Како да креирате бутабилен USB

Направете USB-бутабилен систем Ако треба да бидам искрен, мислам дека од 2003 година веќе не користам никакво ЦД / ДВД. Дотогаш, секој пат кога сакав да инсталирам тешка програма или цел оперативен систем, тоа го правев така што го запалив на ДВД, но не ми требаше многу време да откријам дека постојат начини што ни овозможуваат процесирајте без да го отстраните софтверот од компјутерот или да го снимите на USB-стик. Ако, како мене, не сакате да користите ДВД за да инсталирате оперативен систем, најдобро е креирајте бутабилен USB.

Во ова упатство ќе објасниме како да креираме бутабилен USB за да можеме инсталирајте ги Windows, Mac и Linux од pendrive. Методите објаснети во овој пост се оние што обично ги користам и ги користам затоа што ми изгледаат наједноставни. Знам дека тие можат да бидат креирани со употреба на друг софтвер (како што е Ултра ИСО), но она што ќе го објаснам ми се чини дека е на дофат на секој корисник, без оглед колку е неискусно.

Како да креирате USB бутабилен USB

Иако може да се направи на различни начини, мислам дека најдобриот метод е да се користи алатката WinToFlash. За да избегнете забуна, ќе ги објаснам детално чекорите што треба да ги следите за да креирате Windows Bootable USB:

 1. Ајде да одиме на Страница WinToFlash и ние го преземаме.
 2. Отвораме WinToFlash. Првиот пат кога ќе го користиме, ќе треба да го конфигурираме, за што кликнуваме «Следно».

Конфигурирајте WinToFlash

 1. Ние го конфигурираме WinToFlash како што покажуваат следните слики на екранот.
  1. Ние ги обележуваме двете полиња и кликнуваме на «Следно».
  2. Ја избираме опцијата "Бесплатна лиценца" и кликнуваме на "Следно".
  3. ВАЖНО: проверете дали имаме одштиклирајте ја полето за „Mystartsearch“ пред да кликнете на «Следно». Важно е да го одштиклирате полето, бидејќи во спротивно пребарувачот ќе се промени во нашиот веб прелистувач. Не е добра идеја да „прифатиме, прифатиме, прифатиме“ без да прочитаме што прифаќаме, особено ако она што треба да го прочитаме е само реченица.
 1. Со веќе конфигуриран WinToFlash, ќе создадеме USB-бутабилен. Започнуваме со кликнување на зелениот "V".
 2. На следниот екран, кликнуваме «Следно».
 3. Во следната, ја означуваме втората опција и кликнете на «Следно».
 1. Следниот чекор е да ја изберете сликата за Windows ISO, да го изберете нашиот pendrive како погон за дестинација и да кликнете «Следно».
 2. Во следниот прозорец, прифаќаме со штиклирање на полето што вели „Ги прифаќам условите на договорот за лиценца”И ние кликнуваме на« Продолжи ».
 3. Конечно, чекаме да заврши процесот. Треба да трае 15-20 минути, во зависност од компјутерот. Ако нашиот тим е ограничен на ресурси, чекањето ќе биде долго.

Како да креирате Mac OS X бутабилен USB

Како што кажав со различни средства и во различни прилики, јас сум малку „софтверски хипохондрик“ и за мене (еј, за мене) не ми се чини добра идеја инсталирајте OS X од pendrive. Причината е што ми се случи да инсталирав OS X од бутабилен USB и да не ја создаде партицијата за обновување, таа специјална партиција што ќе ни овозможи да ги вратиме и извршиме другите чекори од Mac без да треба да креирам нова една алатка. Покрај тоа, процесот на создавање на OS X Bootable USB е обично долг, па затоа одвојувам време и го правам тоа на поинаков начин (што не знам дали да сметам за никој да не ми каже дека сум луд). Ако, од која било причина, ви се случи тоа што ми се случи, мислам дека кога ќе го инсталирате Маверикс (во 2013 година, ако не се лажам) и тоа не ви создаде партиција за враќање, што ќе треба да направите извршува пребарување на Google во датотека што, кога ќе се инсталира, ќе создаде таква партиција.

За да создадеме USB X Bootable USB, тоа ќе мора да го направиме од Mac следејќи ги овие чекори:

 1. Првото нешто што треба да направите е да ја отворите Mac App Store и да ја преземете датотеката за инсталација за најновиот оперативен систем на Apple (за време на пишувањето на овој пост е OS X 10.11 El Capitan).
 2. Исто така, ќе мора да ја преземеме најновата верзија на DiskMakerX од нивната веб-страница.
 3. Ние го поврзуваме нашиот pendrive со Mac. Мора да биде најмалку 8 GB и да биде форматиран како „OS X Plus со регистар“.
 4. Отвораме DiskMakerX.

Отворете DiskMakerX

 1. Кликнуваме на Ел Капитан (10.11).
 2. Кликнуваме на „Користете ја оваа копија“, се додека веќе ја имаме датотеката за инсталација OS X во нашата папка со апликации.
 3. Кликнуваме на „УСБ-диск од 8 GB“.
 1. Го избираме нашиот pendrive и кликнуваме на «Избери го овој диск».
 2. Кликнуваме на „Избриши, потоа креирај го дискот“
 3. Кликнуваме на «Продолжи».
 1. Кога ќе ни ја побара лозинката, ние ја внесуваме.
 2. Кога процесот е завршен, кликнуваме на «Напушти».

Излезете од DiskMakerX

Иако во овој пост зборуваме за тоа како да креираме бутабилни USB-ови, се чини важно да се спомене дека за да започнеме од друг диск до нашиот хард диск на Mac, мора да вклучете го компјутерот со притиснато копче Alt без да го ослободиме сè додека не видиме дека се појавуваат сите дискови што ги имаме на располагање. Willе мора да го сториме истото ако она што го сакаме е да влеземе во партицијата за обновување за која зборував на почетокот на овој метод.

Како да креирате Linux-бутабилен USB

до создадете USB-бутабилен USB на Linux Јас би препорачал две различни опции. Првиот е да креирате Live USB со Унетбоотин, апликација што е достапна за Windows, Mac и Linux. Второто е да се користи апликација како Lili USB Creator што ќе ни овозможи да извршиме постојана инсталација. Што го разликува Live USB од постојан режим? Па, Live USB нема да ги зачува промените што ги направивме откако ќе го исклучиме компјутерот, додека упорната ќе создаде лична папка (папката / home) до 4 GB, максимално дозволено од форматот на датотека FAT32.

Со UNetbootin (ЦД во живо)

 1. Ако сакаме да создадеме USB во живо со UNetbootin, прво ќе мора да ја инсталираме апликацијата. Ова ќе го сториме со отворање терминал и пишување на следнава команда (на дистрибуциите базирани на Дебијан, како Убунту):
  • sudo apt инсталирај unetbootin
 2. Следното нешто е да подготвиме USB pendrive каде што ќе ја создадеме единицата за инсталација. Ние можеме форматирајте го pendrive (со GParted, на пример) или внесете го pendrive од управувачот со датотеки, прикажете ги скриените датотеки (во некои дистрибуции можеме да го сториме тоа со кратенка на тастатурата Ctrl + H) и преместување на целата содржина на работната површина, сè додека ние се во оперативен систем Unix, кои наместо да ги бришат датотеките, ги ставаат во папката . ѓубре од истиот пендрив.
 3. Потоа треба да ја отвориме UNetbootin и да ја внесеме лозинката на нашиот корисник, нешто што можеме да го сториме со внесување во терминал „sudo unetbootin“ или да го бараме во менито за апликации на дистрибуцијата што ја користиме.
 4. Користењето на UNetbootin е многу едноставно, и тоа е причината зошто порано зборував за оваа опција. Willе треба да го направиме само следново:
  1. Прво треба да ја избереме изворната слика. Можеме да ја избереме опцијата што вели «Distribution »и тој автоматски ќе го преземе ISO, но не ми се допаѓа оваа опција затоа што, на пример, Ubuntu 16.04 беше лансиран на 21 април и најновата верзија понудена од UNetbootin за време на пишувањето на овие редови. Тоа е Ubuntu 14.04 , претходната верзија на LTS. Претпочитам да ја користам другата опција: DiscoImagen.
  2. Кликнуваме на трите точки и ја бараме ISO-сликата што претходно ќе ја преземеме.
  3. Ние кликнуваме на ОК.
  4. Ние чекаме. Процесот ќе трае неколку минути.

Унетбоотин

Со Лили USB креатор (постојан режим)

Ако креирањето на Linux Live USB со употреба на UNetbootin е едноставно, создавање на постојан USB (може да биде и во режим во живо) со Лили USB креатор не е многу потешко. Единствената лоша работа е што оваа апликација е достапна само за Виндоус, но вреди. Чекорите што треба да се следат се следниве:

 1. Ние преземаме и инсталираме LiLi USB Creator (Ослободување од одговорност).
 2. Ние го воведуваме pendrive каде што сакаме да ја создадеме датотеката за инсталација / постојан режим во USB порта.

Лили USB креатор

 1. Сега треба да ги следиме чекорите што ни ги покажува интерфејсот:
  • Првиот чекор е да го избереме нашиот УСБ-уред.
  • Следно треба да ја избереме датотеката од која сакаме да направиме бутабилен USB. Можеме да избереме преземено ISO, инсталационо ЦД или да ја преземеме сликата за да ја инсталираме подоцна. Ако ја избереме третата опција, можеме да го преземеме ISO од многу обемна листа на оперативни системи. Како што реков во методот UNetbootin, јас секогаш претпочитам да го преземам ISO самостојно, што гарантира дека секогаш ќе ја преземам најсовремената верзија.
  • Следниот чекор ќе треба да го поместиме лизгачот надесно сè додека не видиме дека се појавува текстот «(Постојан режим)». Големината ќе зависи од нашиот pendrive, но препорачувам да го користите максимално дозволениот. Нема да ни дозволи повеќе од 4 GB затоа што тоа е максималната големина по датотека што ја поддржува форматот FAT32.
  • Во следниот чекор обично ги проверувам сите три полиња. Средниот, што не е одбран од стандардниот, треба да го форматирате уредот пред да креирате Bootable USB.
  • Конечно, го допираме зракот и чекаме.

Процесот не е брз како UNetbootin, но тој ќе ни овозможи да го земеме нашиот pendrive со нас и да го користиме нашиот систем GNU / Linux каде и да одиме.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.