е да ги избришеме сите слики и видеа што се удвоени или кои се заматени. Подоцна можеме да ги класифицираме според датумите. И, конечно, најдоброто нешто што можеме да направиме за да ги споделиме тие посебни моменти со нашите семејни пријатели е да создадеме видео. Во оваа статија ќе ви покажеме најдобрите бесплатни уредници за видео за Windows, Mac и Linux, така што платформата што ја користите не е пречка.

Видео едиторите што ви ги прикажуваме подолу, освен што се бесплатни, ни овозможуваат да создадеме фантастични видеа ако имаме малку фантазија, бидејќи во повеќето случаи тие ни ги нудат основните опции за уредување како сечење и лепење, сечење видеа, додавање филтри, користење транзиции помеѓу видеа ...

Најдобри бесплатни уредници за видео за Windows

Windows Movie Maker

Windows Movie Maker, бесплатен видео едитор за Windows

До лансирањето на најновата верзија на Виндоус, број 10, Мајкрософт ја вклучи апликацијата Windows Movie Maker, многу едноставна апликација што ни овозможи да креираме домашни видеа со многу малку компликации, но се чини дека со доаѓањето на Виндоус 10 тој се откажа од проект без да понуди алтернатива во рамките на неговиот екосистем. До пред нешто повеќе од една година, тој можеше да се преземе заедно со пакетот Windows Live Essentials, но Windows престана да ја нуди оваа можност, па Освен ако немате компјутер со Windows 7 или Windows 8.x, нема да можете да ја користите оваа основна и едноставна апликација.

Блендер

Таа е една од најкомплетните програми за уредување видеа, но исто така ни овозможува да креираме 3Д содржина што ќе ја вклучуваме во видеата. Се разбира, создавањето на 3D објекти не е мал подвиг и ќе ни одземе голем број часови, но важна работа во врска со оваа апликација се сите опции што ни ги нуди при креирање на сопствени видеа.

Преземете мешалка за Windows

Avidemux

Avidemux, бесплатен уредник на видеа за Mac, Windows и Linux

Не е достапна само за Виндоус, туку и г.Има верзија за Linux и Mac. Со Avidemux можеме да додадеме различни аудио записи на нашите видеа, покрај тоа што ќе вметнеме какви било фотографии меѓу нив, можеме да ги елиминираме фрагментите на видео, да исечеме и залепиме делови, да додадеме голем број на филтри

Преземете го Avidemux за Windows

ВидеоПад

VideoPad е еден од најцелосните бесплатни уредници на видео што можеме да го најдеме на платформата Microsoft Windows. Со VideoPad можеме да додадеме филтри, да ја измениме осветленоста и контрастот на видеата, како и да ја измениме заситеноста на боите, да додадеме транзиции и да додадеме предмети за да ги персонализираме нашите видео креации. Премногу ни овозможува да го извезуваме резултатот на ДВД или да ја извезуваме датотеката да може да го прикачува на социјални мрежи, Јутјуб и други. Да креирате едноставни видеа без многу претензии, VideoPad е идеално. Но, ако сакаме да го искористиме целиот потенцијал што тој ни го нуди, ќе мора да го поминеме полето, нешто вообичаено во некои од овие апликации.

Преземете VideoPad за Windows

Filmora

Filmora, бесплатен уредник на видеа за Mac и Windows

Ако бараме бесплатна апликација која ни нуди голем број опции и која исто така ни нуди многу интуитивен интерфејс, зборуваме за Filmora, апликација која ни овозможува да користиме опции како што е зелениот екран, го контролира брзината на видеата снимени на камера е бавна, додавајте текстови, музика, филтри ... Исто така, ни овозможува извезувајте ги видеата директно на YouTube, Vimeo, Facebook ...

Преземете ја Filmora за Windows

Lightworks

Бесплатната верзија на Lightworks ни нуди голем број опции за да може корисникот да ги креира своите домашни видеа брзо и лесно. Оперативниот интерфејс е дизајниран така што можеме да го користиме без прибегнување кон упатства. Резултатот од видеата што ги создаваме може да се извезува со максимална резолуција од 72op, мора да помине низ касата ако сакаме да ја извеземе содржината со квалитет од 4k, што исто така ни нуди многу повеќе опции, опции за корисници кои се професионално посветени до уредување видео.

Преземете Lightworks за Windows

Најдобри бесплатни уредници за видео за Mac

iMovie

iMove, бесплатен уредник на видео за Mac

iMove е практично откако пристигнав во продавницата за апликации Mac, најдобрите апликации што во моментов можеме да ги најдеме за да ги уредиме нашите видеа целосно бесплатно на нашиот Mac. Операцијата се базира на шаблони, така што за помалку од една минута можеме да создадеме фантастични видеа со користење на музика и естетика што ја придружуваат секоја од шаблоните. Оваа апликација е достапна за преземање потполно бесплатно и не ни нуди било каков вид на набавка во рамките на тоа за да може да се прошират опциите за работа.

Преземете iMovie за Mac

Filmora

Благодарение на Фимора можеме да додадеме транзиции на нашите видеа, како и текст за да ги опишеме видеата, различните аудио траки, анимирани елементи ... Исто така, ни овозможува даработа со видеа со бавно движење, поделете го екранот на два дела, работете со зелена позадина ... Filmora е дизајниран да биде апликација со многу едноставно и интуитивно ракување.

Преземете ја Filmora за Mac

Lightworks

Lightworks, бесплатен уредувач на видео за Windows, Mac и Linux

Друга апликација за повеќе платформи е Lightworks, апликација која исто така е достапна за Windows и Linux. Со бесплатната апликација Lightworks, на располагање имаме платена верзија со многу повеќе опции, можеме да создадеме секаков вид видео со додавање аудио записи, отсекување видеа, додавање филтри како и можност да ги извезуваме видеата директно на платформи како што се YouTube или Vimeo.

Преземете Lightworks за Mac

ВидеоПад

VideoPad, како што споменав погоре, е исто така достапен за Windows. Компатибилен е со главните видео формати, како и со слики и аудио датотеки, со кои можеме да создадеме фантастични композиции во видео формат. При извоз на резултатот што го создадовме, апликацијата ни овозможува да го направиме тоа до 4k резолуција, нешто што многу малку бесплатни апликации можат да го направат денес. Покрај тоа, но она што го сакаме е да ги поставуваме нашите видеа на YouTube, Facebook, Flickr или други платформи, можеме да го направиме тоа директно од апликацијата без да мора да го оставиме во кое било време. Бесплатната основна верзија ни нуди доволно опции за создавање на наши видеа, но ако сакаме да го искористиме максимумот, ќе мора да одиме на каса и да купиме лиценца.

Преземете VideoPad за Mac

Avidemux

Уредник исто така достапен за Windows и Linux со кој можеме да ги извршуваме најосновните и едноставни задачи при креирање видеа, како на пр испреплетувајте слики помеѓу видеата, додадете филтри, музички нумери, исечете и залепете видеа или исечете ги.

Преземете го Avidemux за Mac

Блендер

Блендер, бесплатен видео едитор за Mac, Windows и Linux

Не само што е еден од најкомплетните уредници на видеа, туку и ни овозможува создаде 3D објекти да ги вклучиме во нашите видеа. Очигледно, работењето на оваа апликација не е толку интуитивно како што би можеле да посакаме, но ако сакате да имате при рака голем број опции за создавање на вашите видеа, Blender е вашата апликација.

Преземете мешалка за Mac

Најдобри бесплатни уредници за видео за Linux

Иако може да изгледа дека платформата Linux не ни нуди вакви видови апликации, ние многу грешиме, бидејќи можеме да најдеме голем број апликации со кои можеме да создадеме фантастични видеа од нашите омилени моменти. Иако е точно дека зад повеќето од овие апликации нема големи студии, апликациите што ви ги прикажуваме подолу се прилично целосни и понекогаш тие ни нудат повеќе опции отколку што можеме да најдеме во другите екосистеми.

Avidemux

Како што коментирав погоре, ова апликација за вкрстена платформа, ни овозможува да креираме фантастични видеа ако имаме малку фантазија кога ги користиме алатките што ги става на располагање како што се филтри, аудио траки, сечење видеа, додавање слики ...

Преземете го Avidemux за Linux

Kdenlive

Иако не е добро познато, KdenLive ни нуди голем број опции при креирање видеа, како да е професионална апликација. Можеме да скратиме видеа, да додадеме филтри, да го модифицираме договорот, осветленоста, заситеноста на боите, покрај тоа што вклучуваме различни музички нумери, сето тоа со многу професионален интерфејс на кој многу малку им завидувам на одличните уредници на видеа, како што се Final Cut или Adobe Premiere.

Lightworks

Lightworks е една од најдобрите алатки што можеме да ја најдеме во екосистемот на Linux за да ги создадеме нашите омилени видеа, додавајќи различни аудио траки, мешајќи слики помеѓу видеата, додавање филтри, сечење и лепење делови од видеа… Бесплатната верзија на оваа апликација ни нуди доволно опции за создавање забавни видеа, но ако сакаме нешто повеќе ќе мора да одиме во благајната и да платиме за лиценцата што ни овозможува пристап до голем број други опции.

Преземете Lightworks за Linux

ПиТиВи

ПиТиВи бесплатен уредник за видео за Linux

Еден од најдобрите начини што ги имаме кога работиме не само со видеа, туку и со слики е да правиме употреба на слоеви и Питиви ги става на нашиот уред за додадете видеа, аудио и слики во нашите креации. Корисничкиот интерфејс може да изгледа малку сложен, но додека ја обиколуваме апликацијата, можеме да видиме како таа работи многу едноставна, како и пријатна.

Блендер

Блендерот не може да недостасува во својата верзија за Linux, Блендерот е најдобриот бесплатен уредувач на видеа, но неговото работење и кориснички интерфејс не се толку интуитивни како што би сакале да биде. Сепак, Blender исто така ни овозможува да креираме 3D објекти и да ги вклучиме во видеата што ги создаваме. Имајте на ум дека моделирањето на 3Д објекти не е лесно, па најверојатно, освен ако немаме многу слободно време, ќе бидеме принудени да се откажеме од оваа опција.

Преземете го блендерот за Linux

Уредник на филмови Flowblade

Уште еден од великаните што можеме целосно да го најдеме бесплатно преку следниов линк во пакетите DEB. Од неговото лансирање, секое од различните ажурирања што беа објавени вклучуваат нови опции, станувајќи скоро професионална алатка за кои било почетници или корисници со знаење.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

2 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Chema dijo

  iMovie? ако е изложен измет. Човече, не знаеш ништо.

  1.    Игнасио Сала dijo

   Вие не знаете ништо. Ако iMovie не е добра бесплатна апликација за уредување видеа, тоа покажува дека не сте го пробале. Мора да зборувате со знаење, а не едноставно да критикувате.